Στη Ρόδο θα διεξαχθεί το πανελλήνιο συνέδριο νοσηλευτών

Περίπου 3.000 νοσηλευτές θα βρεθούν στη Ρόδο στο τέλος της εβδομάδας, για να πάρουν μέρος στο 12ο πανελλήνιο επιστημονικό και επαγγελματικό νοσηλευτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο νησί μας.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια που διεξάγεται στη χώρα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και τις 11 Μαΐου.

Σε ανακοίνωσή του ο ιατρικός σύλλογος Ρόδου αναφέρει τα εξής:
“Την εβδομάδα αυτή θα πραγματοποιηθεί στο νησί μας το 12ο Πανελλήνιο Επιστημονικό και Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για όλους εμάς, ότι η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας επέλεξε τη Ρόδο, ως τόπο διεξαγωγής ενός επιστημονικού συνεδρίου Πανελλήνιας εμβέλειας που είναι από τα μεγαλύτερα συνέδρια στο χώρο της υγείας, με περίπου 3.000 συμμετέχοντες.

Σε μία χώρα όπου υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση στα νοσοκομειακά ιδρύματα όσον αφορά και το νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι νυν εργαζόμενοι να έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του λειτουργήματος που επιτελούν καθημερινά.

Ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε χώρες όπως η Δανία και η Νορβηγία, με πληθυσμό 5 εκατομμυρίων, η αναλογία των νοσηλευτών ανά χίλιους κατοίκους ανέρχεται σε 16,9 και 17,7 εργαζόμενους ανά χίλιους κατοίκους αντίστοιχα, στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόνο 3,3 νοσηλευτές, κατατάσσοντάς την στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. Επιπλέον από τις 44.900 οργανικές θέσεις των νοσηλευτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καλυμμένες είναι μόνον οι 29.000, ενώ οι πραγματικές ανάγκες εκτιμάται ότι είναι τριπλάσιες.

Αν η υποστελέχωση είναι το χαρακτηριστικό σε όλες τις μονάδες της χώρας, εδώ στα νησιά μας το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου αναγνωρίζουμε τη μεγάλη προσφορά των νοσηλευτών στη δημόσια υγεία αλλά και την τεράστια συνδρομή τους στο ιατρικό μας έργο, προκειμένου να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο, την υγεία και ευημερία των ασθενών μας.

Για το λόγο αυτό δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας.
Εμείς θέτουμε δύο στόχους για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας και της νοσηλευτικής:
Δημιουργία τμήματος Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο ή την Κάρπαθο και χορήγηση τίτλου ειδικότητας στους νοσηλευτές.

Επιπρόσθετα, να δίδεται μοριοδότηση εντοπιότητας αλλά και επιπλέον κίνητρα στους νοσηλευτές της περιοχής μας, που επιθυμούν να διοριστούν στο Ε.Σ.Υ.

Επίσης, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την οικονομική ενίσχυσή της, προκειμένου διεξαχθεί το ως άνω συνέδριο που αποτελεί μέσο προβολής και διαφήμισης του τόπου μας.
Είμαστε σίγουροι για την επιτυχία του 12ου Πανελληνίου Νοσηλευτικού Συνεδρίου και ευελπιστούμε και στο μέλλον να φιλοξενήσουμε αντίστοιχα συνέδρια ή Επιστημονικές Ημερίδες που αφορούν την υγεία”.