Κάθειρξη τριάντα ετών σε Τούρκο που μετέφερε πρόσφυγες σε Κω-Κάλυμνο

Ένοχος κρίθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 46χρονος Τούρκος ο οποίος τον Οκτώβριο του 2018, έκρυψε 12 αλλοδαπούς στο αμπάρι ιστιοφόρου σκάφους και αφού τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια, αποβίβασε τους μισούς στην Κάλυμνο και τους υπόλοιπους στην Κω!

Ο ίδιος κατηγορούνταν ότι είχε κάνει ακόμα μία μεταφορά τον Σεπτέμβριο του 2018, για την οποία όμως το δικαστήριο τον έκρινε αθώο.


Έτσι ο 46χρονος καταδικάστηκε μόνο για τους 12 αλλοδαπούς που μετέφερε στις 12 και 13 Οκτωβρίου σε Κάλυμνο και Κω αντίστοιχα και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, καθώς και έξι μήνες φυλάκιση και 1.500 ευρώ για την παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Δηλαδή στον 46χρονο επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 30 ετών και φυλάκιση 2 μηνών (από αυτά θα εκτίσει τα 25 έτη βάσει νομοθεσίας), καθώς και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 80.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκε ο κ. Δημήτρης Νάκος.


Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, όλα ξεκίνησαν πρωινές ώρες του Σαββάτου 13 Οκτωβρίου 2018, όταν αρχικά εντοπίστηκαν έξι αλλοδαποί στην Κάλυμνο να έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Όπως προέκυψε από την προανάκριση που έκαναν οι Λιμενικοί της Καλύμνου οι αλλοδαποί ήταν κρυμμένοι σε ιστιοφόρο σκάφος με όνομα «DEEP RISE» σημαίας Τουρκίας. Το δε ιστιοφόρο, είχε καταπλεύσει μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 12 Οκτωβρίου 2018 στο λιμάνι της Καλύμνου, ακολουθώντας νόμιμες διαδικασίες για την είσοδό του εκεί, κατά τη συνθήκη Schengen.


Στη συνέχεια και έπειτα από συντονισμένες ενέργειες των Λιμενικών Αρχών Καλύμνου και Κω, εντοπίστηκε το «DEEP RISE» από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, να πλέει με κατεύθυνση την Κω με τον ίδιο κυβερνήτη, καθώς και με έξι (06) επιπλέον άτομα κρυμμένα στο εσωτερικό του σκάφους!


Το ιστιοφόρο σκάφος οδηγήθηκε στο λιμάνι της Κω με τη συνδρομή δύο περιπολικών σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ κατά τη διάρκεια του πλου ο κυβερνήτης αποπειράθηκε να μεταβάλει την πορεία του κατευθυνόμενος προς τις απέναντι ακτές, γεγονός που απεφεύχθη με τις κατάλληλες ενέργειες των πληρωμάτων των περιπολικών σκαφών.


Η προανάκριση διενεργήθηκε από το Λιμεναρχείο της Κω, ενώ ο 46χρονος Τούρκος διακινητής συνελήφθη και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη.