Αναφορά του Δ. Κρεμαστινού στη Βουλή για το αίτημα ίδρυσης Σχολής Μηχανικών Ε.Ν. στην Κάλυμνο

O Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός από κοινού με τον Βουλευτή και Εισηγητή της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για θέματα Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιώργο Καρρά, κατέθεσαν Αναφορά προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής και Παιδείας, σχετικά με τοαίτημα του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κάλυμνος – Δύναμη Προοπτικής» και πρώην Δημάρχου του νησιού κ. Δημήτρη Διακομιχάλη, για ίδρυση Σχολής Μηχανικών Ε.Ν. στην Κάλυμνο.

Το κείμενο της Αναφοράς ήταν το εξής:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:  Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτη Κουβέλη, Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου

Θέμα: «Αίτημα ίδρυσης Σχολής Μηχανικών Ε.Ν. στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Καλύμνου»

Κύριοι Υπουργοί,

Σας επισυνάπτουμε επιστολή – αίτημα του κ. Δημήτρη Διακομιχάλη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κάλυμνος – Δύναμη Προοπτικής» και πρώην Δημάρχου του νησιού, με την οποία τεκμηριώνει την αναγκαιότητα ίδρυσης σχολής Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο.

Το αίτημα στηρίζεται σε αρκετά δεδομένα, κυρίαρχα των οποίων είναι ότι οι Καλύμνιοι φοιτητές σχολών Ε.Ν. είναι σταθερά περί το 10% των σπουδαστών, ότι η ειδικότητα έχει μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας από τους πλοιάρχους και ότι η ίδρυση τέτοιας σχολής θα ωφελήσει πολλαπλώς την τοπική οικονομία που μαστίζεται και από ανεργία.

Παρακαλούμε για την τοποθέτησή σας αναφορικά με το θέμα.

Οι αναφέροντες βουλευτές

Δημήτρης Κρεμαστινός    

Γιώργος Καρράς

 

Το αίτημα για ίδρυση Σχολής Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού τεκμηριωνόταν ως εξής:

 Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Αξιότιμοι Κύριοι Βουλευτές,

Η Κάλυμνος είναι γνωστή τοις πάσι για την ναυτική της παράδοση, αλλά και για την πληθώρα ναυτικών που προσφέρει στην ελληνική ναυτική κοινότητα. Συγκεκριμένες έρευνες που έγιναν σχετικά με το έμψυχο ναυτεργατικό δυναμικό της χώρας μας, τοποθετούν τη Κάλυμνο δεύτερη, μετά τη Χίο, σε αριθμό ναυτικών φυλλαδίων.

Το ανωτέρω εργατικό δυναμικό επανδρώνει σε μεγάλο ποσοστό πλοία ελλήνων πλοιοκτητών σε σημείο τέτοιο ώστε να μπορεί να πει κανείς ότι δεν υπάρχει ελληνόκτητη ναυτιλιακή εταιρεία που να μην έχει Καλύμνιο ναυτικό στην υπηρεσία της.

Τα ανωτέρω δεν τα αναφέρουμε απλά για να στηρίξουμε το αίτημά μας για δημιουργία τμήματος Μηχανικών Ε. Ν. στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο. Είναι στοιχεία τα οποία προκύπτουν έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε το 1ο ΕΠΑΛ Καλύμνου, αντλώντας πληροφορίες τόσο από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όσο και από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ανά την χώρα.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των Καλύμνιων σπουδαστών που φοιτούν σήμερα στις ΑΕΝ φθάνει το 10% του συνόλου των φοιτητών. Συγκεκριμένα την τελευταία τετραετία ο αριθμός των εισακτέων, στις Ακαδημίες Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, από μαθητές τις Καλύμνου ανήλθε σε 200 σπουδαστές. Ο ανωτέρω αριθμός προέρχεται από όλα τα Λύκεια της Καλύμνου.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει αναφορά σε κάποια οικονομικά δεδομένα. Εάν υπολογίσουμε ότι κατά μέσο όρο ένας σπουδαστής δαπανά περί τα 800 Ευρώ τον μήνα, η οικονομική απώλεια του νησιού μας ανέρχεται στο ποσό των 160.000 Ευρώ ανά μήνα. Τα χρήματα αυτά θα έδιναν ανάσα στην τοπική οικονομία που μαστίζεται από την κρίση, εάν οι σπουδαστές παρέμεναν στον τόπο μας για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού ναυτικών μας, αποτελεί γεγονός ότι η οικονομική βιωσιμότητα του νησιού στηρίζεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της στα εισοδήματα των ναυτικών. Ενημερώνουμε ότι τα επίπεδα ανεργίας στο νησί μας αγγίζουν το 20% του ενεργού πληθυσμού, ποσοστό από τα υψηλότερα σε όλη την χώρα.

Επιπλέον το συνάλλαγμα το οποίο εισέρεε από τους μετανάστες μας τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Ας σημειωθεί ότι η ζήτηση σε Μηχανικούς Ε. Ν. είναι τεράστια και σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με τους Πλοίαρχους.

Είναι λοιπόν δίκαιο τόσο για την προσφορά, όσο και για την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Κάλυμνος, να ζητά την δημιουργία τμήματος Μηχανικών Ε. Ν. στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού . Η σχολή αυτή πέραν της αναγνωρίσεως των όσων έχει προσφέρει το νησί στην Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία, θα συμβάλει τα μέγιστα και στην οικονομική του αναζωογόνηση.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στην Κάλυμνο αξίζει η δημιουργία τμήματος Μηχανικών Ε. Ν., ως έμπρακτη απόδειξη σεβασμού στη Ναυτική Ιστορία της και στην προσφορά των ανθρώπων της. Γνωρίζοντας την αγάπη σας για το νησί μας είμαστε βέβαιοι ότι θα προχωρήσετε σε κάθε ενέργεια στήριξης του δίκαιου αυτού αιτήματος των κατοίκων της Καλύμνου.

Ο Επικεφαλής της Παράταξης

Δημήτρης Διακομιχάλης