Υπεγράφη η σύμβαση  για την αντικατάσταση των φωτιστικών

Η υπογραφή της σύμβασης για το έργο της αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού του συντριπτικού ποσοστού του επαρχιακού οδικού δικτύου της Ρόδου, με την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων από τεχνολογίας LED, έγινε χθες από τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου Εταιρείας.

 

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της υπογραφής, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης μαζί με τον κ. Ιωάννη Δαστερίδη που είναι ο εκπρόσωπος της αναδόχου Εταιρείας, της «Dasteris Systems Α.Ε.» και τον κ. Καναβάκη, Γενικό Διευθυντή Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.


Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζημάρκος, είπε ότι είναι το δεύτερο πολύ σημαντικό έργο για τη Ρόδο το οποίο βασανίστηκε και πολεμήθηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και το φράγμα, από τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους.


Ο Περιφερειάρχης, ευχαρίστησε ακόμη τους συνεργάτες του, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής όπως και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων.


Στη συνέχεια, εξήγησε ότι η Περιφέρεια προσέφυγε από την πρώτη στιγμή στο Κέντο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έναν φορέα που ασχολείται με την εξοικονόμηση ενέργειας, χωρίς να έχει την υποχρέωση, και του ζήτησε να είναι ο τεχνικός της σύμβουλος, συνεργασία που αποδέχθηκε.


Ο κ. Καναβάκης, λοιπόν, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, από τη μέχρι σήμερα εμπειρία, ένα μέσο ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας από ένα τέτοιο έργο φθάνει το 60-65% περίπου, που είναι πολύ σημαντικό.  Για το συγκεκριμένο έργο, μάλιστα, υπάρχει ένα μεγαλύτερο όφελος, που φθάνει τα 120 ευρώ ανά φωτιστικό σημείο γιατί η Περιφέρεια δεν έχει λαμπτήρες αλλά φωτιστικά σώματα τα οποία καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια. Επίσης, παρεμβαίνοντας σ’ αυτά τα 5.200 φωτιστικά σημεία και αντικαθιστώντας τα με νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, έχουμε μία εξοικονόμηση που φθάνει το 600-650 χιλιάδες ευρώ ετήσιο όφελος για την Περιφέρεια ενώ υπάρχει και περιβαλλοντικό όφελος.


Ο κ. Δαστερίδης, από την πλευρά του, αφού τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο που θα κατασκευαστεί από ελληνικά χέρια,  ανέφερε ότι τα φωτιστικά θα είναι τελευταίας γενιάς. Επίσης η μελέτη προέβλεπε να φέρουν προεγκατάσταση για μελλοντική χρήση όλων των συστημάτων μίας έξυπνης εφαρμογής, στο πλαίσιο των smart cities. Αυτό σημαίνει ότι σε όλο το δίκτυο οδοφωτισμού του νησιού θα μπορεί τα επόμενα χρόνια να εφαρμοστεί πλήρως η έξυπνη λύση διαχείρισης της κυκλοφορίας και των οδών. Ακόμη, εγγυώνται ότι θα προσπαθήσουν το έργο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Αναμένεται να ξεκινήσουν εντός δεκαπέντε ημερών και η σύμβαση έχει διάρκεια οκτώ μήνες αλλά εάν αφαιρέσουν τους μήνες αιχμής, Ιούλιο και Αύγουστο, για αποφυγή ατυχημάτων, υπολογίζουν να το παραδώσουν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, εφόσον όλα πάνε καλά.


Τέλος, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ακόμη ότι το κόστος επιστρέφει και μεγαλύτερο στην Περιφέρεια και άρα στους πολίτες, γιατί είναι μία συνεργασία δεκαετής, που σημαίνει ότι η Εταιρεία θα κάνει τη συντήρηση χωρίς τίμημα. Δηλαδή, η Περιφέρεια θα εξοικονομεί από αυτά που πλήρωνε για τη συντήρηση του δικτύου αλλά και από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Μάλιστα, βάσει υπολογισμών, η Περιφέρεια ενδέχεται να έχει αποσβέσει το έργο αυτό ακόμα και στον πέμπτο ή και στον τέταρτο χρόνο.