Το έθιμο των κόκκινων πασχαλινών αυγών

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου

 

Είναι ενδιαφέρουσες οι ρίζες και οι αιτίες των Ηθών και Εθίμων μας. Πολλοί διατείνονται ότι τα κόκκινα πασχαλινά αυγά, συμβολίζουν τη χαρά της Ανάστασης του Ιησού, όμως μια ιστορία που διηγούνται οι πρόγονοί μας, δίνει διαφορετική ερμηνεία.

Η πλούσια παράδοση διηγείται πως όταν επισκέφτηκε τον Πανάγιο Τάφο η Μαγδαληνή και βρήκε την πλάκα που έκλεινε την είσοδό του σπασμένη και να λείπει το Σεπτό Σώμα του Κυρίου, ξαφνιάστηκε δυσάρεστα και πίστεψε πως κάποιοι είχαν κλέψει το σώμα Του.

Όμως, ο ίδιος ο Ιησούς παρουσιάστηκε μπροστά της και την διαβεβαίωσε για την Ανάστασή Του και ότι μπορεί να διαδώσει το χαρούμενο μήνυμα της Ανάστασης. Φεύγοντας από τον Πανάγο Τάφο η Μαγδαληνή, συνάντησε μια αγρότισσα που κουβαλούσε ένα τσουβαλάκι χορταρικά και σ’ ένα μικρό καλαθάκι μερικά αυγά.

Όταν άκουσε τη Μαγδαληνή να της ανακοινώνει το θαύμα, η αγρότισσα, δεν την πίστεψε και της είπε: «Θα πιστέψω ότι αναστήθηκε ο Κύριος, μόνον εάν τα άσπρα αυγά στο καλάθι μου, γίνουν κόκκινα»! Και ω, του θαύματος, αυτοστιγμεί, τα αυγά έγιναν κατακόκκινα.

Η αγρότισσα, συγκλονίστηκε με το «θαύμα» και όχι μόνον πίστεψε στην Ανάσταση Κυρίου, αλλά έτρεξε στις γυναίκες του χωριού και τους ανακοίνωνε τη χαρμόσυνη είδηση, προσφέροντάς τους από ένα κόκκινο αυγό, σαν ευλογία και απόδειξη της αλήθειας που τους έλεγε.

Έτσι ερμηνεύει η παράδοση, ότι το έθιμο των κόκκινων Πασχαλινών αυγών, που διατηρούμαι από τότε.