Θα λειτουργήσει άραγε κάποτε το Μουσείο κρασιού στις Φάνες;

Να δεσμευτούν ξεκάθαρα και δημόσια για το τι θα πράξουν την... επομένη των εκλογών, όλοι όσοι σήμερα είναι υποψήφιοι για τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αναφορικά με τη λειτουργία του Μουσείου Κρασιού στις Φάνες, ζητούν με ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν στη «ΡΟΔΙΑΚΗ», γνωστοί συμπολίτες μας.

Στην επιστολή αναφέρουν συγκεκριμένα:
«Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,
Ζητούμε από κάθε υποψήφιο περιφερειάρχη, για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κάθε υποψήφιο δήμαρχο Ρόδου να δεσμευτούν δημόσια, ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν, άμεσα, μετά την εκλογή τους, για να λειτουργήσει το Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου «Ρω» ή αλλιώς Μουσείο κρασιού στις Φάνες.

Θα περάσει ακόμη μια τουριστική σεζόν, χωρίς να λειτουργήσει το Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου ή αλλιώς, Μουσείο Κρασιού στις Φάνες, αυτό το αποδεδειγμένα διαμάντι του Νοτίου Αιγαίου! 

Εμείς οι Φανενοί έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένως με το θέμα αυτό. Ειδικά δε από τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν ο  ελαιουργικός και αμπελουργικός συνεταιρισμός Δωδεκανήσου, «η Ένωση» (αυτό είναι σήμερα το σωστό όνομα της παλιάς ΕΑΣΔ), μας υποσχέθηκε δημόσια, στη «γιορτή αμπελιού» του Πολιτιστικού Συλλόγου Φανών, στις Φάνες, ότι το παραπάνω Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου «Ρω» ή Μουσείο Κρασιού θα άνοιγε/λειτουργούσε σύντομα, μέσα σε 10 μέρες!

Για την ιστορία και πληροφόρηση
Αυτά, κτίρια και οικόπεδα στην περιοχή, που σήμερα στεγάζεται το Μουσείο κρασιού στις Φάνες ανήκουν στην Κ.Α.Ι.Ρ. Ήταν το εργοστάσιο κρασιού που έφτιαξαν οι Ιταλοί και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960 παίρναμε εκεί τα σταφύλια μας (Φάνες, Έμπωνα και άλλα χωριά) και παρασκευαζόταν ο μούστος.

Δυστυχώς, τις επόμενες δεκαετίες και ιδίως μετά που έφυγε ο αείμνηστος Καζούλλης από τη διεύθυνση της Κ.Α.Ι.Ρ., με ευθύνη των αρμοδίων που είχαν τη διαχείρισή του, τα κτήρια και η περιοχή ρήμαξαν. 

Η αποκατάσταση και ανάδειξη του Οινοποιείου σαν μνημείου αγροτικής κληρονομιάς έγινε από την Κ.Α.Ι.Ρ. με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) μέσω της ΑΝΔΩ με το ποσόν των 280.000€ και περιελάμβανε την επισκευή των κτηρίων, την περίφραξη του χώρου και τη συντήρηση του παλαιού εξοπλισμού.

Η ίδρυση του «Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου» στον ως άνω χώρο,  με εκμίσθωση αυτού  από την Κ.Α.Ι.Ρ. προς  την ΕΑΣΔ, έγινε από την τελευταία, με πρωτοβουλία του τότε Γενικού Διευθυντή αυτής κ. Γιώργου Κριτσωτάκη και με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το ποσόν των  55.000€, η οποία είχε και το συντονισμό της επιτροπής εποπτείας και παρακολούθησης του έργου.  

Σημειωτέον ότι για την υλοποίηση του ως άνω έργου,  σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και της ΕΑΣΔ, το έτος 2012, η συνολική διάρκεια αυτού καθορίστηκε στα δύο (2) έτη μετά την υπογραφή της σύμβασης, οπότε και το έργο θα παραδίδετο στην ΕΑΣΔ προκειμένου να αναλάβει τη διαχείριση αυτού.


Όμως, μόνο μετά τις κινητοποιήσεις μας το Σεπτέμβριο του 2016, που, παρισταμένου και του Γεν. Δ/ντη της Ένωσης κ. Δημήτρη Καραγιάννη, προκάλεσαν τη δημόσια δέσμευση στη Γιορτή Αμπελιού, στις 3/9/2016, του Γεν. Δ/ντη της Ένωσης και του βουλευτή Δωδ/σου κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, Υπουργού Νησιωτικής Πολιτικής, ότι το Μουσείο θα ανοίξει σύντομα και θα είναι επισκέψιμο σε (10) δέκα ημέρες και ιδίως, στη συνέχεια, μετά την επιστολή του συγχωριανού μας κ. Απόστολου Π.  Κυριατσούλη, ο Ελαιουργικός και Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Δωδεκανήσου, «η Ένωση», δημοσίευσε σε τοπική εφημερίδα ότι το Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου «Ρω» ή Μουσείο Κρασιού θα ήταν ανοικτό τρεις φορές την εβδομάδα, από τις 9.00 μέχρι τις 14.00 η ώρα. 

Ακολούθησε μία σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο (28.09.2016), χωρίς καμία άλλη διαφήμιση σε οποιοδήποτε άλλο μέσο μαζικής ενημέρωσης. Και ούτε καν μέχρι σήμερα υπάρχει αυτό γραμμένο σε κανένα σημείο του Μουσείου.

Ουδέποτε, λοιπόν, τηρήθηκε αυτό, μάλιστα πολλά τουριστικά πούλμαν που έρχονταν στην περιοχή, έφευγαν, γιατί έβρισκαν το μουσείο κλειστό και αυτό άνοιγε μόνο κατά περίπτωση και μόνο ύστερα από συνεννόηση με την ΕΑΣΔ, συνήθως για να το επισκεφθούν σχολεία. 

Τα χόρτα στην αυλή ήταν πάντα τόσο ψηλά, που ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φανών έπρεπε, πριν την Γιορτή Αμπελιού (Αύγουστο / Σεπτέμβρη), αλλά και πριν  από τα Χριστούγεννα, να τα κόψει, για να οργανώσει την Γιορτή Αμπελιού, αλλά και τη Χριστουγεννιάτικη Φάτνη. Με άλλα λόγια ούτε αυτήν την πρόταση μπόρεσε να κρατήσει η «Ένωση».

Στη Γιορτή του Αμπελιού το 2017 και το 2018 η «Ένωση» δεν επέτρεψε να είναι για δύο βραδιές και μερικές ώρες το Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου «Ρω» ή Μουσείο κρασιού, ανοικτό, όπως ήταν,  το 2013, 2014, 2015 και 2016, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει πυρασφάλεια!!!

Πώς λοιπόν το Μουσείο ήταν επισκέψιμο χωρίς πυρασφάλεια; Οι επισκέπτες λοιπόν  του Μουσείου θα ήταν άνθρωποι δευτέρας κατηγορίας; Κι  εμείς οι Φανενοί, μαζί με τους φιλοξενούμενούς μας, είμαστε άνθρωποι πρώτης κατηγορίας, γι’ αυτό και χρειαζόμασταν πυρασφάλεια; 

Ο  Ελαιουργικός και Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Δωδεκανήσου, η «Ένωση», δεν θέλει ή δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό το διαμάντι, που λέγεται Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου «Ρω» ή Μουσείο κρασιού στις Φάνες, παρά τις προσπάθειες και τις προτάσεις που έχουμε δημόσια προτείνει επανειλημμένως.

Δυστυχώς κανένας πολιτικός, ούτε από την Περιφέρεια, ούτε από τον Δήμο ούτε και από τους βουλευτές Δωδεκανήσου, βοήθησαν μέχρι σήμερα τις κινήσεις μας και δεν άκουσαν τις προτάσεις μας. Τουναντίον μάλιστα, παρακολουθούν αμέριμνοι, πώς αυτό το διαμάντι του νοτίου Αιγαίου σιγά - σιγά θα καταστραφεί.

Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι πολιτικοί μας, η Περιφέρεια, ο Δήμος και οι βουλευτές αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό και την ανάπτυξη του τόπου μας και των χωριών, της υπαίθρου.

Οι Φάνες έχουν κάνει για την ανάπτυξη του χωριού τον τελευταίο καιρό πολλά και ακολουθούν αποδεδειγμένα περισσότερα, όπως, καινούργια καφενεία, χρωματισμός του χωριού, βιβλία, επιγραφές και ακολουθούν μνημεία. Χρειαζόμαστε όμως και την σωστή λειτουργία του Μουσείου για την περαιτέρω ανάπτυξη. Εκτός από αυτό, τόσο η «Ένωση» όσο και η Κ.Α.Ι.Ρ. θα είχαν μεγάλα έσοδα, που τόσο πολύ χρειάζονται και οι δύο!

Γι’ αυτό ζητούμε από κάθε υποψήφιο περιφερειάρχη, για την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και κάθε υποψήφιο δήμαρχο Ρόδου να δεσμευτούν δημόσια, ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν, άμεσα, μετά την εκλογή τους, για να λειτουργήσει το Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου «Ρω » ή αλλιώς Μουσείο κρασιού στις Φάνες.

Η περιφέρεια και ο Δήμος Ρόδου έχουν βαρύνοντα λόγο για το Μουσείο, γιατί έχουν συνάψει συμβόλαιο με την  «Ένωση» για τη λειτουργία του και ειδικά η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου πρόσφερε  55.000 €. για τη σύστασή του!

Γιατί, παρά τις ενοχλήσεις μας, δεν παίρνουν επίσημη θέση ούτε η Περιφέρεια Ν.Α., ούτε ο Δήμος Ρόδου, ώστε να εξασφαλίσουν ότι αυτά τα κονδύλια αξιοποιήθηκαν σωστά και δεν πήγαν χαμένα;

Εμείς οι Φανενοί θέλουμε εκτός από την ανάπτυξη του χωριού, αυτό το διαμάντι του νοτίου Αιγαίου, που λέγεται Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου «Ρω» ή Μουσείο κρασιού στις Φάνες να μην καταστραφεί με τον χρόνο, όπως τόσα άλλα πολιτιστικά έργα σε όλη την Ελλάδα! 

Δεν στρεφόμαστε εναντίον κανενός προσώπου και κανενός κόμματος, τουναντίον μάλιστα, ζητούμε από όλους τους υποψήφιους, για τον Δήμο, την Περιφέρεια και για το Ευρωκοινοβούλιο, να επισκεφτούν την περιοχή και να δουν αυτό το διαμάντι. Αυτό ζητούμε και από τύπο και τα ΜΜΕ.

Επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω διαβήματα και την δημοσίευση των μερικών εκατοντάδων υπογραφών που έχουμε συγκεντρώσει για την άμεση λειτουργία του Βιωματικού Κέντρου Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου «Ρω» ή Μουσείου κρασιού στις Φάνες.

Ακολουθούν υπογραφές:
Δρ. Νικόλαος Τσ. Φρόνας,  γιατρός γαστρεντερολόγος, τέως πρόεδρος ιατρικού συλλόγου Ρόδου και νυν πρόεδρος του μουσείου νεοελληνικής τέχνης του δήμου Ρόδου
Εμμανουήλ Γκουσιόπουλος, αγγλική φιλολογία, πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Φανών
Ιωάννης Σ. Μαριεττής, πρώην αντιδήμαρχος Καμείρου, πρώην κοινοτάρχης Φανών. 
Παναγιώτης Α. Χαμουζάς, φιλόλογος 
Λουκάς Νικολίτσης, διακοσμητής
Μαρία Αφεντούλη, επιχειρηματίας
Ασημίνα Διακολαμπριανού, επιχειρηματίας
Γιώργος Μπελιγράδης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος 
Στέφανος Καψάλης, δικηγόρος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
Φωτεινή Γιωργά-Σκλαβούρη, οικιακά
Παντελής Μ. Κομιζόγλου, συνταξιούχος, δημόσιος υπάλληλος
Dr.-Ing. Απόστολος Κυριατσούλης, χημικός μηχανικός