Εορτάστηκε στη Σύμη η επέτειος της 8ης Μαΐου

Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε χτες στη Σύμη, η επέτειος της 8ης Μαΐου 1945, ημέρας μνήμης που σηματοδότησε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και ημέρα που τιμάται η επέτειος της υπογραφής του Πρωτοκόλλου, της χωρίς όρους παράδοσης της Δωδεκανήσου από τον αρχηγό των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στο Βρετανό αρχιστράτηγο των συμμαχικών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής και στον Ιερό Λόχο του συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.

Στο νησί πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις εορτασμού, στις οποίες την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός ενώ παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης, ο αντιδήμαρχος Ρόδου Τέρης Χατζηιωάννου, ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων, στρατιωτικών αρχών, σωμάτων ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

Σε ανακοίνωσή του για την επέτειο, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης αναφέρει: «Το μήνυμα της Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας της επετείου, όπως είναι χαραγμένο στο βράχο της Σύμης, είναι και σήμερα επίκαιρο, όσο ποτέ. Γιατί ο αγώνας για τις πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας, για πρόοδο κι ευημερία των λαών, παίρνει σήμερα διπλό νόημα και σημασία όχι μόνο για τους Δωδεκανήσιους αλλά και για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Πρώτα με την ανυποχώρητη θέληση να αγωνιστούμε και στις Ευρωπαϊκές εκλογές ενάντια στην ξενοφοβία, την ακροδεξιά και στον φασισμό για να μην σηκώσει κεφάλι. Και στη συνέχεια, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας των λαών στην περιοχή μας, μακριά από πολεμικές κραυγές και με την προσδοκία ότι η Ιστορία αποτελεί χώρο άντλησης διδαγμάτων για τους λαούς, να τους κάνει σοφότερους και να ρίξει γέφυρες που θα τους φέρουν πιο κοντά, σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας».

Μήνυμα δημάρχου Ρόδου
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρει στο μήνυμά του μεταξύ άλλων τα εξής: «Από το 1945 και μετά, η 8η Μαΐου καθιερώθηκε ως η μέρα της νίκης των λαών κατά του φασισμού. ‘Οχι τυχαία, καθώς αυτή την ημέρα συνθηκολόγησε άνευ όρων η ναζιστική Γερμανία και τελείωσε οριστικά, για την Ευρώπη, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.

Σ’ εκείνη την ταπεινωτική για τη ναζιστική Γερμανία και θριαμβευτική για τους συμμάχους τελετή: «Στις 8 Μαΐου 1945 ώρα 0.43', η υπογραφή της πράξης για την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας είχε τελειώσει...»Η συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας γέμισε με ελπίδα ολόκληρο τον πλανήτη, που θα κυριαρχούσε η ειρήνη, η δημοκρατία και η ελευθερία. Ενας κόσμος γεμάτος ελπίδα… Την ελπίδα αυτή αποτύπωναν στα μεταξύ τους μηνύματα και οι ηγέτες της αντιχιτλερικής συμμαχίας.  

Η 8η Μαΐου είναι ένα ιστορικό ορόσημο που σήμερα δείχνει στους λαούς πως πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε να μην επιτρέψουν την αναβίωση του φασισμού, να προστατεύσουν την ειρήνη και όσα κατέκτησαν στη διάρκειά της, τις δημοκρατικές τους ελευθερίες και τα δικαιώματα. Οι ευρωπαϊκές αξίες είναι βασισμένες στην ειρήνη, στον ανθρωπισμό, στη δημοκρατία. Ο εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης συμπίπτει μια άλλη κορυφαία στιγμή για την ήπειρό μας, τη  νίκη των λαών κατά του φασισμού.
Η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις. Μια υπαρξιακή κρίση νομιμοποίησης, οι πολιτικές λιτότητας διαβρώνουν τον ευρωπαϊκό ιστό και απογειώνουν τις ανισότητες. Είναι μεγάλη η ευθύνη να κρατήσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες αναλλοίωτες και να συνυπάρχουμε με τους άλλους λαούς σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και αλληλεγγύης, πορευόμενοι την κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία».