Ζητά να αφεθεί ελεύθερος καταδικασμένος για υπόθεση ναρκωτικών στη Ρόδο

Να αφεθεί ελεύθερος από τη φυλακή όπου κρατείται, έως την εκδίκαση της υπόθεσής του από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ζητά με αίτηση που κατέθεσε προς το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου 30χρονος που έχει καταδικαστεί ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση διακίνησης 14,8 κιλών χασίς, που εξιχνίασε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου το καλοκαίρι του 2017.

Συγκεκριμένα, στον 30χρονο έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 8 ετών και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στη φυλακή. Για αυτό και προσέφυγε στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της ποινής που του έχει επιβληθεί. Το αίτημά του αυτό θα εξεταστεί από το δικαστήριο στις αρχές Μαΐου 2019.

Η δίκη από το πρωτόδικο δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου) έγινε πέρυσι το καλοκαίρι και στο εδώλιό του κάθισαν τρεις Έλληνες και δύο αλλοδαποί κατηγορούμενοι για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καθώς και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, κατηγορούνταν 25χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής, ένας 31χρονος συμπατριώτης του, οι οποίοι όταν εξιχνιάστηκε η υπόθεση ήταν έγκλειστοι στη φυλακή, μία 44χρονη η οποία ήρθε στο νησί μας μεταφέροντας μέσα σε βαλίτσα τα ναρκωτικά, τον 30χρονο που τα παρέλαβε καθώς και ένα 45χρονο κάτοικο Ρόδου.

Το πρωτόδικο δικαστήριο απάλλαξε από κάθε κατηγορία τον 31χρονο Αλβανό και τον 45χρονο κάτοικο Ρόδου. Με την ίδια απόφασή του το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου έκρινε ένοχο για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών τον 25χρονο Αλβανό και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 ετών και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, αλλά και την 44χρονη Ελληνίδα αναγνωρίζοντάς της το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, την οποία καταδίκασε σε κάθειρξη 6 ετών και χρηματικό πρόστιμο 5000 ευρώ με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης της μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της. Τέλος το  ίδιο δικαστήριο έκρινε ένοχο με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και τον 30χρονο Έλληνα στον οποίο και επέβαλε  ποινή κάθειρξης 8 ετών και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σημειώνεται πως όλοι οι κατηγορούμενοι απαλλάχτηκαν από την κατηγορία της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Οι συλλήψεις, τα ναρκωτικά και οι «εντολές» από τη φυλακή
Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, τον Ιούνιο του 2017, οι δυο έγκλειστοι φυλακών έχοντας αρχηγικό ρόλο συγκρότησαν δομημένη εγκληματική οργάνωση με διακριτούς ρόλους, στην οποία εντάχθηκαν-συμμετείχαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, με σκοπό την προμήθεια, μεταφορά, διακίνηση και περαιτέρω διάθεση μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Οι αρχηγοί της οργάνωσης συντόνιζαν και καθοδηγούσαν τα μέλη του κυκλώματος ανάλογα με το ρόλο τους (προμηθευτής-μεταφορέα-διακινητής-ταμίας) λαμβάνοντας ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης προκειμένου να διασφαλίσουν την εγκληματική τους δράση και να αποφύγουν τον εντοπισμό τους.

Αναλυτικότερα ως προς την εξάρθρωση του κυκλώματος, την Παρασκευή 7.07.2017 το μεσημέρι στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων για την καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών, εντοπίσθηκε στο κεντρικό λιμάνι της Ρόδου η 44χρονη, κατά την αποβίβασή της από πλοίο της γραμμής Πειραιάς-Ρόδος και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε μέσα σε αποσκευή (βαλίτσα) μεγάλη ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή της στο νησί.

Ειδικότερα στην κατοχή της 44χρονης βρέθηκαν:
• Ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους -7- κιλών και -585- γραμμαρίων, συσκευασμένη σε επτά ισοβαρή δέματα

• Δύο φιξάκια ηρωίνης συνολικού βάρους 3,4 γραμμαρίων
• Ναρκωτικό δισκίο
• Το χρηματικό ποσό των -115- ευρώ
• Κινητό τηλέφωνο
• Παραστατικό εταιρίας ταχυμεταφοράς χρημάτων

Άμεσα, τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο ελεγχόμενης παράδοσης ναρκωτικών ουσιών και οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση εποπτείας, επιτήρησης και συνοδείας της 44χρονης κατά τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής των ναρκωτικών.

Κατά την πρόοδο της υπόθεσης και «σύμφωνα» με τις οδηγίες των αρχηγικών μελών, απογευματινές ώρες της Παρασκευής 7.07.2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση-ραντεβού της 44χρονης, στο ξενοδοχείο που διέμενε, με τον 30χρονο, ο οποίος της προκατέβαλε το χρηματικό ποσό των 650 ευρώ προκειμένου να ακολουθήσει νέο ραντεβού παράδοσης των ναρκωτικών.

Στο δεύτερο ραντεβού, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικό σημείο μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 8.07.2017, εμφανίστηκε εκ νέου ο 30χρονος και αφού παρέλαβε τη βαλίτσα με τα ναρκωτικά, ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς.

Μετά την ολοκλήρωση της ελεγχόμενης παράδοσης-παραλαβής των ναρκωτικών, ο 30χρονος «έλαβε» οδηγίες, από τα αρχηγικά μέλη, να μεταβεί σε συγκεκριμένη περιοχή της πόλης της Ρόδου για να παραλάβει το χρηματικό ποσό των 3.600 ευρώ. Το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό εντοπίσθηκε από τους αστυνομικούς σε υπαίθριο χώρο απόκρυψης και κατασχέθηκε.

Από την αξιολόγηση των στοιχείων που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της υπόθεσης διαπιστώθηκε εμπλοκή του 45χρονου στο κύκλωμα διακίνησης των ναρκωτικών και συνελήφθη απογευματινές ώρες του Σαββάτου 8.07.2017 σε χωριό της Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας, έχοντας στην κατοχή του ένα κινητό τηλέφωνο.

Ακολούθως, σε έρευνα που έγινε την Κυριακή 09.07.2017 το μεσημέρι, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στην κατοικία του 30χρονου βρέθηκαν:
• Ακατέργαστη κάνναβη βάρους 7 κιλών και 191 γραμμαρίων, τοποθετημένη σε οκτώ συσκευασίες
• Μικροποσότητα ουσίας άγνωστης χημικής σύνθεσης
• Είκοσι ναρκωτικά δισκία
• Δυο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας
• Αεροβόλο πιστόλι και 1.350 μεταλλικά σφαιρίδια
• Τρία κινητά τηλέφωνα

Όλη η ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους 14 κιλών και 776 γραμμαρίων, μαζί με τα υπόλοιπα πειστήρια κατασχέθηκαν.