Έρχονται γεμάτα,  φεύγουν άδεια τα φορτηγά από τη Ρόδο

Η φωτογραφία είναι προχθεσινή. Μία σαν όλες τις άλλες μέρες δηλαδή εδώ στη Ρόδο, όπου με  μια ματιά μπορεί κανείς (υποψιασμένος και μη) να καταλάβει τι γίνεται, μεταξύ άλλων,  σε αυτό το νησί:

Να φθάνουν δηλαδή γεμάτα τα φορτηγά με εμπορεύματα, υλικά αγαθά, κρέατα, τυριά,  λαχανικά, φρούτα κλπ και αντίστοιχα  να αναχωρούν εντελώς άδεια!

Σε αντίθεση με άλλα παραγωγικά νησιά και περιοχές της χώρας μας (όπως την Κρήτη για παράδειγμα) όπου ο πρωτογενής τομέας και ειδικά στον κλάδο της γεωργίας, τυροκομίας, κτηνοτροφίας, ανθεί και στηρίζει την ντόπια οικονομία.

Το αποτέλεσμα εκεί είναι τα φορτηγά, να φεύγουν γεμάτα από το νησί εξάγοντας έτσι ότι εμείς εισάγουμε αδυνατώντας να το παράγουμε.

Κι επειδή αυτές τις μέρες, όλοι προγράμματα εξαγγέλλουν κι όλο μπροστά, πάνω, δεξιά η αριστερά θέλουν να... φτάσουν το νησί μας, καλό είναι να έχουν κατά νου και τον παραπάνω προβληματισμό. Που αργά η γρήγορα θα αναδειχθεί και ως απόλυτη αναγκαιότητα.

Καλά είναι τα λόγια, οι σχεδιασμοί, οι βαθυστόχαστες αναλύσεις και τα... πλάνα, αλλά επιτέλους, ήρθε η ώρα μετά από τόσες δεκαετίες να κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια και να αλλάξουμε ότι δεν έχουμε ακόμα αλλάξει σε τούτο τον τόπο.  Πόσο ακόμα να αντέξει ο τόπος μας αυτή την μονοδιάστατη ανάπτυξη; Πόσο;

Μιχ.Μ.


* Φώτο Μιχάλης Λοΐζος