Στο ακριτικό Καστελόριζο το 54ο  παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων

Σε ιδιαίτερα γιορτινή ατμόσφαιρα και σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ωραίο νεοκλασικό του κτήριο, στην οδό Δημοκρίτου 14 στην Αθήνα το Λύκειον των Ελληνίδων ανήγγειλε πρόσφατα την ίδρυση του 54ου Παραρτήματός του στο ακριτικό Καστελόριζο.

Παρουσία της Προέδρου του Λυκείου κ. Ελένης Τσαλδάρη και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και του Προέδρου του Συνδέσμου  απανταχού Καστελοριζίων κ. Νικολαρά, εκπροσώπων άλλων Παραρτημάτων από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και πολλών μελών και φίλων του σωματείου, η Αντιπρόεδρος και Έφορος Παραρτημάτων κ. Μαρία Παπαμάρκου υποδέχτηκε την Αντιπρόεδρο και τη Γενική Γραμματέα του νέου Παραρτήματος κ.κ. Κωνσταντίνα Αγαπητού-Crowley και Κυριακή Ντάφλου (που εκπροσωπούσαν επίσης τη νεοεκλεγείσα Πρόεδρο του νέου Παραρτήματος κ. Ελισάβετ Νίτη και το Δ.Σ.) παραφράζοντας τον ποιητή: «και την κοινή λυκειακή λαλιά ως πέρα την επήγαμε, στο Καστελόριζο».

Ανέλυσε επίσης  πολύ προσεκτικά τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται η παρουσία του Λυκείου των Ελληνίδων σ’ αυτόν  «τον τόπο με τη μακραίωνη ελληνική ιστορία, τον πολύπαθο, που δίνει ποικίλους αγώνες για την προάσπιση της χώρας».
 

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Σταύρος Λυγερός στο βήμα
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Σταύρος Λυγερός στο βήμα


Η αίθουσα ήταν κατάμεστη και η συγκίνηση όλων φανερή. Το Λύκειον των Ελληνίδων, που επί 108 ήδη χρόνια αναπτύσσει τη γόνιμη δράση του τόσο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλά μέρη του εξωτερικού, διατηρεί σειρά πολύ δραστήριων Παραρτημάτων στις περισσότερες ακριτικές περιοχές της χώρας μας.

Από πάρα πολύ καιρό, λοιπόν, είχε το βλέμμα του στραμμένο και στο Καστελόριζο. Έτσι, τον Ιούνιο 2018, και με την προτροπή της Προέδρου κ. Τσαλδάρη, έγινε το πρώτο βήμα με επιτόπια διερευνητική επίσκεψη της κ. Μαρίας Παπαμάρκου και της Ειδικής Γραμματέως κ. Κατερίνας Δασκαλάκη. Από εκεί κι έπειτα, τα πράγματα πήραν γρήγορα το δρόμο τους, χάρις στις άοκνες προσπάθειες που καταβλήθηκαν και από τις δύο πλευρές.
 

Από αριστερά: η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων κ. Ελένη Τσαλδάρη,  η Αντιπρόεδρος και η Γενική Γραμματέας του Παραρτήματος Καστελόριζου  κ.κ. Κωνσταντίνα Αγαπητού-Crowley και Κυριακή Ντάφλου και η Αντιπρόεδρος  του Λυκείου των Ελληνίδων και Έφορος Παραρτημάτων κ. Μαρία Παπαμάρκου.
Από αριστερά: η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων κ. Ελένη Τσαλδάρη, η Αντιπρόεδρος και η Γενική Γραμματέας του Παραρτήματος Καστελόριζου κ.κ. Κωνσταντίνα Αγαπητού-Crowley και Κυριακή Ντάφλου και η Αντιπρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων και Έφορος Παραρτημάτων κ. Μαρία Παπαμάρκου.


Στη βραδιά που οργανώθηκε για την υποδοχή του Καστελόριζου στη λυκειακή οικογένεια, κεντρικός ομιλητής ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Σταύρος Λυγερός ο οποίος υπογράμμισε με γλαφυρότητα και σαφήνεια τη στρατηγική θέση του νησιού και ανέλυσε τις νέες γεωπολιτικές δυναμικές που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολούθησαν  παραδοσιακοί χοροί του Καστελόριζου από  μέλη της Χορευτικής Ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων, με ζωντανή μουσική και τραγούδι. Η εκδήλωση έκλεισε μέσα σε ξεχωριστή συγκίνηση, όταν η Πρόεδρος κ. Ελένη Τσαλδάρη παρέδωσε στις εκπροσώπους του Παραρτήματος Καστελόριζου την ελληνική σημαία με το σήμα του Λυκείου και την επιγραφή «Παράρτημα Καστελόριζου».
 

Μέλη του Κεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων,  οι εκπρόσωποι του Καστελόριζου και μέλη της  Χορευτικής Ομάδας σε μια αναμνηστική φωτογραφία
Μέλη του Κεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων, οι εκπρόσωποι του Καστελόριζου και μέλη της Χορευτικής Ομάδας σε μια αναμνηστική φωτογραφία