Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου η μίσθωση της Νέας Αγοράς

Η απαρχή για τη ριζική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης είναι σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ρόδου, κ. Φώτη Χατζηδιάκο, η έγκριση, κατά πλειοψηφία, στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η πρόταση που επανέφερε η Δημοτική Αρχή για την ενιαία μίσθωση του κτιριακού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς σε έναν επενδυτή, με τη συζήτηση χθες να εστιάζει στον όρο που θα περιληφθεί στη διακήρυξη για τη διασφάλιση των μισθώσεων των υφιστάμενων καταστηματαρχών για πέντε χρόνια.

Από τη στιγμή που είχε προηγηθεί διαβούλευση και βρέθηκε η «χρυσή τομή» ανάμεσα στις δύο πλευρές, τη Δημοτική Αρχή και τους εξήντα καταστηματάρχες που έχουν μείνει στη Νέα Αγορά, η χθεσινή συζήτηση, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, διεξήχθη ομαλά και σχεδόν…«για τους τύπους». Προς το τέλος, όμως, τα πνεύματα οξύνθηκαν έπειτα από τοποθέτηση και αντιπρόταση του Αντιπροέδρου του δ.σ., μέλους της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, κ. Σάκη Στάγκα και δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι φωνασκίες. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, αναπόφευκτα, υπήρξαν και οι…παραπομπές στην προεκλογική περίοδο που διάγουμε.

Η συζήτηση
Την εισήγηση έκανε ο εντεταλμένος για τη δημοτική ακίνητη περιουσία, κ. Δήμος Μουτάφης, ο οποίος ανέφερε ότι επειδή το θέμα του γενικότερου σχεδιασμού της παραχώρησης του ακινήτου της Νέας Αγοράς σε έναν ιδιώτη επενδυτή, απασχόλησε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, όλοι γνωρίζουν πολύ καλά τις λεπτομέρειες και τους όρους της μελέτης.

Έτσι, χθες, εκείνο που συζήτησαν για την επανυποβολή της πρότασης ήταν ένα «σοβαρό κοινωνικό θέμα», όπως το χαρακτήρισε και, βέβαια, δεν είναι άλλο από το ζήτημα των επιχειρήσεων που υφίστανται αυτή τη στιγμή και λειτουργούν μέσα στη Νέα Αγορά.

Όπως είπε, λοιπόν, ο κ. Μουτάφης, αντιλαμβάνονται τη σωρεία νομικών προβλημάτων και εμπλοκών που θα μπορούσε να δημιουργήσει αλλά και το όφελος του ακινήτου με το να παραμείνουν σ’ αυτό επιχειρηματίες που ήταν και είναι συνεπέστατοι απέναντι στον Δήμο αλλά και που γνωρίζουν την κατάσταση της αγοράς, τον τρόπο λειτουργίας του ακινήτου και μπορούν να συμβάλουν με τον  καλύτερο τρόπο στην αξιοποίησή του.

Γι’ αυτό, μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις οι οποίες είχαν γίνει με το νομικό σύμβουλο των  καταστηματαρχών κατέληξαν σε μία λύση η οποία χαρακτηρίζεται από όλα τα μέρη «ως τίμια, ξεκάθαρη και κατανοητή», όπως είπε.

Εξήγησε, λοιπόν, ότι με αυτήν δεν μπλέκουν ούτε με δικαιώματα προτίμησης ούτε με δικαιώματα παράτασης, ούτε με όρους και ρήτρες και για το στάδιο της ανακατασκευής. Εκείνο που έχουν είναι ότι ο Δήμος και οι μισθωτές απεμπλέκονται από τις υφιστάμενες μισθώσεις και απλώς μπαίνει όρος στη διακήρυξη, ο οποίος είναι υποχρεωτικό να ακολουθηθεί από τον επενδυτή, ότι θα έχει την υποχρέωση σύναψης συμβάσεων μίσθωσης με τους συγκεκριμένους 60 καταστηματάρχες που βρίσκονται μέσα αυτή τη στιγμή, χωρίς καμία παρεμβολή του Δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι, όσο αφορά στο στάδιο της ανακατασκευής του κτιριακού συγκροτήματος, έχει συμφωνηθεί ότι θα υπάρξει ελεύθερη και απόλυτη χρήση του μισθίου από τον κατασκευαστή για να μπορέσει να το ανακαινίσει χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, κανένα παράπονο και καμία κωλυσιεργία από την πλευρά των καταστηματαρχών.

Και είπε, στη συνέχεια ο κ. Μουτάφης: «Πρόκειται για μία λύση η οποία είναι ξεκάθαρη, μία λύση η οποία μπορεί να ερμηνευτεί σε δύο λεπτά και αυτό ακριβώς θεωρούμε ότι είναι η επιτυχία ενός τέτοιου θέματος: Ότι καταφέραμε ένα τόσο πολύπλοκο θέμα να το λύσουμε με τον πλέον συμφέροντα για τον Δήμο τρόπο, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε για το ακίνητο 60 υγιείς επιχειρήσεις που θα εξασφαλίσουν οι ίδιες μία καλή αρχή στη λειτουργία του και καταφέραμε να δώσουμε και στον υποψήφιο επενδυτή συγκεκριμένους και σαφείς όρους για τους οποίους δεν θα χρειαστεί καν να έρθει να ρωτήσει τη Δημοτική Αρχή».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς, είπε ότι επιτέλους βρέθηκε η λύση και ηρέμησαν από το ενδεχόμενο ενός επενδυτή που θα έχει ένα προτιμησιακό δικαίωμα ένας σωστός καταστηματάρχης, ωστόσο αυτό το προτιμησιακό έγινε υποχρέωση. Ο ίδιος θεωρεί ότι με αυτούς τους όρους θα εξασφαλίσουν μία καθαρή πενταετία με τις σημερινές τιμές των μισθωμάτων.

Πάντως, δεν παρέλειψε να πει ότι έκαναν μεγάλες υποχωρήσεις όσο αφορά στις επιχειρήσεις τους και αυτά που ήθελαν, όπως ότι ανεξαρτήτως περιόδου αφήνουν το ελεύθερο στον οποιονδήποτε επενδυτή, ακόμα και Αύγουστο να μπορεί να κλείσει την επιχείρηση τους και δεν θα λειτουργούν και γι’ αυτό το αντίστοιχο χρονικό διάστημα να μην πληρώνουν ενοίκια.

Το δεύτερο είναι ότι δεν του βάζουν περιορισμούς όσο αφορά στη χρονική διάρκεια που θα χρειαστεί για να γίνουν τα έργα. Και είπε ο κ. Κατσιδώνης: «Θεωρώ ότι μ’ αυτό αποδεικνύουμε ότι είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να φτιαχτεί η αγορά, γι’ αυτό και κάναμε αυτές τις υποχωρήσεις. Ξέρουμε, τουλάχιστον, ότι μετά το πέρας των εργασιών θα έχουμε μία καθαρή πενταετία, όπως αποδείξαμε στον Δήμο πόσο σωστοί είμαστε, θα αποδείξουμε και στον επενδυτή πόσο σωστοί θα είμαστε στις υποχρεώσεις μας και εμείς δεν βλέπουμε ότι θα έχουμε μία πενταετία μαζί του αλλά, γιατί όχι και σαράντα χρόνια».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δ.σ., κ. Στράτος Καρίκης, είπε ότι αποδείχθηκε ότι ούτε οι καταστηματάρχες προσχηματικά τοποθετούσαν το συγκεκριμένο θέμα, ούτε οι ίδιοι τους πίεζαν να πάνε προς μία κατεύθυνση για δικό τους όφελος. Οι ίδιοι αποφάσισαν και έκαναν τη συμφωνία για την οποία εκφράζουν τη χαρά τους. «Η βασική, όμως, τοποθέτηση η δική μου παραμένει: Ο τρόπος αξιοποίησης πρέπει να είναι διαφορετικός», είπε στη συνέχεια δεν ψήφισε τη συγκεκριμένη διάταξη, σημειώνοντας όμως ότι «δεν σηκώνει και κανένα αντάρτικο. Σέβεται τις διαδικασίες του δ.σ. και την όποια απόφαση».

Σημειώνεται ότι το μέλος της μείζονος κα Μαρία Καραγιάννη, διαφοροποιήθηκε και ψήφισε την πρόταση, στηρίζοντας τους καταστηματάρχες όπως είπε, επισημαίνοντας πάντως ότι τέτοια εποχή  δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης «ΡΟ.ΔΗ.» κ. Γιάννης Γιαννακάκης, είπε ότι χάθηκε μεν πολύτιμος χρόνος αλλά «κάλλιο αργά παρά ποτέ» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη.

Ο Δήμαρχος
Τη συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας: «Με την απόφαση τη σημερινή, βλέπουμε το κέντρο της Ρόδου για τα επόμενα πενήντα χρόνια». Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, με την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς, με τη σωστή επένδυση που οι υπηρεσίες του Δήμου λένε ότι η απαιτούμενη δαπάνη ανέρχεται τουλάχιστον σε 5 εκατ. ευρώ αλλά μπορεί να βγει και 10 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ολοκληρώνεται το «Ήχος και Φως», κάτι που ήταν να γίνει 1η Απριλίου ωστόσο στην προηγούμενη συνεδρίαση έδωσαν μία παράταση γιατί κάποιοι εξωγενείς παράγοντες και οι καιρικές συνθήκες εμπόδισαν.

Επίσης, η ενημέρωση που έχει από το γραφείο του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι προχωράει το ΤΑΙΠΕΔ στη διαδικασία της δημοπράτησης της μαρίνας Μανδρακίου, είναι, όπως είπε, τρία κομβικά σημεία.

Άρα, το πρώτο είναι η ανάπλαση του κέντρου, δεύτερον η διασφάλιση των 60 συνεπών μισθωτών και το τρίτο είναι ότι ο Δήμος ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κάποια στιγμή θα επανέρχονταν πάλι στις δημοπρατήσεις των καταστημάτων, ένα-ένα. Τώρα, λοιπόν, δίνεται η δυνατότητα με τη σύμβαση υπομίσθωσης που θα υπογράψουν με τον όποιον επενδυτή, άρα μπορούν για σαράντα χρόνια να παρατείνουν τις μισθώσεις τους νομότυπα και δεν θα βρεθεί κανένας να τους πει ότι το κληρονόμησαν, το χάρισαν στα παιδιά τους κτλ.

«Φεύγει και αυτή η σκιά και είναι σημαντικό για μία μικρή κοινωνία», είπε ο Δήμαρχος και συμπλήρωσε ότι το οικονομικό όφελος του Δήμου είναι για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Μάλιστα, έσπευσε να σχολιάσει εδώ ο Δήμαρχος: «Αυτά είναι τα οράματα και όχι οι λακκούβες. Όσοι κάνουν σχόλιο για τις λακκούβες, πρέπει να βλέπουν που στοχεύουμε εμείς για την αίγλη της Ρόδου. Η αίγλη της Ρόδου θα γίνει στο κέντρο, με τη Νέα Αγορά, με τη μαρίνα, με το «Ήχος και Φως», με το κυκλοφοριακό, που ψηφίστηκε εδώ. Όλα αυτά είναι υπαρκτά, δεν είναι λόγια του αέρα. Σήμερα, λοιπόν, κάνουμε το μεγαλύτερο βήμα».

Κλείνοντας, είπε  μάλιστα ότι την απόφαση αυτή, ας είναι λίγο πριν τις εκλογές θα την πάρει αυτό το δ.σ. που τη μελέτησε, έβαλε τεχνοκράτες και «στραπατσαρίστηκε» από ανενημέρωτους ή από κάποιους που είχαν αντίθετη αντίληψη. Στο αμέσως επόμενο διάστημα η Οικονομική Επιτροπή θα καταρτίσει του όρους της διακήρυξης.

Στο σημείο αυτό ο κ. Στάγκας είπε ότι συμφωνεί με το να παραμείνουν οι ενοικιαστές αλλά όχι να δοθεί η Νέα Αγορά σε ιδιώτη. Ακολούθησαν αντιδράσεις τόσο από τον Δήμαρχο όσο και από συμβούλους της μειοψηφίας, με αποτέλεσμα για κάποια ώρα να επικρατήσει ένταση.

Τελικά, τέθηκαν σε ψηφοφορία η πρόταση της Δημοτικής Αρχής που πέρασε κατά πλειοψηφία καθώς δεν την ψήφισαν ο κ. Καρίκης και ο κ. Στάγκας (σ.σ. σημειώνεται ότι οι επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης και της «Λαικής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος απουσίαζαν, όπως και σύμβουλοι της μειοψηφίας). Και στη συνέχεια, με παρέμβαση του Δημάρχου τέθηκε η θέση του κ. Στάγκα ως δεύτερη πρόταση που όμως δεν βρήκε ανταπόκριση.