Ξεκίνησε νωρίτερα φέτος η αγοραστική κίνηση στο νησί

Νωρίτερα ξεκίνησε φέτος η αγοραστική κίνηση στην περιοχή μας, για τους βασικούς «πρωταγωνιστές» του πασχαλινού τραπεζιού, δηλαδή τα αμνοερίφια και τα οπωροκηπευτικά, ενώ έμποροι και παραγωγοί ευελπιστούν να «κινηθούν» λίγο περισσότερο, από σήμερα έως και το Μεγάλο Σάββατο.

Στην αγορά υπάρχει πληθώρα αγαθών και οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (με μικρή αύξηση ίσως της τάξης του 5% σε συγκεκριμένα οπωροκηπευτικά είδη).
Βέβαια οι καταναλωτές έχουν αλλάξει συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια και είναι αρκετά προσεκτικοί στις αγορές τους, ενώ προμηθεύονται ποσότητες όσες χρειάζονται να καταναλώσουν.

Και μπορεί αρκετοί να έχουν ξεκινήσει να διερευνούν την αγορά ή ακόμη και να κάνουν παραγγελίες για το πασχαλινό τραπέζι ή το Αναστάσιμο δείπνο, ωστόσο η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί το τελευταίο διήμερο της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς υπάρχει και η άποψη για ορισμένους ότι με τον τρόπο αυτό ίσως καταφέρουν να βρουν τα προϊόντα σε καλύτερη τιμή.
Οι κρεοπώλες και οι παραγωγοί πάντως δηλώνουν πως όλα τα είδη  διατίθενται στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι, και πως υπάρχει πληθώρα προϊόντων για όλους!

«Πυρετωδώς» δουλεύουν τα σφαγεία
Από την Παρασκευή ξεκίνησαν να σφάζονται αμνοερίφια στα σφαγεία του νομού μας κάτι που θα συνεχίσει να γίνεται έως και αύριο, Μεγάλη Πέμπτη.
Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου κ. Ηλίας Οικονομίδης, στο νησί μας λειτουργούν δύο σφαγεία, το κεντρικό της Φυτώριο Α.Ε. στο Τσαΐρι και στον Έμπωνα τα οποία και εξυπηρετούν τους κτηνοτρόφους της Ρόδου. Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Δωδεκάνησο, λειτουργούν σφαγεία στα νησιά: Κάσο, Νίσυρο, Σύμη, Κω, Κάλυμνο, Λέρο και Αστυπάλαια.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, τα αμνοερίφια από το νομό μας δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες της περιοχής μας για αυτό και «έρχονται» σφάγια και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο και καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών της αγοράς.
Ερωτηθείς ο κ. Οικονομίδης για το πώς μπορεί ο καταναλωτής να αναγνωρίσει ότι το αμνοερίφιο που έχει προμηθευτεί είναι από τον νομό μας, απάντησε: «Παλαιότερα ήταν υποχρεωτική η αναγραφή και του τόπου όπου γινόταν ο έλεγχος, δηλαδή στη σφραγίδα φαινόταν Ρόδος, Κως κ.α. Τώρα πλέον φαίνεται μόνο η σφραγίδα που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά τη δική μας περιοχή, θέλοντας να στηρίξουμε τους εδώ παραγωγούς καθώς πρόκειται για μία κτηνοτροφική περιοχή με πολύ καλά προϊόντα, δίνουμε βεβαιώσεις αναφορικά με το πόσα σφάγια ήτανε από ποιο παραγωγό κ.α.»
Ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ρωτήθηκε και για το τι θα πρέπει να προσέχει ο κάθε καταναλωτής, ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές πριν από το Πάσχα οπότε προβαίνει σε μαζικές αγορές προϊόντων.

Ο κ. Οικονομίδης ήταν ξεκάθαρος: «Να παίρνει ελεγμένα προϊόντα! Αυτό το παραδοσιακό «πηγαίνω και το παίρνω από τη μάντρα» πρέπει να εκλείψει για λόγους υγιεινής και προστασίας. Ο δικός μας έλεγχος είναι από το στάβλο στο τραπέζι,  δηλαδή ξέρουμε την υγειονομική κατάσταση των ζώων πριν έρθει στο σφαγείο, έχουν γίνει έλεγχοι από πριν. Όταν βάζει τη σφραγίδα ο γιατρός παίρνει και την ευθύνη.
Να ξέρουμε τι πληρώνουμε, να ξέρουμε τι τρώμε».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην προσοχή που θα πρέπει να επιδεικνύουμε για την αγορά των αυγών. Όπως είπε, υπάρχει ένας κωδικός ανάλογα με την περιοχή. Για εμάς εδώ είναι το 81, δηλαδή θα πρέπει να ξεκινάει ο αριθμός σφραγίδας ελέγχου του κάθε αυγού, με αυτό το νούμερο.
Λόγω της υπερκατανάλωσης και κυρίως Πάσχα, το καλοκαίρι έχουμε πολλές εισαγωγές από τρίτες χώρας για εμάς λοιπόν εδώ είναι EL 81.
Έτσι κάθε αυγό θα πρέπει να έχει επάνω αυτές τις ενδείξεις που αποδεικνύεται με τον τρόπο αυτό έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Αυστηροί έλεγχοι στα κρεοπωλεία- ίδιες οι τιμές με πέρυσι
Η Μεγάλη Εβδομάδα βρήκε «γεμάτα» τα ψυγεία των περισσότερων κρεοπωλείων της περιοχής μας και το προσωπικό αυτό, έτοιμο να δεχτεί τις παραγγελίες των καταναλωτών.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Παραδοσιακών Κρεοπωλείων Ρόδου κ. Θανάσης Χατζηνικήτας υπάρχει επάρκεια αγαθών, και κυρίως αρνιών και κατσικιών προερχόμενα είτε από το νησί της Ρόδου είτε από τα λοιπά νησιά του νομού μας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στους αυστηρούς ελέγχους που διενεργούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες στα παραδοσιακά κρεοπωλεία, τα οποία και διαθέτουν καλής ποιότητας αγαθά και σε συμφέρουσες τιμές στο καταναλωτικό κοινό.

Ο κ. Χατζηνικήτας αναφέρθηκε στο έργο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας η οποία τόνισε ότι διαθέτει πέντε κτηνιάτρους για συνολικά 8 σφαγεία και επεσήμανε πως οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν να προμηθεύονται αγαθά μη ελεγμένα (απευθείας από μάντρες κ.λπ.)
Σε ό,τι αφορά τις τιμές δήλωσε ότι κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα  με πέρυσι και ειδικότερα τα ντόπια κατσίκια από 8,5 ευρώ το κιλό, τα ντόπια αρνιά γάλακτος από 8 ευρώ το κιλό, οι συκωταριές και τα κεφαλάκια στις ίδιες τιμές με τα αμνοερίφια, ενώ γαρδούμπες και κοκορέτσια περίπου 10 ευρώ το κιλό. Τέλος τα εντεράκια και τα πατσαδάκια πωλούνται προς 5-5,5 ευρώ το κιλό.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Παραδοσιακών Κρεοπωλείων Ρόδου κ. Χατζηνικήτα, είπε επίσης πως ήδη από τη Μεγάλη Εβδομάδα έχει ξεκινήσει η κίνηση στις επιχειρήσεις τους, η οποία και αυξάνεται καθημερινά.

Τα οπωροκηπευτικά
Απαραίτητο συμπλήρωμα για το πασχαλινό τραπέζι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες βρίσκονται στις πρώτες προτιμήσεις των καταναλωτών, λόγω της νηστείας.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών του νησιού μας κ. Νίκος Δημήτρας «υπάρχει μεγάλη επάρκεια προϊόντων στη λαϊκή αγορά.

Ο άνιθος, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μαρούλια όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος,  τούτη την εβδομάδα έχουν ιδιαίτερη ζήτηση καθώς «πρωταγωνιστούν» στη μαγειρίτσα!
Τα προϊόντα αυτά όπως και τα φρούτα υπάρχουν σε πληθώρα αλλά και σε καλές τιμές, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρα, ενώ λίγο «τσιμπημένη» είναι η τιμή της ντομάτας και της πιπεριάς καθώς υπάρχει έλλειψη σε ολόκληρη την Ελλάδα λόγω καιρικών συνθηκών  που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα.

Γενικότερα οι τιμές στα οπωροκηπευτικά είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Σημειώνεται ότι οι λαϊκές αγορές θα πραγματοποιηθούν κανονικά σήμερα Μεγάλη Τετάρτη στον Άγιο Δημήτριο, αύριο Μεγάλη Πέμπτη στην οδό Βύρωνος και το Μεγάλο Σάββατο στον Άγιο Δημήτριο. Δεν θα πραγματοποιηθεί η λαϊκή αγορά της Μεγάλη Παρασκευής στην οδό Πτολεμαίων στην Ανάληψη.