Μια κυριακάτικη βόλτα  στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου... αποχαιρετώντας τον ΙΚΑΡΟ

Το ταξίδι του ΙΚΑΡΟΥ στη Ρόδο έφτασε στο τέλος του και η έκθεση κεραμικών του φημισμένου εργοστασίου, μετά από δέκα ολόκληρους μήνες φιλοξενίας στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ρίχνει αυλαία. όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου οι νεότεροι να γνωρίσουν και οι μεγαλύτεροι να θυμηθούν τα περίφημα κεραμικά που αποτελούν μέρος της νεότερης πολιτιστικής παράδοσης του νησιού μας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου διοργάνωσε μια σειρά δράσεων: «Πόλε(ι)ς»-Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Σεπτέμβριος 2018, «Χριστούγεννα σ’ ένα Παλάτι... μελωδίες και χρώματα στο κάστρο των αγγείων» - χριστουγεννιάτικες δράσεις στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου - Δεκέμβριος 2018 και «ένας σκουτελλότοιχος θυμάται... ιστορίες από χώμα και χρώμα» - εκπαιδευτικό πρόγραμμα - Οκτώβριος 2018-Απρίλιος 2019.

Αποχαιρετώντας τώρα τον ΙΚΑΡΟ διοργανώνουμε μία ακόμα δράση την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 και έτσι το ροδιακό κοινό θα έχει την ευκαιρία για μία τελευταία φορά να ξεναγηθεί στην έκθεση «ICARO-ΙΚΑΡΟΣ, Το Εργοστάσιο Κεραμικών της Ρόδου, 1928-1988» από τον ίδιο τον συλλέκτη, κ. Γιάννο Ιωαννίδη, στη συλλογή κεραμικών του οποίου και στην επισταμένη έρευνά του βασίζεται η εν λόγω έκθεση.

Προκειμένου η Εφορεία Αρχαιοτήτων να ανταποκριθεί στην προσέλευση του κοινού, ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν και από την αρχαιολόγο της Υπηρεσίας κ. Νατάσσα Ψαρολογάκη, ενώ τα παιδιά θα μπορούν να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό  πρόγραμμα «ένας σκουτελλότοιχος θυμάται... ιστορίες από χώμα και χρώμα», που σχεδιάστηκε με αφορμή την έκθεση του ΙΚΑΡΟΥ και θα πραγματοποιηθεί από την αρχαιολόγο της Εφορείας κ. Αγγελική Κοσμά. Η δράση θα πλαισιωθεί από μουσική εκδήλωση στον εξωτερικό αύλειο χώρο του Παλατιού.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:
-10:30, 12:00, 13:30 και 18.30: Ξεναγήσεις από τον κ. Γιάννο Ιωαννίδη.
-11.00, 12.30 και 19.00: Ξεναγήσεις από την κ. Νατάσσα Ψαρολογάκη.
- 10.30 και 12.30: Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από την κ. Αγγελική Κοσμά.
- 17:30-18:15 Μουσική εκδήλωση από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ρόδου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Δημήτρη Χαλκιά, με τη συμμετοχή της μέτζο-σοπράνο κ. Δήμητρας Παπαδοπούλου.

Για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις, διάρκειας μίας ώρας, και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας δύο ωρών, θα τηρηθεί σειρά προτεραιώτητας κατά την προσέλευση στο χώρο την ημέρα της δράσης, ενώ ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων δεν θα ξεπερνά τα 25 άτομα. Η είσοδος για όσους συμμετέχουν στις ξεναγήσεις και στα εκπαιδευτικά προγράμματα θα είναι ελεύθερη.

Λόγω των εορταστικών ημερών η έκθεση θα είναι επισκέψιμη και την εβδομάδα της Διακαινησίμου έως και την Κυριακή 5 Μαΐου.

Να υπενθυμανθεί τέλος ότι έκθεση «ICARO-ΙΚΑΡΟΣ, Το Εργοστάσιο Κεραμικών της Ρόδου, 1928-1988» αποτελεί συνδιοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού-Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου-Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης και του Μουσείου Μπενάκη και να αναφερθεί επίσης ότι εκτός από τη συλλογή του κ. Γιάννου Ιωαννίδη, περιλαμβάνει ιδιαίτερα σημαντικά αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, καθώς επίσης και αντικείμενα από τις συλλογές ιδιωτών.