Οι πρόσκοποι της Δωδεκανήσου εκπαιδεύονται  στην επικοινωνία κατά τη διαχείριση κρίσεων

Βαθμοφόροι των προσκόπων συμμετείχαν στο 1ο Σεμινάριο Επικοινωνίας και Διαχείρισης Κρίσεων που οργάνωσε  το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου στις 6-7 Μαΐου 2019.

Σε ένα διήμερο ο κος Γεράσιμος Παπαδόσουλος, Καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, με τους Βασίλη Βασιλόπουλο και Εύη Ντούσια,, μάχιμους δημοσιογράφους και υπεύθυνους προστασίας προσωπικών δεδομένων της ΕΡΤ, ανέλυσαν τη δομή και την εξέλιξη των κρίσεων, τους στόχους και τη σημασία της ενημέρωσης του κοινού, τον τόπο λειτουργίας της επικοινωνιακής ομάδας που υποστηρίζει την ομάδα διαχείρισης κρίσεων και έδωσαν σαφείς οδηγίες και παραδείγματα για τον τρόπο χειρισμού της αλληλεπίδρασης με τα ΜΜΕ.

Η εκπαίδευση ήταν άρτια, τόσο σε θεωρητικό επίπεδο (ανάλυση κρίσεων, στοιχεία και τρόπος επικοινωνίας κ.λπ), όσο και σε παραδείγματα (τι κάνουν οργανισμοί πολιτικής προστασίας σε άλλες περιοχές, παραδείγματα αποτελεσματικής ή μη επικοινωνίας). Ολοκληρώθηκε μάλιστα με εφαρμογή στην πράξη, με άσκηση σύνταξης δελτίου Τύπου, αλλά και αντιμετώπισης του δημοσιογραφικού μικροφώνου όπου κληθήκαμε να απαντήσουμε άμεσα σε απρόσμενες ερωτήσεις του δημοσιογράφου. Και αξιολογήσαμε τη γλώσσα του σώματος, το ύφος αλλά και το περιεχόμενο της απάντησης.
Επιπρόσθετα ήταν μια καλή ευκαιρία να βρεθούμε και να συζητήσουμε και με τα μέλη των φορέων και των οργανώσεων πολιτικής προστασίας του νησιού μας, δημιουργώντας ή ενισχύοντας τις διαπροσωπικές σχέσεις που είναι απαραίτητες στο πεδίο στην περίπτωση κρίσης.

Ο Δήμος Ρόδου ευχαρίστησε τους Προσκόπους της Δωδεκανήσου για τη συνεχή και συνεπή υποστήριξή στις δράσεις του, δείχνοντας ενδιαφέρον για την εμπλοκή και των ανήλικων μελών μας στις διαδικασίες πολιτικής προστασίας, σε ρόλους χωρίς κίνδυνο όπως η προ της κρίσης οργάνωσης των οικογενειών τους, τη διοικητική μέριμνα, τις επικοινωνίες κ.λπ.

Οι Δημήτρης Μαυρουλέας (Έφορος Εκπαίδευσης) και Νίκος Δέτσης (Αρχηγός 1ου Συστήματος Ρόδου) με τους Γεράσιμο Παπαδόπουλο (Σεισμολόγο) και Ηλία Αργύρη (Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρόδου)
Οι Δημήτρης Μαυρουλέας (Έφορος Εκπαίδευσης) και Νίκος Δέτσης (Αρχηγός 1ου Συστήματος Ρόδου) με τους Γεράσιμο Παπαδόπουλο (Σεισμολόγο) και Ηλία Αργύρη (Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρόδου)