Το δημοτικό συμβούλιο θα καθορίσει τους χώρους προβολής των κομμάτων

Το δημοτικό συμβούλιο θα καθορίσει τους χώρους προβολής των κομμάτων, στο οποίο θα έρθει για έγκριση το πρακτικό που συντάχθηκε από τις δύο συνεδριάσεις της διακομματικής επιτροπής του Δήμου Ρόδου τις προηγούμενες ημέρες, κατά τις οποίες δεν υπήρξε απόλυτη ομοφωνία.

Η χθεσινή συνεδρίαση, είχε να κάνει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας που αφορά στον καθορισμό των χώρων όπου θα γίνεται η διαφήμιση μέσω αφισοκόλλησης σε ειδικά σταντ τα οποία θα διαθέσει ο Δήμος Ρόδου.

Με σαφώς πιο χαμηλούς τόνους και λιγότερους εκπρόσωπους κομμάτων και παρατάξεων, συνεχίστηκε, στην ουσία, χθες η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής η οποία συνήλθε για πρώτη φορά την περασμένη Παρασκευή.
Και κατά τη χθεσινή ημέρα, βέβαια, δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις ενώ οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που είχαν εκφράσει έντονα τη διαφωνία τους την Παρασκευή, έκαναν το ίδιο.  

Καταρχήν, από πλευράς Δήμου, τόσο του κ. Διακοσταματίου όσο και του αρμοδίου των Τεχνικών Υπηρεσιών, τονίστηκε ότι υπάρχει πρόβλημα χώρων στο κέντρο λόγω των πολλαπλών εκλογών. Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» του Περιφερειάρχη και εκ νέου υποψηφίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, κ. Γιώργος Υψηλάντης, ανέφερε ότι η διαδικασία που έγινε την Παρασκευή ήταν μη νόμιμη επειδή δεν είχαν υποβληθεί συνδυασμοί και επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει ότι πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της αναλογικότητας καθώς υπάρχουν κανόνες που καθορίζονται από μία Υπουργική απόφαση.

Ο κ. Υψηλάντης, και χθες, ήταν καυστικός με τοn Δήμο, λέγοντας ότι και πάλι υπήρξε προχειρότητα, ενώ απουσίαζε η νομική υπηρεσία. Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπογράψει το πρακτικό της συνεδρίασης και είπε ότι ο καθορισμός των θέσεων θα πρέπει να γίνει στο δημοτικό συμβούλιο «οργανωμένα και σοβαρά».

Τη διαδικασία σχολίασε αρνητικά και ο εκπρόσωπος της παράταξης «Με Δύναμη για τη Ρόδο» του κ. Αντώνη Καμπουράκη, κ. Κώστας Ταρασλιάς, ο οπoίος πάντως έκανε την πρόταση με την οποία συμφώνησαν οι περισσότεροι, και ο κ. Διακοσταματίου: Συγκεκριμένα, πρότεινε να υπάρξει συνύπαρξη των παρατάξεων στα ταμπλό αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος να καλυφθούν όλοι, με την προϋπόθεση βέβαια να είναι για διαφορετικές εκλογές. Και ο εκπρόσωπος της παράταξης «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» του κ. Μανόλη Γλυνού, κ. Σάββας Πεταλάς, είπε ότι υιοθετεί πλήρως την πρόταση του κ. Ταρασλιά και έτσι προχώρησε η διαδικασία. Σημειώνεται ότι και ο κ. Ταρασλιάς υπέγραψε το πρακτικό.

Έτσι, αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, να διατεθούν επτά σημεία στην πόλη όπου ο Δήμος θα τοποθετήσει πέντε σταντ στα οποία πάνω θα μπορούν να βάλουν τις αφίσες τους οι παρατάξεις και τα κόμματα. Και δήλωσε ο κ. Διακοσταματίου για τη χθεσινή διαδικασία: «Το κλίμα ήταν συναινετικό όσο αφορά το κομμάτι αυτό, προκειμένου να αποφευχθεί και η ρύπανση στην πόλη. Εμείς θέλαμε να δώσουμε παραπάνω χώρο αλλά οι συνάδελφοι προέτρεψαν να μη δοθούν παραπάνω χώροι, την κάναμε αποδεκτή αυτή την πρόταση».

Σε κάθε σημείο της πόλης που θα καθοριστεί από το δ.σ.-το οποίο πιθανότατα θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη-θα τοποθετούνται πέντε ταμπλό για τις δημοτικές εκλογές, πέντε για τις περιφερειακές και πέντε για τις ευρωεκλογές. Τα σημεία που θα γίνεται η προβολή των παρατάξεων και των κομμάτων μέσω αφισών είναι τα παρακάτω:

1) Οδός Δημοκρατίας (περίφραξη πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής)
2) Οδός Κόδριγκτων και Βύρωνος (πίσω είσοδος βοηθητικού σταδίου «Διαγόρας»
3) Οδός Αυστραλίας (παλαιά σφαγεία)
4) Οδός Χατζηευαγγέλου και Κλαυδίου Πέπερ (περίφραξη παιδότοπου απέναντι από το κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου)
5) Οδός Αποστόλου Παύλου (κιγκλίδωμα 16ου Δημοτικού Σχολείου-Ανάληψη)
6) Κρητικά (Λεωφόρος Ιαλυσού)
7) Αμαξοστάσιο Δήμου-Σγουρού (Οδός Τριανταφυλλίδη-Σγουρού)

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, προς τιμήν τους οι συμμετέχοντες στη διακομματική, δέχθηκαν την τοποθέτηση αφισών από κοινού και έπειτα από συνεννόηση με την Τεχνική Υπηρεσία, θα της παραδώσουν τις αφίσες τους και θα κάνει εκείνη την αφισοκόλληση ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση ρύπανσης στην πόλη.
Σημειώνεται ότι απαγορεύονται ρητώς: Η αφισορρύπανση, τα αεροπανό όπου θέλει ο καθένας, τα μεγάφωνα στους χώρους που θα τοποθετηθούν τα τραπεζάκια.