«Ακρογιαλιές, δειλινά…»

«Ακρογιαλιές, δειλινά…»

«Ακρογιαλιές, δειλινά…»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 652 ΦΟΡΕΣ

Βραδιά Τσιτσάνη με τη Φιλαρμονική Καλυθιών - Γράφει η φιλόλογος Στέλλα Βουτσά

Για μία ακόμα φορά η Φιλαρμονική Καλυθιών μάς ταξίδεψε με την ετήσια συναυλία της στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, στις 17 Απριλίου 2019, σε άλλες εποχές και σε άλλα μέρη. Αυτή τη φορά η βραδιά ήταν αφιερωμένη στον κορυφαίο λαϊκό συνθέτη, Βασίλη Τσιτσάνη.

Γράφει η:

Στέλλα Βουτσά - φιλόλογος


Ακούστηκαν πολλά αντιπροσωπευτικά τραγούδια του μεγάλου δημιουργού από τα Τρίκαλα (γεννηθέντος το 1915). Ανάμεσά τους η θρυλική «Συννεφιασμένη Κυριακή», με την οποίο ξεκίνησε η συναυλία, ένα τραγούδι το οποίο δεν νομίζω ότι υπάρχουν χείλη των απανταχού Ελλήνων, τα οποία να μην το έχουν τραγουδήσει με συναισθηματική φόρτιση σε κάποια στιγμή της ζωής τους· το «Πάμε τσάρκα πέρα στο Μπαχτσέ Τσιφλίκι», ταυτισμένο με την πόλη της Θεσσαλονίκης (την αγαπημένη πόλη των φοιτητικών μου χρόνων), όπου ο Τσιτσάνης πέρασε τα χρόνια της γερμανικής κατοχής κι από την οποία εμπνεύστηκε πολλά τραγούδια του· τα επίσης χιλιοτραγουδημένα «Καβουράκια», με την παιχνιδιάρα «κυρία καβουρίνα» που «πάει βόλτα με το σπάρο στη Ραφήνα»· το «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα», γνωστό και από την τηλεοπτική σειρά· το υπέροχο «Ακρογιαλιές, δειλινά» (είναι γνωστή, όπως τόνισε και η παρουσιάστρια, η έμπνευση του Τσιτσάνη από μακρινά κι εξωτικά μέρη) σε διασκευή από τους Ιμάμ Μπαϊλντί, τραγούδι που έκλεισε τη βραδιά με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, αφού η ενορχήστρωση από τον μαέστρο κ. Μαλωίνα και η εκτέλεσή του από τους μουσικούς της Φιλαρμονικής, κυριολεκτικά, κατά την άποψή μου, το απογείωσαν.

Οι μουσικοί της Φιλαρμονικής, οι οποίοι -σημειωτέον- κάλυπταν όλη τη γκάμα των ηλικιών, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, γι’ αυτό και καταχειροκροτήθηκαν. Όσο για την ενορχήστρωση των τραγουδιών που ακούστηκαν, αυτή ανήκει αποκλειστικά στον μαέστρο και αρχιμουσικό, κ. Γεώργιο Μαλωίνα, γι’ αυτό και του αξίζουν «Συγχαρητήρια». Πολύ αξιόλογες ήταν, επίσης, οι ερμηνείες των τραγουδιών από τη mezzo soprano, κ. Θεοδώρα Μαλωίνα και τον βαρύτονο, κ. Διαμαντή Σωτηράκη. Τέλος, εξαιρετικές ήταν οι εισαγωγές στα τραγούδια, με λιτά και περιεκτικά σχόλια, από την παρουσιάστρια-φιλόλογο, κ. Ρούλα Σαβιού.

Με τη λήξη της συναυλίας, όταν πήγα να συγχαρώ τα μέλη της Φιλαρμονικής, εντύπωση μου προκάλεσε η απλότητα και η σεμνότητα όλων.
Η ίδια σεμνότητα που χαρακτήριζε και τον τιμώμενο συνθέτη της βραδιάς, τον Βασίλη Τσιτσάνη, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Θερμούς χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, κ. Στέφανος Κυριαζής και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυθιών, κ. Μιχάλης Καφετζής. Ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, μάλιστα, τίμησε στο τέλος της εκδήλωσης με αναμνηστικές πλακέτες τον αρχιμουσικό και όλα τα μέλη της Φιλαρμονικής.

Φεύγοντας, γεμάτη από συναισθήματα, αναμνήσεις κι εικόνες που μου ξύπνησαν τα τραγούδια, σκεφτόμουν ποιος άραγε θα είναι ο καλλιτέχνης (ή η καλλιτέχνις), στον οποίο (στην οποία) θα είναι αφιερωμένη η επόμενη ετήσια συναυλία της Φιλαρμονικής Καλυθιών. Ας είμαστε καλά μέχρι τότε και το αποτέλεσμα, είμαι σίγουρη, θα μας αποζημιώσει και πάλι.
Στο μεταξύ, εύχομαι στη Φιλαρμονική Καλυθιών κι άλλες επιτυχείς συναυλίες. Όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός Ελλάδος, γιατί, όπως πήρε το αυτί μου, κάτι προγραμματίζει. Και εις ανώτερα, λοιπόν!

Διαβάστε ακόμη

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»