Ευερέθιστο έντερο και διατροφή

Ευερέθιστο έντερο  και διατροφή

Ευερέθιστο έντερο και διατροφή

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 555 ΦΟΡΕΣ

«Όλα ξεκίνησαν μόλις έχασα τη δουλειά μου. Ένιωθα να καταρρέω δεν είχα διάθεση για τίποτα, έτρωγα ελάχιστο φαγητό και ένιωθα την κοιλιά μου να πρήζεται, είχα μία μόνιμη ενόχληση στην κοιλιακή χώρα που με απομόνωνε από όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές μου, σήμερα προσπαθώ απεγνωσμένα να βρω μία λύση».

Ένα από τα χιλιάδες περιστατικά όπως της Ελένης Μ. που ταλαιπωρούνται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ένα σύνδρομο που δεν απειλεί τη ζωή μας αλλά την κάνει πολύ δύσκολη.

Δυστυχώς, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, είναι ένα πολύ συνηθισμένο νόσημα.

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από αυτό, νιώθουν άβολα, και έχουν συμπτώματα όπως φούσκωμα, αίσθημα κορεσμού, κράμπες, διάρροια, δυσκοιλιότητα και πόνο.

Οι αιτίες του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου μπορεί να είναι:
Το διαρρέον έντερο

Η υγιής γαστρεντερική οδός χρησιμεύει ως φραγμός που εμποδίζει τα σωματίδια τροφίμων, τα μικρόβια, τις τοξίνες και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες να εισέλθουν στο σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Όταν τα κύτταρα που καλύπτουν το εντερικό τοίχωμα καταστρέφονται, διαλύονται, επιτρέπουν σε αυτές τις ουσίες να «διαρρεύσουν» στο σώμα, όπου αντιμετωπίζονται ως «ξένοι εισβολείς» από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά μια επίθεση για να απαλλαγεί από το σώμα αυτών των εισβολέων και προκύπτει φλεγμονή.

Η μικρή βακτηριακή υπερτροφία του εντέρου
Τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου είναι παρόμοια με εκείνα της μικροβιακής βακτηριακής υπερανάπτυξης (SIBO), η οποία μπορεί να περιλαμβάνει το αέριο, το φούσκωμα και τη διάρροια. Το SIBO συμβαίνει όταν τα βακτηρίδια στο έντερό μας υπερβούν τον πληθυσμό των καλών βακτηριδίων και αποικίσουν στο λεπτό έντερο.

Η υπερπαραγωγή μυκήτων
Η υπερανάπτυξη μυκήτων, κοινώς αναφερόμενη ως Candida, παράγει συμπτώματα που συχνά αποδίδονται στο ευερέθιστο έντερο, όπως φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Όπως και στο SIBO, η υπερανάπτυξη μυκήτων συμβαίνει όταν διαταράσσεται η φυσική ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, αλλά σε αυτή την περίπτωση, αντί των βακτηρίων, είναι οι μύκητες που πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.
Η Candida μπορεί να απελευθερώσει τοξικά παραπροϊόντα στην κυκλοφορία του αίματός σας και να είναι μια κοινή αιτία διαρροής του εντέρου.

Τα παράσιτα
Τα εντερικά παράσιτα όπως το Giardialamblia, το Blastocystishominis, το Dientamoebafragilis, μπορεί να είναι μια κοινή αιτία του ευερέθιστου εντέρου και συχνά δεν έχουν διαγνωσθεί.

Οι τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησίες
Οι τροφικές αλλεργίες ή οι ευαισθησίες τροφίμων παρουσιάζονται συνήθως με συμπτώματα όπως τα αέρια, το φούσκωμα, ο κοιλιακός πόνος και οι αλλαγές στη συχνότητα και τη συνοχή των κοπράνων, όπως αυτές του ευερέθιστου εντέρου.

Το άγχος
Πολλοί ασθενείς με ευερέθιστο έντερο παρατηρούν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται καθώς αυξάνεται το στρες και οι μελέτες έχουν δείξει ότι σε περίοδο στρες εκκρίνεται μία ορμόνη που επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου.

Ποιες διατροφικές αλλαγές βοηθούν στα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου:
• Αφαιρέστε τα ζαχαρούχα, επεξεργασμένα τρόφιμα. Εκτός από το να καταστρέφουν το έντερό σας, δεν προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό σας.
• Όταν τρώτε αμυλώδη τρόφιμα: ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, τα βακτήρια στο έντερό σας ζυμώνουν τα σάκχαρα στο φαγητό. Η διαδικασία ζύμωσης εκπέμπει αέριο.
• Αντικαταστήστε γεύματα με φρέσκα φρούτα.
• Προσθέστε στη διατροφή σας πολλά ψάρια.
• Δοκιμάστε το γιαούρτι το πρόβειο ή το κατσικίσιο, βοηθά στη χλωρίδα του εντέρου σας.
• Η ανάπτυξη μυκητών συμβαίνει λόγω λήψης αντιβιοτικών, στεροειδών, αντισυλληπτικών ή αντιόξινων φαρμάκων. Συμβαίνει επίσης εάν τρώτε πολλή ζάχαρη, πίνετε αλκοόλ ή είστε διαβητικός.
• Πίνετε πολύ νερό.

Αν πάσχετε λοιπόν από το εν λόγω σύνδρομο αυτό που επιθυμείτε είναι η γρήγορη ανακούφιση. Αν θέλετε σχεδόν άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα, τολμήστε την αλλαγή στη διατροφή σας.

Στην περίπτωση που απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος, η επιλογή πρέπει να εξατομικεύεται με βάση τα συμπτώματα, τη σοβαρότητά τους και τις ανησυχίες του ασθενή. Για ασθενείς με μικρή διάρκεια συμπτωμάτων, σχετικά μεγάλη ηλικία (όμως μικρότερη των 50 ετών) και χωρίς πρόδηλους εκλυτικούς παράγοντες για εκδήλωση συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, η γενική εξέταση αίματος, η ΤΚΕ και η εξέταση του παχέους εντέρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξετάσεις αρχικού ελέγχου.

Η χρήση άλλων εξετάσεων όπως της CRP, οι βιοχημικές εξετάσεις, η γενική μικροσκοπική και παρασιτολογική των κοπράνων είναι επίσης κάποιες εξετάσεις που κρίνονται απαραίτητες ανάλογα με τη συμπτωματολογία και το ιστορικό του κάθε ασθενή.

Aπόρροια των εξετάσεων είναι μία εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να εξαφανίσει τα συμπτώματα της νόσου και τελικά να την αποκαταστήσει, έχοντας αιτιολογική προσέγγιση.

Το ευερέθιστο έντερο ή αλλιώς κολίτιδα είναι ένα σύνδρομο το οποίο μπορεί να θεραπευτεί οριστικά.

Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του