Το 4ο Γενικό Λύκειο Ρόδου στο Athens Science Festival 2019

Tο φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, ξεκίνησε το 2014 και αποτελεί πλέον θεσμό που αφορά την Eπιστήμη, την Τεχνολογία, την Καινοτομία και την Τέχνη!

Στόχοι του φεστιβάλ είναι η σύνδεση της επιστήμης με την καθημερινή ζωή, η προβολή της υψηλής ποιότητας επιστημονικής έρευνας που γίνεται στην Ελλάδα, η διερεύνηση πολύπλοκων επιστημονικών θεμάτων και κυρίως η ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος των νέων για τις θετικές επιστήμες και η εμψύχωσή τους να αναλογιστούν μια καριέρα κοντά στην επιστήμη. Αλλά κυρίως, το Athens Science Festival έχει καταφέρει να δείξει σε μικρούς και μεγάλους ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο γνώση αλλά και ψυχαγωγία.

Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία–SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με πολλούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ομάδα μαθητών του 4ου Γενικού Λυκείου συμμετείχε στη διαδραστική έκθεση του Athens Science Festival παρουσιάζοντας εργασία που υλοποιήθηκε κατά το τρέχον σχολικό έτος. Δέκα μαθητές της Α’ και Β’ τάξης ξεπέρασαν τα στεγανά της σχολικής ύλης, τις στριφνές επιστημονικές έννοιες και τους αυστηρούς ορισμούς και επιχείρησαν να κατανοήσουν με φαντασία και πρωτοτυπία τα μυστήρια του κόσμου που μας περιβάλλει.

Με αφορμή το φετινό θέμα του φεστιβάλ, που ήταν η αειφορία, δημιούργησαν την εφαρμογή Re-Act (διαθέσιμη στο playstore) μέσω της οποίας καθένας μπορεί να προσπαθήσει να σώσει τον πλανήτη... παίζοντας! Με κανόνες του παιχνιδιού τις καθημερινές μας συνήθειες και επιλογές, επιχειρούμε να δημιουργήσουμε μία «πράσινη» πόλη σύμφωνα με τα πρότυπα της αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και της αειφόρου ανάπτυξης. Με τη  συγκεκριμένη εφαρμογή, η σωτηρία του πλανήτη είναι... παίξε- γέλασε! Η εφαρμογή Re-Act παρουσιάστηκε στη διαδραστική έκθεση του  Athens Science Festival την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019.

Στην παρουσίαση της εφαρμογής Re-Act συμμετείχαν οι μαθητές: Γεωργαντζιάς Κώστας, Γονιδάκη Ιωάννα, Δεληδάκης Νίκος, Δράκου Μιχάλης, Καλογιάννης Πέτρος, Καρασάββα Μάγδα, Σουλούνης Παναγιώτης (Α’ τάξη), Γιαννίκος Απόστολος, Γιαννουράκης Γιάννης, Προβατοπούλου Ασημίνα (Β’ τάξη).

Στο πλαίσιο του Athens Science Festival 2019, μαθητές με ενδιαφέρον για τη δημόσια ομιλία, που χαίρονται να μοιράζονται τις ιδέες τους, μίλησαν στο διαγωνισμό «School Lab: Οι μικροί επιστήμονες μιλούν!» για επιστημονικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις που τους ενθουσιάζουν και που πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Το φετινό θέμα του διαγωνισμού ήταν το διάστημα.  Τον διαγωνισμό διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και συμμετείχαν 6 μαθητές του 4ου ΓΕΛ Ρόδου.

Οι συμμετοχές του 4ου Γενικού Λυκείου ήταν:
1. Γονιδάκη Ιωάννα και Καλογιάννης Πέτρος (Α’ τάξη), θέμα ομιλίας: «Ο σιωπηλός πλανήτης»,
2. Προβατοπούλου Ασημίνα και Γιαννουράκης Γιάννης (Β’ τάξη), θέμα ομιλίας: «Η γήινή μας μοναξιά»,
3. Καρασάββα Μάγδα (Α’ τάξη) και Γιαννίκος Απόστολος (Β’ τάξη), θέμα ομιλίας: «Πότε θα νυχτώσει να βγούμε κι εμείς, τα αστέρια».