Έργα 14,5 εκατομμυρίων στη Μεσαιωνική Πόλη

Ζήτημα χρόνου είναι να υπογραφεί η νέα πολυπόθητη προγραμματική σύμβαση για τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, όπως ανακοίνωσε χτες ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Τέρης Χατζηιωάννου, κάνοντας λόγο για μία ομπρέλα προστασίας, με τη συμμετοχή επτά εταίρων.

Σύμφωνα με το σχέδιό της σύμβασης που παραλήφθηκε από το δήμο, το συνολικό ύψος της θα ανέρχεται σε 14,5 εκατομμύρια ευρώ και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της θα έχει διάρκεια τα δέκα χρόνια. Μάλιστα όπως εξήγησε πέρα από τα δεσμευμένα χρήματα που υπάρχουν από τους εταίρους, θα προκηρυχτούν από τα εμπλεκόμενα υπουργεία, έργα για τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην περίπτωση της μεσαιωνικής πόλης να δημιουργηθούν τα υπόγεια δίκτυα.

«Μετά από 14 χρόνια προσπαθειών για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου βρισκόμαστε στην τελική ευθεία καθώς ουσιαστικά αυτή είναι προς υπογραφή. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και λίγο πριν ξεκινήσει αυτή παραλάβαμε το τελικό σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης. Η φιλοσοφία του σχεδίου «μιλά» για μία ομπρέλα προστασίας γύρω από τη μεσαιωνική πόλη, που ακολουθεί τους ίδιους άξονες που είχαν τεθεί στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια της.

Οι προηγούμενες συμβάσεις είχαν την ίδια φιλοσοφία και τότε οι εμπλεκόμενοι ήταν μόνο τρεις. Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει 7 φορείς-εταίρους και συγκεκριμένα το υπουργείο πολιτισμού, το υπουργείο ναυτιλίας, ο δήμος Ρόδου, η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, το ΤΑΠΑ, η ΔΕΥΑΡ και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου» δήλωσε ο κ. Χατζηιωάννου.

Όπως είπε το νέο σχέδιο που ξεκινά έχει μία βάση, και δεσμευμένα χρήματα με κωδικούς ενώ πρόσθεσε ότι η περιφέρεια αναλαμβάνει σε πρώτη φάση την ενεργειακή αποτύπωση των κτιρίων με δαπάνη ύψους 124.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις έχουμε:
- Υπουργείο πολιτισμού: 1,5 εκ ευρώ
- Υπουργείο ναυτιλίας: 500.000 ευρώ
- Δήμος Ρόδου: 1,1 εκ ευρώ
- ΔΕΥΑΡ: 400.000 ευρώ 
- ΠΝΑΙ: 124.000 ευρώ 
- ΤΑΠΑ: 700.000 ευρώ 

Με αφορμή τα ποσά που θα διατεθούν ο αντιδήμαρχος πολιτισμού υπογράμμισε ότι οι δεσμευμένοι πόροι συνολικά ανέχονται σε 4.200.000 ευρώ και πρόσθεσε τα εξής: «εντός των ημερών θα παραδοθούν από τη ΔΕΥΑΡ και οι μελέτες των υπογείων δικτύων και υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση από τους κ.κ. Σαντορινιό και Σταθάκη για μία προκήρυξη που αφορά τις ιστορικές πόλεις και τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ( Ρόδο, Κέρκυρα και Πάτμο) για υπόγεια δίκτυα που είναι της τάξης των 10 εκ ευρώ.

Άρα ξεκινάμε μία προγραμματική σύμβαση που είναι ύψους 14,5 εκ. ευρώ δεσμευμένοι πόροι. Σε αυτή τη διαδικασία για τα υπόγεια δίκτυα θα περάσουν εκτός από δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης ομβρίων και δίκτυα για το διαδίκτυο και τη σύγχρονη τηλεφωνία ώστε η μεσαιωνική πόλη να αποκτήσει τις παροχές που πρέπει».

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι η σύμβαση θα είναι αρκετά χρήσιμη και για την οδό Ιπποτών καθώς θα της δώσει τη δυνατότητα να φωτιστεί και να αναδείξει και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της. 
Ο κ. Χατζηιωάννου αφού έκανε λόγο και για ένα βιώσιμο σχέδιο γιατί προβλέπει σε πρώτη φάση την αξιοποίηση 14 ακινήτων μεταξύ των οποίων πολλά σημαντικά ακίνητα που θα δοθούν για δημόσια χρήση, τόνισε ότι υπάρχουν επίσης σε εξέλιξη τέσσερις παρεμβάσεις στη μεσαιωνική πόλη και σε πρώτη φάση εντάχθηκαν  19 έργα. 

Σημειώνεται ότι μετά τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο η προγραμματική σύμβαση θα περάσει από το περιφερειακό συμβούλιο και στη συνέχεια θα πάει στο ελεγκτικό συνέδριο, ώστε να ακολουθήσει η υπογραφή της το επόμενο διάστημα.

Δήλωση περιφερειάρχη 
Σε ό,τι αφορά τη συμβολή της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου στη σύμβαση ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου διαβεβαίωσε χτες ότι υπάρχει η πολιτική βούληση, για τη συμμετοχή της ΠΝΑΙ και την υπογραφή της και αυτό θα γίνει μετά τη συζήτηση του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο.