Παναγιώτης Κουνάκης: Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι καθαρές φωνές και συνεργασία

Παναγιώτης Κουνάκης: Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι καθαρές φωνές και συνεργασία

Παναγιώτης Κουνάκης: Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι καθαρές φωνές και συνεργασία

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1368 ΦΟΡΕΣ

Θα κινηθούμε δημοκρατικά με σεβασμό στην αντίθετη γνώμη, τονίζει ο ίδιος

Ο Παναγιώτης Κουνάκης, περιφερειακός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Μανώλη Γλυνού "Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου" είναι συνεχώς στην επικαιρότητα και όχι άδικα. Απο την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε να ασχολείται με τα κοινά, συμμετέχοντας στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου ως νέος επιχειρηματίας είχε άποψη και παράλληλα την τόλμη να την υποστηρίξει με όποιο τίμημα. Στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές ήταν ο τρίτος κατά σειρά περιφερειακός σύμβουλος με τις περισσότερες ψήφους. Κατά καιρούς τον έχουμε ακούσει όλοι να τοποθετείται για την κρουαζιέρα, την Ασιατική αγορά τον τουρισμό και την τοπική αγορά και όχι μόνο. Στη συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα "Η Ροδιακή", ο Παναγιώτης Κουνάκης εξηγεί τους λόγους που επέλεξε τον Μανώλη Γλυνό και τη Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου, κάνοντας λόγο για συμπόρευση με άξιους και ικανότατους ανθρώπους που με ομαδική δουλειά και ταπεινοφροσύνη μπορούν να αφουγκραστούν τα προβλήματα των νησιών μας. Ο ίδιος, δεν διστάζει να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους διαφοροποίησε τη θέση του από τον Γιώργο Χατζημάρκο, ενώ τόνισε την ανάγκη να συνδράμουν οι νέοι στη βελτίωση της καθημερινότητας και της προοπτικής που έχουν τα νησιά μας.

Τι επιδιώκεται με το εγχείρημα της Συμμαχίας που συνενώνει ανθρώπους από διάφορες πολιτικές ιδεολογίες και κατά πόσο αυτή η προσπάθεια πιστεύετε ότι θα έχει επίλυση στα προβλήματα των νησιών;
Η συμμετοχή στα κοινά, ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενδείκνυται και είναι αναγκαίο να υπάρχουν ευρύτερες συμμαχίες και συνεργασίες. Κανείς δεν μπορεί να πραγματεύεται μια και μοναδική αλήθεια, κανείς δεν τα ξέρει όλα και ποτέ οι καλές προτάσεις και ιδέες δεν έλειψαν σε αυτόν τον τόπο. Η προσωπικότητα και οι αρετές του κ. Γλυνού κατάφεραν να φέρουν κοντά ανθρώπους με τον ίδιο αξιακό κώδικα, ανεξάρτητα από κομματική προέλευση, πράγμα που στην τοπική αυτοδιοίκηση δυστυχώς λείπει. Ενισχύει δηλαδή και στην πράξη μέσα στην παράταξη μας, την απλή αναλογική την οποία είναι ο καταλληλότερος να υπηρετήσει σαν Περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου. Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος μας δηλαδή καθαρές φωνές, συνεργασία όλων. Από το πιο απλό πολίτη, τον Δήμαρχο μέχρι και την αντιπολίτευση. Και αυτή είναι η δέσμευση μας, να κινηθούμε δημοκρατικά με σεβασμό στην αντίθετη γνώμη και με ευήκοα ώτα.

Πιστεύετε ότι την όλη προσπάθεια της Συμμαχίας την έχει αγκαλιάσει ο κόσμος;
Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στο πλευρό του Μανώλη Γλυνού αισθάνθηκα πως η τοπική κοινωνία έχει ανάγκη να βγούμε από τα κομματικά στεγανά από προσωποκεντρικές ατζέντες και να συνδιαμορφώσουμε οι ίδιοι το μέλλον μας. Η εκπροσώπηση των κομμάτων στα νησιά έχει περισσέψει, το αντίθετο έχουμε ανάγκη. Τα μηνύματα είναι θετικότατα, απολαμβάνουμε την αγάπη και την αποδοχή του κόσμου και δεσμευόμαστε ότι θα φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους. Είμαι υπερήφανος που συμμετέχω σε αυτό το εγχείρημα που κάποιοι το έχουν χαρακτηρίσει ως κοινωνικόπολιτικό πείραμα. Η συμπόρευση, με άξιους, ικανότατους ανθρώπους που με ομαδική δουλειά και ταπεινοφροσύνη μπορούν να αφουγκραστούν τα προβλήματα των νησιών μας να τα αντιμετωπίσουν και να τα λύσουν χαράζοντας στρατηγικές με επίκεντρο τον άνθρωπο, μας γεμίζει με αισιοδοξία.

Ποιά ήταν τα θέματα που σας αποξένωσαν από τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο με αποτέλεσμα να διαφοροποιήσετε τη θέση σας;
Η πρόθεση μου από την πρώτη στιγμή της εμπλοκής μου στα κοινά, με τη συμμετοχή μου στον σύλλογο καταστηματαρχών Παλιάς Πόλης, το ΕΒΕΔ και την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η βελτίωση των δομών υγείας. Από το πιο μικρό θεωρητικά πρόβλημα όπως η άγρα πελατών, μέχρι τη διείσδυση στην Ασιατική αγορά, τη δημιουργία cluster κρουαζιέρας, και αρκετά ακόμη. Ωστόσο, δεν κατάφερα να συνεργαστώ με την περιφερειακή αρχή ούτε είχα την ανάλογη υποστήριξη. Η επιλογή μου να ανεξαρτητοποιηθώ είχε να κάνει με τον τρόπο διοίκησης μέσα στην παράταξη, τις ακραίες και τοξικές συμπεριφορές, αλλά πάνω από όλα στη μηδαμινή δυνατότητα υλοποίησης των θέσεων που τουλάχιστον είχαμε συμφωνήσει προγραμματικά. Οι νέοι στα κοινά δεν είναι βιτρίνα, ούτε πρέπει να επιτρέπουν να τους εκμεταλλεύονται προεκλογικά. Η συμμετοχή μου από την πρώτη μέρα με τη Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου είχε να κάνει με την ασφάλεια που νιώθω, ώστε αυτές οι προτάσεις που ποτέ δεν σταματήσαμε να κάνουμε ακόμα και ως ανεξάρτητοι να μπορούν να βελτιωθούν και να υλοποιηθούν από ανθρώπους που εκλαμβάνουν τη συμμετοχή στα κοινά ως ευκαιρία να αλλάξει το κατεστημένο και η πολιτική επετηρίδα που κάποιοι με θεμιτά και αθέμιτα μέσα προσπαθούν να επιβάλλουν.

Υπάρχει χώρος για ουσιαστική παρουσία των νέων στην πολιτική, χωρίς αυτοί να αποτελούν απλά "διακοσμητικά στοιχεία";
Όπως ανέφερα και παραπάνω, οι νέοι και όχι απαραίτητα ηλικιακά δεν είναι για να φτιάχνουν ένα ωραίο περιτύλιγμα, μια βιτρίνα σε έναν συνδυασμό αλλά για να συνδράμουν στη βελτίωση της καθημερινότητας και της προοπτικής που έχουν τα νησιά μας. Είναι αποκρουστικό και συνάμα αποκαρδιωτικό το φαινόμενο να δίνουν οι συμπολίτες μας ψήφο εμπιστοσύνης σε ανθρώπους νέους με προτάσεις στα κοινά και τελικά μια μικρή παρέα έμμισθων συμβούλων παλαιάς κοπής, που ζουν αποκλειστικά από την ενασχόληση τους με τα κοινά, να διοικεί περιχαρακωμένη στο ατομικό της συμφέρον. Επομένως, αν μπορώ να δώσω μια συμβουλή, μόνο σε όσους μετέχουν στα κοινά για πρώτη φορά, είναι να συμπράττουν με αυτούς που τους εμπιστεύονται, τους σέβονται και αισθάνονται άνετα ακόμα και όταν δημοκρατικά εκφράζουν τις αντιθέσεις τους.

Μπορούν οι ΟΤΑ και κυρίως η Περιφέρεια να συμβάλλουν με πολιτικές σε τοπικό επίπεδο έτσι ώστε να διαμορφωθούν νέα δεδομένα στην τοπική αγορά και την τοπική οικονομία που κατά κοινή ομολογία "μαραζώνουν";
Ο κύριος λόγος που υπάρχει η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η χάραξη νέων πολιτικών ώστε ειδικά σε περιοχές όπως είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε τα νησιά μας να είναι τόποι να ζεις αλλά και να φιλοξενείσαι. Το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, του διαδικτυακού εμπορίου, της στενότητας των τραπεζών, της υψηλής φορολογίας και της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, δημιουργεί δυστυχώς ένα ασφυκτικό περιβάλλον για οικογενειακές επιχειρήσεις. Αυτό που για εμάς είναι σημαντικό είναι να επιστρέψουμε στα βασικά, να ενισχύσουμε τη θετική εμπειρία των επισκεπτών και να αφοσιωθούμε στην υπέροχη φιλοξενία που μας κατέστησε από τους κορυφαίους προορισμούς. Όσα χρήματα και αν ξοδέψουμε για διαφήμιση και όσο και να πιεστούν οι ξενοδόχοι μας να δώσουν χαμηλές τιμές, τίποτα δεν μπορεί να δημιουργήσει καλή εικόνα όσο ο επισκέπτης που φεύγει με θετική εμπειρία και την μοιράζεται στον τόπο του. Στο χέρι μας είναι να επενδύσουμε σε εκπαιδευτικά προγράμματα επαγγελματιών του τουρισμού. σε βραβεύσεις καλών πρεσβευτών και σε νουθεσία των ελαχίστων που συστηματικά υποβαθμίζουν ότι οι περισσότεροι χτίζουν.

Κατά καιρούς σας έχουμε ακούσει να τοποθετείστε για τα θέματα του τουρισμού και πολύ περισσότερο για την κρουαζιέρα. Πιστεύετε οτι είναι ένας τομέας στον οποίο θα πρέπει να επενδύσουν τα νησιά μας;
Τρεις είναι οι τομείς που κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να επενδύσουμε και θα παραμείνω σταθερός σε αυτούς. Πρώτον, το άνοιγμα της Ασίας σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες ακολουθώντας το παράδειγμα της Σαντορίνης. Δεύτερον, η δημιουργία ενός cluster κρουαζιέρας από ένα δίκτυο νησιών όπως η Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάτμος, Ρόδος. Αυτό, μπορεί να γίνει με την συνεργασία των δημάρχων και την βοήθεια της περιφέρειας. Τρίτον, πρέπει να επενδύσουμε στην εμπειρία των επισκεπτών μας και να μην τους θεωρούμε αναλώσιμους λόγω της μεγάλης εξάρτησης μας με τα μεγάλα πρακτορεία και του all inclusive τουρισμού .

Αντίστοιχα, ποιά είναι η άποψή σας για την Ασιατική αγορά και τι προοπτικές αξιοποίησης της αυξητικής αυτής τάσης στην Ελλάδα υπάρχουν για τα δικά μας νησιά;
Όσον αφορά τον Ασιατικό τουρισμό, είναι μια τεράστια αγορά την οποία ακόμα δεν έχουμε αγγίξει πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Με προσεχτικά βήματα , μπορούμε να έχουμε ένα τέτοιο ρεύμα που θα δώσει πολύ καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα σε όλους τους κλάδους από τα ταξί, τα ξενοδοχεία και τις μικρότερες οικογενειακές επιχειρήσεις ακόμα και επιμήκυνση της σεζόν. Αρκεί να εμπιστευτούμε τους ειδικούς, να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα όπως του ότι είμαστε το κοντινότερο μέρος στην Ασία και έχουμε φθηνές πτήσεις με ανταπόκριση σε όλη την Ευρώπη. Οι προτάσεις υπάρχουν ,οι τρόποι διείσδυσης επίσης. Στο χέρι μας είναι λοιπόν να δημιουργήσουμε τις συνθήκες αυτές ώστε να ανοίξουμε αυτή την πόρτα που κρατάμε ερμητικά κλειστή.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος