H κυβέρνηση Τσίπρα πίσω από την ανατίμηση των καυσίμων

H κυβέρνηση Τσίπρα πίσω από την ανατίμηση των καυσίμων

H κυβέρνηση Τσίπρα πίσω από την ανατίμηση των καυσίμων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 441 ΦΟΡΕΣ

Καταγγέλλουν τους αντιλαϊκούς φόρους στην Ε.Ε., παίρνουν όμως πορτοφόλια στην Ελλάδα

Του Γιώργου Κύρτσου, Ευρωβουλευτή της ΝΔ

Για μία ακόμα φορά η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης βρίσκεται εκτός των ορίων που επιτρέπει ο προϋπολογισμός των περισσότερων ελληνικών νοικοκυριών.

Είναι ήδη πάνω από 1,6 ευρώ το λίτρο και κινείται προς τα 1,7 ευρώ εν όψει διακοπών του Πάσχα.

Πίσω από τις διαρκείς ανατιμήσεις της αμόλυβδης βενζίνης κρύβεται η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα.

Στροφή στους έμμεσους φόρους
Το βασικό χαρακτηριστικό της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα είναι η στροφή στους έμμεσους, καταναλωτικούς φόρους. Οι φόροι αυτοί έχουν καταγγελθεί στο παρελθόν ως οι πιο σκληροί και άδικοι γιατί επιβαρύνουν δυσανάλογα τους μη προνομιούχους και τους φτωχούς συμπολίτες μας.

Για να καλύψουν βασικές καταναλωτικές ανάγκες τους είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ολοένα περισσότερους φόρους, οι οποίοι χρηματοδοτούν, κατά κανόνα, την κομματική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη διάρκεια της τετραετίας Τσίπρα είδαμε να αυξάνονται ο ΦΠΑ στην εστίαση, οι συντελεστές ΦΠΑ, ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ στα καύσιμα, και ένα σωρό άλλοι ειδικοί φόροι.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό, με την έννοια ότι η Ελλάδα έσπασε το ευρωπαϊκό ρεκόρ σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τους έμμεσους καταναλωτικούς φόρους σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι δεν επιβαρύνονται όσο θα έπρεπε αυτοί που έχουν τα οικονομικά μέσα, εφόσον, παρά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ένα σημαντικό ποσοστό των εύπορων πολιτών ξεφεύγει, με διάφορους τρόπους, από τις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Στα δίχτυα της Εφορίας πιάνονται, αναγκαστικά, οι καταναλωτές με πολύ περιορισμένα οικονομικά μέσα, οι οποίοι προσπαθούν να καλύψουν βασικές καταναλωτικές ανάγκες τους.

Κοροϊδεύουν τον κόσμο
Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα θα στηριζόταν σε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στο εισόδημα και τα κέρδη, σε λιγότερους έμμεσους, καταναλωτικούς φόρους και καλύτερη κατανομή των φορολογικών βαρών, με δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Οι κυβερνητικές επιλογές δημιουργούν ανώμαλες καταστάσεις φοροαποφυγής, φοροκλοπής και λαθρεμπορίας, με χαρακτηριστικά όσα συμβαίνουν στον τομέα των καυσίμων και των καπνικών προϊόντων.

Το κωμικοτραγικό είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα εφαρμόζει, μέσω της αύξησης των έμμεσων, καταναλωτικών φόρων, την πιο άδικη και αντιλαϊκή φορολογική πολιτική στην Ε.Ε. ενώ τα στελέχη της καταγγέλλουν, με το θράσος που τα χαρακτηρίζει, την υποτιθέμενη νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις άλλων κρατών μελών.

Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία, που ξεσηκώθηκαν μεταξύ των άλλων κατά της ακριβής αμόλυβδης βενζίνης, παραλείπει όμως να πει ότι η αμόλυβδη βενζίνη είναι ακριβότερη στην Ελλάδα ενώ το μέσο εισόδημα είναι περίπου στο μισό του μέσου εισοδήματος των Γάλλων.

Τσίπρας και συνεργάτες καταγγέλλουν υποκριτικά τους «νεοφιλελεύθερους» της Ε.Ε. ενώ παίρνουν πορτοφόλια στην Ελλάδα μέσω μιας εξαιρετικά επιθετικής και άδικης φορολογικής πολιτικής.

Στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει ακριβά τη στροφή της φορολογικής πολιτικής υπέρ των έμμεσων, καταναλωτικών φόρων. Αυτοί που θα καταργούσαν τα μνημόνια και τη λιτότητα το 2015 ασκούν φοβερή πίεση στο λαϊκό εισόδημα με τη φορολογική πολιτική που εφαρμόζουν.

Κάθε τόσο μοιράζουν ένα μικρό ποσοστό από τα πρόσθετα έσοδα σε επιλεγμένες κατηγορίες πολιτών με μεγάλη οικονομική ανάγκη, σε μια προσπάθεια να προβάλλουν φιλολαϊκό προφίλ.

Η πολιτική όμως που εφαρμόζεται είναι βαθιά αντιλαϊκή, κάτι που έχουν αντιληφθεί οι περισσότεροι πολίτες εάν κρίνω από την αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις περιοχές της χώρας που επισκέπτομαι, στις προεκλογικές μου περιοδείες.

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B