Νεκτάριος Σαντορινιός: Η Ευρώπη δεν πρέπει να πάει πίσω σε πολιτικές λιτότητας

«Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ ουσιαστικό οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να νικήσουν για να μπορέσουμε να πάμε την Ευρώπη ένα βήμα πιο μπροστά», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, για το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών.

«Αυτές οι ευρωεκλογές έχουν πολύ μεγάλη σημασία για όλη την Ευρώπη και κυρίως για την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα παίζει πλέον έναν ουσιαστικό και σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη. Έχει ανακτήσει τον ρόλο της στην Ευρώπη και οφείλουμε ως χώρα να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να πάει πίσω σε πολιτικές λιτότητας, στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και προφανώς σε αυτό τον παράδοξο εναγκαλισμό ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού, που κινδυνεύει να διαλύσει ό,τι έχει χτιστεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαντορινιός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM»,

«Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της»
Σημείωσε, ωστόσο, πως «παρ' όλα αυτά βλέπουμε να αποκτά έναν περίεργο χαρακτήρα η προεκλογική περίοδος και υπάρχουν ζητήματα, τα οποία η Δικαιοσύνη θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει» και τα οποία «δημιουργήθηκαν στη χώρα μας και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, όπου φαίνεται ότι στήθηκε ένα περίεργο πάρτι επί πολλά χρόνια και κάποιοι κέρδιζαν απ' αυτό».

Υπογράμμισε, δε, ότι «οι εισαγγελείς βρίσκονται στα βήματα αυτών και πολύ σύντομα όλοι αυτοί που έβλαψαν και την υγεία και τη χώρα μας θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους φυσικούς τους δικαστές».

Απαντώντας στα όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση περί σκευωρίας, ο κ. Σαντορινιός τόνισε ότι «η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της» και πρόσθεσε: «έχει παραπέμψει κάποιους, κάποιες υποθέσεις τις έχει θέσει στο αρχείο και προφανώς δεν μπορεί να είναι σκευωρία η παραπομπή και να μην είναι σκευωρία η θέση στο αρχείο κάποιων υποθέσεων. Είναι συνολικά μια προσπάθεια η Δικαιοσύνη να ξεδιαλύνει την κατάσταση».

«Το προσκλητήριο στην Κεντροαριστερά είναι προσκλητήριο στην κοινωνία»
Αναφερόμενος στο προσκλητήριο προς την Κεντροαριστερά, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισήμανε πως «δεν είναι προσκλητήριο σε κόμματα ή πρόσωπα, είναι προσκλητήριο στην κοινωνία, στους προοδευτικούς ανθρώπους αυτής της χώρας, οι οποίοι καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πάμε σε μια δυνατή Κεντροαριστερά, που θα δώσει μια άλλη προοδευτική λύση, μια άλλη προοδευτική κατεύθυνση στη χώρα.

Επομένως νομίζω ότι στην κοινωνία αποδίδει αυτό το προσκλητήριο».
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σαντορινιός, «είναι ένα μετωπικό σχήμα το οποίο δημιουργείται και το οποίο έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της χώρας και της κοινωνίας και γίνεται για να μπορέσει να έχει παρέμβαση προοδευτική, αριστερή, σοσιαλιστική στη διακυβέρνηση της χώρας και την επόμενη μέρα».

Η προοδευτική συμμαχία, τόνισε, «είναι μία προσπάθεια της Αριστεράς, μία προσπάθεια της Κεντροαριστεράς να ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις σε ένα μακρόπνοο σχέδιο».

«Απαράγραπτες οι οφειλές της Γερμανίας από το κατοχικό δάνειο και τα ολοκαυτώματα»
Σε ό,τι αφορά το ψήφισμα για τη διεκδίκηση γερμανικών οφειλών, που εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή, ο κ. Σαντορινιός σημείωσε: «Οι οφειλές της Γερμανίας στη χώρα μας τόσο από το κατοχικό δάνειο όσο από τα ολοκαυτώματα που έχουν συμβεί σε περιοχές και οι ζημιές που έχουν προκληθεί στον ελληνικό λαό είναι απαράγραπτες».

Αυτό, όπως είπε, θα επισημάνει και το ψήφισμα, «ότι εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε τις αποζημιώσεις από τη γερμανική κατοχή και μ' αυτό το ψήφισμα θα προχωρήσουμε σε ρηματική διακοίνωση προς τη Γερμανία προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία να διεκδικήσουμε αυτές τις αποζημιώσεις».

«Δεν θα έχουμε προβλήματα ενόψει του καλοκαιριού»
Ερωτηθείς για τα ακτοπλοϊκά ζητήματα ενόψει καλοκαιριού, ο κ. Σαντορινιός σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε τα ζητήματα των ακτοπλοϊκών μεταφορών, πιστεύω ότι η συγκοινωνία θα είναι σε αρκετά καλό επίπεδο και δεν θα έχουμε προβλήματα ενόψει του καλοκαιριού».

Σε ό,τι αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο, αφού επισήμανε ότι επεκτάθηκε και στα καύσιμα, είπε πως ήδη ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή στα μικρά ή απομακρυσμένα νησιά, «όπου η τιμή του καυσίμου έχει πέσει ανά λίτρο από 20 έως 25 λεπτά».