Γ. Νικητιάδης: Οι ευρωεκλογές είναι μια πολύ σημαντική μάχη

Στη σημασία που έχουν αυτές οι ευρωεκλογές για τις σοσιαλιστικές δυνάμεις και το μέλλον των πολιτών της Ευρώπης, αναφέρθηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) Γιώργος Νικητιάδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Ευρισκόμενος στη Ρόδο και πλαισιωμένος από τους υποψήφιους βουλευτές Λίτσα Φτακλάκη και Σαράντο Μπακρυσιώρη, το γραμματέα της ν.ε. Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΙΝΑΛ Νικηφόρο Παπανικόλα, αλλά και υποψήφιους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, κάλεσε χτες τους κατοίκους της περιοχής μας να στηρίξουν το Κίνημα Αλλαγής στις εκλογές της 26ης Μαΐου λέγοντας ότι, το ΚΙΝΑΛ έχει ένα ψηφοδέλτιο αξιόμαχο και θα πρέπει να στηριχτούν οι προτάσεις του για να δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές του να σταθούν απέναντι στις συντηρητικές δυνάμεις που πήραν την Ευρώπη σε λάθος κατεύθυνση και από την άλλη να σταθούν εμπόδιο στο λαϊκισμό.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία τι θα ψηφίσει ο κάθε πολίτης και τόνισε ότι κακώς γίνονται ταυτόχρονα με τις εκλογές της αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα μιλώντας για την υποψηφιότητά του και για την απόφασή του να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ ο κ. Νικητιάδης δήλωσε τα εξής: «Ήταν τιμητική η πρόταση για εμένα, άλλωστε έχω μάθει να είμαι διαρκώς παρών στους αγώνες και για το Κίνημα Αλλαγής οι ευρωεκλογές είναι μία πολύ σημαντική μάχη.

Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για να πάνε καλά οι σοσιαλιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια περνά μία κρίση, που τη βλέπει κανείς δια γυμνού οφθαλμού. Διάφορα γεγονότα την έχουν οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα. Αυτό σημαίνει ότι εμείς πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση γιατί θέλουμε μία ενωμένη Ευρώπη που θα λειτουργεί προς το συμφέρον των πολιτών της και η χώρα μας και τα νησιά μας έχουν πολύ περισσότερους λόγους για να θέλουμε να συμμετέχουμε σε αυτό το μεγάλο γκρουπ δυνάμεων» .

Μιλώντας για τη σημερινή Ευρώπη, είπε ότι πρέπει να αλλάξει και να δοθεί βάρος στους πολίτες της και ιδιαίτερα αυτούς των χαμηλών οικονομικών στρωμάτων δηλώνοντας συγκεκριμένα τα εξής:

«Η πρόκληση για εμάς είναι μεγάλη, αλλά η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει για να σταματήσει αυτή η πορεία αμφισβήτησης.

Αντί δηλαδή η Ευρώπη να προχωρά περισσότερο στην ενοποίηση και να φροντίζει περισσότερο για το κοινωνικό κράτος έχουμε μία διαφορετική Ευρώπη και δυστυχώς οι δυνάμεις που επικρατούν δεν κάνουν τίποτα για να ανατραπεί αυτή η κακή πορεία. Εκείνο που γίνεται σήμερα είναι να διευρύνονται συνεχώς ο ανισότητες, φτωχαίνει ο κόσμος…

Βγαίνουμε εμείς μπροστά, εμείς με το ΚΙΝΑΛ και προτείνουμε όλοι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ των λαών της Ευρώπης και των νέων ηγεσιών που θα αναδειχθούν. Με τη διασφάλιση ενός κατώτατου αξιοπρεπούς μισθού, ενός σταθερού επιδόματος ανεργίας, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κ.α.»

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα της κοινής άμυνας ένα θέμα που μας αφορά, καθώς, όπως είπε, αν υπήρχε, όλα αυτά τα ζητήματα με τις απειλές της Τουρκίας θα αντιμετωπίζονταν πολύ πιο εύκολα. Πάντως σύμφωνα με τον κ. Νικητιάδη, στα Δωδεκάνησα και στο Αιγαίο έχουμε ακόμα πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να δούμε πώς δραστηριοποιούμαστε στην ΕΕ.

Ο κ. Νικητιάδης έκανε επίσης αναφορά και στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τους οποίους είπε ότι ήταν ένα μικρό βοήθημα, μία υποχρέωση της ΕΕ να προστατεύει τα νησιά της όπως προβλέπουν οι συνθήκες. «Εμείς αντί αυτές τις συνθήκες να τις ισχυροποιήσουμε και να επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ και σε άλλα νησιά, φτάσαμε στο σημείο η σημερινή κυβέρνηση να τους καταργήσει και να τους διατηρεί μόνο σε πέντε νησιά συνδέοντάς τους με το πόσους μετανάστες θα έχει κάθε νησί. Είναι μία πισώπλατη μαχαιριά, είναι έλλειψη ευρωπαϊκής πολιτικής και έλλειψη πρωτοβουλιών. Τα βάρη της μετανάστευσης δεν μπορεί να τα αναλάβει μόνο η χώρα μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την άμυνα, τόνισε ότι αν η ΕΕ αποφασίσει να θωρακίσει τα σύνορά της, αυτό σημαίνει ότι θωρακίζεται και η Ελλάδα και τα νησιά μας και το ΚΙΝΑΛ είναι υπέρ της θέσης αυτής ενώ και το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα έχει στο πρόγραμμά του την κοινή άμυνα της ΕΕ.

Παράλληλα ο κ. Νικητιάδης υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ουδέποτε είχε μία στρατηγική για τον τουρισμό. Όπως υποστήριξε, οι όποιες προβλέψεις της είναι τα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Δεν υπάρχει ένας επίτροπος για τον τουρισμό και τι κάνουμε εμείς σαν τουριστική χώρα;

Οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης, (αεροπορικές εταιρείες, τουριστικοί οργανισμοί) εισπράττουν δισεκατομμύρια από το δικό μας τουριστικό προϊόν, πλουτίζουν ακόμα περισσότερο και δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη θωράκισή του» είπε μεταξύ άλλων για το θέμα..

Στο πλαίσιο ερωτήσεων και ειδικά σε αυτήν που αφορούσε το νομοσχέδιο που προωθείται στις ΗΠΑ από δύο γερουσιαστές με σκοπό να αναθεωρηθεί η αμερικανική στρατηγική στην περιοχή μας και προτείνεται η υποβολή λίστας στη Βουλή από τον υπουργό Εξωτερικών σχετικά με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία, ο κ. Νικητιάδης απάντησε τα εξής:

«Κατά σύμπτωση ο ένας από τους δύο γερουσιαστές που έχει κάνει αυτή την πρόταση στην αμερικάνικη γερουσία ο κ. Μενέντεζ είναι προσωπικός μου φίλος, τον είχα φιλοξενήσει στην Κω πριν από κάποια χρόνια, ξέρει τα Δωδεκάνησα και τα Ίμια και θα είναι και τη Μεγάλη Δευτέρα εδώ για να κάνει μία ομιλία για την αμερικάνικη πολιτική στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της νέας αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής και ελπίζουμε να υιοθετηθεί. Οι Αμερικάνοι παρακολουθούν τι γίνεται με την Τουρκία, αποφάσισαν να γίνουν σκληρότεροι, για να προστατέψουν βέβαια τα δικά τους συμφέροντα αλλά μπορεί αυτό να εξυπηρετεί και τα δικά μας συμφέροντα.

Εμάς μας ενδιαφέρει να καταγράφονται οι παραβιάσεις που γίνονται από ένα σύμμαχο-μέλος του ΝΑΤΟ στο δικό μας εναέριο χώρο και μας ενδιαφέρει να το αναδείξει αυτό η αμερικάνικη πολιτική, γιατί υπάρχει η απαγόρευση να δοθούν και τη F-35 στην Τουρκία. Η ΕΕ πρέπει να σταθεί δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες, πόσω μάλλον η δική μας χώρα». Κατόπιν στην ερώτηση πώς διασφαλίζει η δική μας κυβέρνηση τα δικά μας συμφέροντα απάντησε λέγοντας τα εξής: «Η κυβέρνησή μας δεν έχει κανέναν μπούσουλα και αυτός είναι άγνωστος στους υπόλοιπους Έλληνες. Είναι γνωστός μόνο στο στενό κονκλάβιο του κ. Τσίπρα.

Είναι μονόδρομος, η επόμενη κυβέρνηση να πρέπει να διαπραγματευτεί με τους Αμερικάνους. Τώρα είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε την αδυναμία που υπάρχει με τους γείτονές μας, αλλά θα πρέπει να διεκδικήσουμε προστασία, ασφάλεια και ό,τι άλλο είναι προς το συμφέρον της χώρας μας».