Επάρκεια αγαθών υπάρχει στην αγορά της Ρόδου

Επάρκεια αγαθών υπάρχει και φέτος στην αγορά της Ρόδου για τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι από την Περιφέρεια και τον Δήμο Ρόδου, οι οποίοι παράλληλα παροτρύνουν τους καταναλωτές να προτιμούν τα ντόπια προϊόντα.

Καταρχήν, ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, σε δηλώσεις του, είπε ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια αγαθών στην αγορά, για όλα τα βαλάντια, ενώ η Περιφέρεια με τις υπηρεσίες της αυτή την περίοδο βρίσκεται επί ποδός σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών, οι οποίοι μάλιστα θα συνεχιστούν και μετά τις γιορτές.

Επίσης, όλα τα σφαγεία του νομού Δωδεκανήσου έχουν  λειτουργήσει  ενώ αδειοδοτήθηκε και οριστικά το σφαγείο Νισύρου. Όπως είπε ο κ. Ζαννετίδης, η Κτηνιατρική Υπηρεσία, με αυταπάρνηση και αυτή τη φορά, παρά την τραγική υποστελέχωσή της, κάλυψε όλα τα νησιά για τις ανάγκες των ημερών. Μάλιστα, πρότεινε στους καταναλωτές να προτιμήσουν τα ντόπια προϊόντα σε όλα τα νησιά γιατί είναι τα καλύτερα.

Η κα Ελένη Ζαρογιάννη, προϊσταμένη του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, στη συνέχεια, ανέφερε ότι όσον αφορά τα σφαγεία του νομού μας, μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη είχαν  σφαγιαστεί 13.345 αμνοερίφια ενώ προωθήθηκαν σε άλλα σφαγεία της χώρας 3180 ζώα. Ενδεικτικά: Στη Ρόδο σφαγιάστηκαν 2038, στη Λέρο 2860, στην Κω 4285, στη Νίσυρο 432, στην Κάλυμνο 478 και στην Κάσο 800.

Όσον αφορά τον καταναλωτή, τα σφάγια που προέρχονται από σφαγεία της Δωδεκανήσου, έχουν στην επιφάνειά τους δύο σφραγίδες: Μία παραλληλόγραμμη με την ένδειξη “Ελλάδα” και μία ωοειδή  με το λατινικό γράμμα “S” και τον αύξοντα αριθμό του σφαγείου, με πράσινο χρώμα.

Για τα αβγά, η κα Ζαρογιάννη είπε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προμηθεύονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις με κάποιες ενδείξεις απαραίτητα, όπως είναι ημερομηνία λήξης, η κατηγορία στην οποία ανήκουν κτλ.

Ο Δήμος Ρόδου
Από πλευράς Δήμου Ρόδου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Πόκκιας, καταρχήν είπε ότι, τις προηγούμενες ημέρες, πραγματοποίησαν μία επίσκεψη στα σφαγεία της Ρόδου και του Έμπωνα όπως και στη λαϊκή του Αγίου Δημητρίου και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων, τόσο από κρέατα ντόπια όσο και από λαχανικά.

Ένα μικρό πρόβλημα υπήρξε με τα κατσίκια λόγω των καιρικών συνθηκών, υπάρχει όμως επάρκεια και οι τιμές είναι ίδιες με τις περυσινές. Και ο κ. Πόκκιας παροτρύνει τους καταναλωτές να στηρίζουν την ντόπια παραγωγή και τους παραγωγούς του νησιού.

Ανέφερε, ακόμη, ότι, σιγά-σιγά, ξεκινάει και η προετοιμασία για τη σεζόν, και οι πρώην Δημοτικοί αστυνόμοι ξεκίνησαν τους ελέγχους με τις αφίξεις κρουαζιεροπλοίων σε Παλιά Πόλη και Νέα Αγορά για το παραεμπόριο, παρά το γεγονός ότι διάγουμε ημέρες εορτών. Σημειώνεται,  επίσης, ότι τη Μεγάλη Παρασκευή δεν θα πραγματοποιηθεί η λαϊκή στην Πτολεμαίων λόγω της ημέρας και θα γίνει κανονικά η λαϊκή του Αγίου Δημητρίου το Μεγάλο Σάββατο ενώ η επόμενη θα είναι στη Βύρωνος τη Λαμπρή Πέμπτη 2 Μαΐου. 

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της ΠΝΑΙ
Επίσης, χθες, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Καραμαρίτης ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια διανείμει τρόφιμα στο κοινωνικό παντοπωλείο κάθε μήνα, στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι οι δικαιούχοι που έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Προχθές, λοιπόν, όπως και τα Χριστούγεννα, έτσι και για το Πάσχα έκαναν μία διανομή σε συμπολίτες μας οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο κοινωνικό παντοπωλείο αλλά είναι πολύ κοντά σ’ αυτά.  Έτσι, μοίρασαν 600 σακούλες σε συμπολίτες μας από τη Ρόδο. 

Είπε, ακόμη, ο κ. Καραμαρίτης ότι το κοινωνικό παντοπωλείο συνεχίζει να δίνει τρόφιμα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, όπου επέκτειναν το θεσμό και από τρακόσια άτομα έφθασαν στις 7.500 περίπου.

Μάλιστα, ανέφερε ότι ο διαγωνισμός είναι ο πρώτος στην Δωδεκάνησο με ύψος 1 εκατ. ευρώ από 60 χιλιάδες ευρώ που ήταν. «Είμαστε κοντά στον άνθρωπο και νομίζω ότι έχουμε προλάβει καταστάσεις τις οποίες δεν θα μπορούσαμε να ελέγξουμε βοηθώντας αυτό τον κόσμο να σταθεί στα πόδια του, λίγο πριν πέσει στην απόλυτη ανέχεια», δήλωσε ο κ. Καραμαρίτης.