Πέμπτη Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του Ο.Η.Ε 6-12 Μαΐου 2019

Τη Δευτέρα 6 Μαΐου, ξεκίνησε  η 5η Παγκόσμια Εβδομάδα για την Οδική Ασφάλεια του ΟΗΕ, με κεντρικό μήνυμα #SpeakUp #SaveLives #Μιλήστε #ΝαΣωθούνΖωές,  που στόχο έχει να μας  εμπνεύσει,  να μας  ευαισθητοποιήσει.

Ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζουν τα τροχαία "μείζον ζήτημα υγείας". Είναι μια παγκόσμια επιδημία που στερεί από τις κοινωνίες μας νέους ανθρώπους (κυρίως) που θα είχαν όλη τους τη ζωή μπροστά τους. Άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο αντιδρούν και ζητούν οδική ασφάλεια...

Να βγούμε  στο προσκήνιο και να πάρουμε  θέση για τις προκλήσεις που συναντούμε  στις καθημερινές μας μετακινήσεις. Πρέπει εμείς να ξεσηκωθούμε #Ναμιλήσουμε  Χρειάζεται πραγματικά όραμα, φαντασία και αποφασιστικότητα για να αλλάξεις πορεία σ’ ένα σύστημα που κινείται στην ίδια κατεύθυνση επί χρόνια. Και, τις περισσότερες φορές, είναι οι πολίτες οι οποίοι δείχνουν το δρόμο στους υπεύθυνους, όχι το αντίστροφο.

“Πέμπτη Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας: Κάθε χρόνο στους δρόμους της γης πεθαίνουν 1,35 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα τροχαία είναι το 8ο αίτιο θανάτου παγκοσμίως - για τα παιδιά και τους νέους ως 29 ετών είναι το πρώτο αίτιο θανάτου! Το 53% των νεκρών από τροχαία είναι ευάλωτοι χρήστες του δρόμου: πεζοί, ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές.

Η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α –ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. συμμετέχει ενεργά για άλλη μια φορά στην Παγκόσμια Εβδομάδα του ΟΗΕ μέσα από δράσεις που στόχο έχει να εμπνεύσει και να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους. Να απαιτήσουμε ηγεσία με τόλμη, η οποία θα παρέμβει στα θέματα της οδικής ασφάλειας με μεταρρυθμίσεις που θα βασίζονται σε τεκμηριωμένη έρευνα. Να εμπνεύσουμε  τους υπεύθυνους να δράσουν.

Η ηγεσία είναι κλειδί για την επίτευξη Οδικής Ασφάλειας Η ηγεσία δίνει το όραμα για τον εκμηδενισμό των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία. Το θέμα φέτος  είναι η Ηγεσία.  Ηγέτες υπάρχουν σ’ όλους τους τομείς της ζωής μας. Όλοι μπορούν να γίνουν ηγέτες. Γονείς, Κυβερνήσεις Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αστυνομία, Μ.Μ.Ε, Σχολεία , Πανεπιστήμια,  Εκπαιδευτικοί, Μαθητές Φοιτητές, Σύλλογοι, Φορείς, Υπηρεσίες έκτακτης Ανάγκης,  εργαζόμενοι, εθελοντές και ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Ας αρχίσουμε, λοιπόν, να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, κι ας προτρέψουμε όσους λαμβάνουν αποφάσεις να είναι η οδική ασφάλεια προτεραιότητα, γιατί μας αφορά όλους.
Οι πρωτοβουλίες της  Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α στη διάρκεια της Εβδομάδας είναι οι εξής:

• Συγκέντρωση στις 10 Μαΐου Παρασκευή και  ώρα 10.00 στην πλατεία Κύπρου. Σας ΚΑΛΟΥΜΕ όλους να δώσετε   το παρών και μαζί  με μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα τερματίσουμε  μπροστά στο  Δημαρχείο της πόλης μας, με μηνύματα #SpeakUp  #SaveLives συμμετέχοντας στη μεγάλη παγκόσμια καμπάνια στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια.

• 11 Μαΐου Σάββατο πλατεία Κύπρου από τις 10:30- 13:00 σας περιμένουμε όλους να υιοθετήσετε ένα από τα μηνύματα για την οδική ασφάλεια το οποίο και θα αναρτήσουμε.  Είναι σαφές ότι, χωρίς τη συνεργασία και την παρουσία σας,   ο στόχος είναι ανέφικτος. Τα τροχαία μπορούν να εκμηδενιστούν. Δεν πρέπει να είμαστε αδιάφοροι Να τονίσουμε πως η οδική ασφάλεια αποτελεί μια παγκόσμια κρίση. Πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστεί στη πόλη μας, στην περιφέρειά μας  και στη χώρα μας.

• Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου με αίτημα την υποστήριξή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης  στην αλλαγή του άρθρου 43 του Κ.Ο.Κ, στην επιεική αντιμετώπιση όσων προκαλούν σοβαρά τροχαία δυστυχήματα. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου στην είσοδο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Αθήνα, από τον Πανελλαδικό Σύλλογο SOS Τροχαία Εγκλήματα συμμετέχει και η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α ΡΟΔΟΥ  
• Συνάντηση με την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου

• Ενημερώσεις από την εκπαιδευτική ομάδα σε σχολεία (Δημοτικά- Γυμνάσια) και εκτός Ρόδου. Να εμπνεύσουμε τα παιδιά, ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να πρωτοστατήσουν με τη υπεύθυνη οδηγική τους συμπεριφορά για να γίνουν  οι δρόμοι μας ασφαλέστεροι και να μη θρηνούμε τόσες ανθρώπινες ζωές στη χώρα μας.

Η παρουσία σας και η συμμετοχή σας θα μας ενθαρρύνουν, να μη σωπαίνουμε  #Μιλήστε #ΝαΣσωθούνΖωές.  Ηγέτες υπάρχουν σ’ όλους τους τομείς της ζωής μας.

Όλοι μπορούμε  να γίνουμε ηγέτες για να σωθούν ζωές από τροχαία, όλοι  εμείς. Όλοι εσείς,  οι ενδιαφερόμενοι πολίτες

Ο ΟΗΕ και η ΠΟΥ μας προτρέπουν να αντιδράσουμε κι εμείς. Η σιωπή εκλαμβάνεται ως αποδοχή. Καιρός να σπάσουμε τη σιωπή. Καιρός να πάψει ο φόρος του αίματος. Όσο σιωπούμε οι υπεύθυνοι αδρανούν. Είστε έτοιμοι/-ες  να γίνετε ηγέτες για την #ΟδικήΑσφάλεια, Κύριοι/ες Υποψήφιοι/ες  των επικειμένων Εκλογών Α & Β Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σας προσκαλούμε να μιλήσουμε σε μια από τις εκδηλώσεις μας.

Καιρός να φέρουμε επιτέλους την αλλαγή που θέλουμε να δούμε:  γιατί η οδική ασφάλεια μας αφορά όλους” αναφέρει σε ανακοίνωσή του η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου.