Γιώργος Κασσάρας: Δεν απεμπολούμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ

Γιώργος Κασσάρας: Δεν απεμπολούμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ

Γιώργος Κασσάρας: Δεν απεμπολούμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 413 ΦΟΡΕΣ

Δεν απεμπολούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, δήλωσε χθες, από τη Ρόδο όπου βρέθηκε, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιώργος Κασσάρας, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μιχάλη Χριστοδούλου, από τους οποίους και ενημερώθηκε για τα σημαντικότερα έργα που σχεδιάζονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση με τον Δήμαρχο, ο κ. Κασσάρας είπε, καταρχήν, ότι μπορεί αυτό το διάστημα η Γενική Γραμματεία να έχει ρίξει το βάρος στο Μεταφορικό Ισοδύναμο (ΜΙ), όμως όπως είπε προς τον Δήμαρχο: «Δεν απεμπολούμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και ελπίζω σύντομα να αρχίσουμε, έστω σταδιακά, την αποκατάσταση αυτής της αδικίας». Ό,τι θεσπίζεται για τα νησιά-συνέχισε-δεν είναι τίποτα άλλο παρά αυτό που απορρέει από το Σύνταγμα της Ελλάδας για τη νησιωτικότητα.

«Σε τελική ανάλυση δεν είναι προνόμιο ένα μέτρο υπέρ των νησιών και αυτή τη λογική εξυπηρετεί και το ΜΙ και ήταν μία ατυχής σύμπτωση να συμπέσει με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ», είπε ακόμη.
Αναφερόμενος στο ΜΙ, είπε ότι όσοι μετακινούνται με το πλοίο έχουν διαπιστώσει πόσο σημαντικό είναι στη μείωση του κόστους μεταφοράς.

Ανέφερε, ακόμη, ότι αισιοδοξούν από τον Ιούνιο το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στα αεροπορικά εισιτήρια που εκεί θα είναι ακριβώς το ποσό που παίρνει κανείς ταξιδεύοντας με καμπίνα στο πλοίο, ανεξαρτήτως της τιμής του αεροπορικού εισιτηρίου. Ήδη, έχουν ξεκινήσει σε 33 μικρά νησιά πιλοτικά το μέτρο της επιδότησης της μεταφοράς των καυσίμων και οι τιμές έχουν πέσει σε κάποια από αυτά. «Αυτό είναι νησιωτική πολιτική», είπε και ανέφερε ότι από την 1η του νέου έτους θα μπορέσει το μέτρο να επεκταθεί και στα άλλα νησιά όσον αφορά τα καύσιμα, αφού δουν και την κίνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στα νησιά αυτά.

Σύμφωνα με τον κ. Κασσάρα, έχουν πληρώσει ήδη κοντά στο 1 εκατ. ευρώ για το διάστημα μέχρι σήμερα περίπου σε 60 πρατήρια σ’ αυτά τα 33 νησιά και μάλιστα είπε ότι αυτό έχει γίνει αισθητό στον κόσμο περισσότερο απ’ ό,τι έχει δει την επιδότηση του ακτοπλοϊκού εισιτήριου. Και δήλωσε στη συνέχεια: «Θέλω, λοιπόν, να πιστεύω ότι όσο χρόνο θα είμαι στη θέση αυτή, αφού δρομολογηθεί πλήρως το ΜΙ θα μπορώ πράγματι και στα κομμάτια της αρμοδιότητάς μου να βοηθήσω τα νησιά, άρα τους Δήμους, άρα τους Δημάρχους, και σε άλλα ζητήματα του ΥΕΝ. Ακριβώς όταν είσαι κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, μπορείς πιο εύκολα να κάνεις μία παρέμβαση και για ένα θέμα που δεν είναι της αρμοδιότητάς σου».
Δεν παρέλειψε, ακόμα, να πει ο κ. Κασσάρας ότι αναγνωρίζουν την έλλειψη προσωπικού στο Λ.Τ. και είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται αφού τίθεται και από τα άλλα νησιά στην περιοχή αρμοδιότητάς του.

Ο Δήμαρχος
Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδιάκος έκανε λόγο για μία γόνιμη συνεργασία που είχαν και ενημέρωσε αναλυτικά τον Γ.Γ., δίνοντάς του μία εικόνα για όλα τα μεγάλα έργα που εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί στο νησί. Μάλιστα, σημείωσε ότι «δεν πρόκειται για εικονική πραγματικότητα που πιστεύουν μερικοί».

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, τον ενημέρωσε για τα έργα που έχει εντάξει ο Δήμος μέσω όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως το ΕΣΠΑ, και το Ειδικό πρόγραμμα για τα νησιά, στο οποίο έχουν ενταχθεί τρία εμβληματικά έργα: Η επέκταση του ξυλοπεζόδρομου, η Ροδιακή Έπαυλη σε δύο εργολαβίες-έκανε, μάλιστα, γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογράψουν τη σύμβαση για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του εμβληματικού κτηρίου-και η εργολαβία για την πρόσβαση των ΑμΕΑ εντός της Μεσαιωνικής Πόλης.

Είπε, ακόμη, ότι είναι ο μόνος Δήμος που έπεισε την διϋπουργική και υπέγραψαν δύο αποφάσεις για να ενταχθούν μεγαλεπήβολα σχέδια του Δήμου σε ΣΔΙΤ: Ως γνωστόν, πρόκειται για τη μεγάλη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ και τα 11 νέα σχολικά κτήρια μαζί με τα δύο κλειστά γυμναστήρια στο νησί, προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αξιοποιούν όσο καλύτερα γίνεται το ΕΣΠΑ, επτά προγράμματα Interreg και τα ΣΔΙΤ.

Ενημέρωσε, ακόμη, τον κ. Κασσάρα για το μεγάλο έργο ενεργειακής αναβάθμισης με την αντικατάσταση 30 χιλιάδων λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού με LED, ο οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Γενικά, τον ενημέρωσε για το σύνολο των έργων τα οποία εκτελούνται ή έχουν δημοπρατηθεί και σήμερα είναι προς υπογραφή.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, οι δύο άνδρες μίλησαν και για τις πολιτικές για τα νησιά και δήλωσε επ’ αυτού:
«Δεν απεμπολούμε κανένα δικαίωμα, ούτε όσον αφορά τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Ακούσαμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα μικρά νησιά, καλό είναι ανακάμπτοντας η οικονομία μας να ανέβει και στα υπόλοιπα γιατί τα νησιά των χιλίων κατοίκων θέλουν τη στήριξη, αλλά θέλουν και τα μεγάλα νησιά».

Στη συνέχεια, θέλησε να επισημάνει ότι, παρά το γεγονός ότι διάγουμε προεκλογική περίοδο, είναι υποχρεωμένοι να συνεχίζουν το έργο τους και επανέλαβε αυτό που έχει πει, ότι μέχρι και την τελευταία μέρα θα υπογράφει συμβάσεις αφού έχουν εγκριθεί με αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων και δεν γίνονται προεκλογικά.

Σχετικά με την υποβολή πρότασης σε ένα ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών για τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου είπε ότι δεν απορρίφθηκε το αίτημα του Δήμου αλλά τους ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, τους είπαν ότι εντός των ημερών θα έρθει η απόφαση ένταξης και αυτού του έργου. «Όλα αυτά λοιπόν δεν είναι προεκλογικά ούτε εικονική πραγματικότητα», τόνισε για ακόμα μία φορά ο κ. Χατζηδιάκος.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι η μελέτη για το κυκλοφοριακό που πέρασε από διαβούλευση, εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη και οδεύει για το ΦΕΚ αλλά εν μέσω της σεζόν δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις.

Εκείνο που θα προσπαθήσουν είναι, όσο γίνεται, να βελτιώσουν τις συνθήκες στο κέντρο ενώ τις νέες ρυθμίσεις σχεδιάζουν να τις εφαρμόσουν από τον Οκτώβριο.

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι εκτός από το Εθνικό Θέατρο, ο επόμενος μεγάλος στόχος για την πόλη στην αρχή της επόμενης θητείας, είναι να ξεκινήσουν τη διαμόρφωση τριών μεγάλων πάρκινγκ, με τη χωροθέτησή τους από το Λ.Τ., καθώς, όπως είπε, αυτό είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα. Μάλιστα, ζητά όποιος μπορεί να επηρεάσει κέντρα λήψης αποφάσεων να το κάνει.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο