Τα roundabout στο νησί της Ρόδου

Γράφει ο Αθανάσιος Κοσσιώρης

Κατά τη μετάβασή μου, λόγω των ημερών του Πάσχα, στο αγαπημένο μου Βάτι, χάρηκα την ασφαλή και ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων στις διασταυρώσεις της οδού Ρόδου-Λίνδου με τα χωριά Αρχάγγελο, Μαλώνα-Χαράκι, Μάσσαρι, διακλάδωση Λίνδου-Κατταβιάς και διασταύρωση προς Ασκληπειό-Κιοτάρι, όπου έχει ρυθμιστεί η κυκλοφορία με την υποχρεωτική κυκλική κίνηση των οχημάτων, γνωστή κοινώς στους Βατενούς ως roundabout.

Θυμήθηκα την αγανάκτηση ενός φίλου μου Αρχαγγελίτη που προσπαθούσε παλαιότερα να βγει από το χωριό του στη διασταύρωση εκείνη, διακινδυνεύοντας να συγκρουστεί, λόγω της υπερβολικής ταχύτητας των κινούμενων οχημάτων στην ισιοδρομία της Ρόδου-Λίνδου, παρά τις υπάρχουσες πινακίδες.

Θυμήθηκα επίσης μια συζήτηση που είχαμε με τον τότε Νομάρχη κ. Μαχαιρίδη πολλά χρόνια πριν (2003;) σε κάποια Εθνική γιορτή στο γραφείο του Στρατηγού στη Λέσχη Αξιωματικών, όπου τονίστηκε η αναγκαιότητα της δημιουργίας roundabout.

Θυμήθηκα επίσης, όταν ήμουν Διοικητής στο Νοσοκομείο της Ρόδου, τα έγγραφα που είχα κάνει στις αρμόδιες Υπηρεσίες για να ρυθμιστεί ο κόμβος στην είσοδο του Νοσοκομείου με υποχρεωτική κυκλική κίνηση περί το Ηρώο των LIONS που βρίσκεται εκεί. Επειδή δεν πήρα απάντηση, επανέλαβα το έγγραφο με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου: «προς ενημέρωση και διευκόλυνσή του εις αναζήτηση ευθυνών σε περίπτωση τροχαίου δυστυχήματος στο σημείο εκείνο». Μετά από λίγες μέρες διαπίστωσα μια μικρή πινακίδα, λίγα μέτρα πριν τη διασταύρωση με όριο ταχύτητας 30 χλμ.

Πρόσφατα διαπίστωσα ότι η πινακίδα αυτή έχει εξαφανιστεί. Όμως, δίπλα, σε μια κολώνα, είναι τοποθετημένα λίγα λουλούδια στη μνήμη, όπως έμαθα, ενός νεαρού μοτοποδηλάτη που άφησε την τελευταία του πνοή στο σημείο εκείνο.

Είναι καιρός να γίνει μια επέμβαση και στο χώρο εκείνο, για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα. Και μία παράκληση. Να γίνει τώρα. Να μη χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία η μελλοντική χάραξη του δρόμου προς Αεροδρόμιο, η οποία ελπίζω να μην περάσει μέσα από το χώρο του Νοσοκομείου, γιατί το Νοσοκομείο το χώρο αυτό τον έχει ανάγκη και τώρα και μελλοντικά, αν θέλουμε την αναβάθμισή του. Το Νοσοκομείο και οι Λάιονς ας βοηθήσουν όσο μπορούν.