Αγωνία και προβληματισμοί για την προστασία των δασών

Αγωνία και προβληματισμοί για την προστασία των δασών

Αγωνία και προβληματισμοί για την προστασία των δασών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 235 ΦΟΡΕΣ

Πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να παρθούν μέτρα για να αποτραπούν οι πυρκαγιές

Την αγωνία τους για την εξέλιξη της αντιπυρικής περιόδου στη Ρόδο, εξέφρασαν τα μέλη του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας της περιοχής μας που συνεδρίασε χτες υπό την προεδρεία του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χαράλαμπου Κόκκινου.

Αυτό που υπογραμμίστηκε ήταν ότι οι πολίτες πρέπει να ευαισθητοποιηθούν να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων και να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των αρχών, ώστε να μη σημειωθούν πυρκαγιές στο νησί.

Παράλληλα τονίστηκε ότι τα χρήματα που διατίθενται δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες σε επίπεδο νησιού ενώ και η υποστελέχωση των υπηρεσιών δε βοηθά στο να γίνουν όλα όσα είναι απαραίτητα.

Χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κόκκινος είπε μεταξύ άλλων: «Θα έχουμε και εφέτος μία δύσκολη χρονιά. Έκανα μία παρέμβαση και έστειλα έγγραφο στον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος για να επισπευστούν οι διαδικασίες και να έρθουν στην περιοχή μας το συντομότερο δυνατόν και το ελικόπτερο και να έρθουν στη Ρόδο και τα Καναντέρ, και αν όχι σε εμάς τουλάχιστον στη Σάμο».

Μάλιστα ευχαρίστησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου (ΠΥΡ), και όλους όσοι είναι σε ετοιμότητα προσθέτοντας και τα εξής: «Ζούμε σε προεκλογική περίοδο αλλά προέχει το συμφέρον του τόπου και πρέπει να έχουμε έναν στόχο: να βγούμε όσο το δυνατόν αλώβητοι και να προστατέψουμε τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Τσιτσικάς διοικητής της ΠΥΡ αναφέρθηκε σε πολλά ζητήματα λέγοντας τα εξής: «Η κατάσταση στα υδροστόμια είναι όμοια με πέρσι έχουμε σοβαρά προβλήματα έλλειψης υδροστομίων σε πολλές περιοχές, όπως Κρητικά, Τρεις, κ.λπ. Έχουμε και προβληματικά υδροστόμια αλλά ελλείψεις και πρέπει να το δούμε άμεσα. Στις υδατοδεξαμενές ελάχιστες παρεμβάσεις έχουν γίνει.

Οι δασικοί δρόμοι, είναι άλλη μεγάλη πληγή. Είναι σε άθλια κατάσταση οι περισσότεροι, μη προσβάσιμοι. Οι φωτιές δε σβήνονται με τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα αλλά με τη βοήθεια του πυροσβέστη. Οι δρόμοι πρέπει να φτιαχτούν άμεσα.

Για τις χωματερές πρέπει κάτι να γίνει. Πέρσι τις φωτιές τις προλάβαμε αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Πρέπει να δώσουμε βάρος στην πρόληψη. Υπάρχουν πολλά σπίτια μέσα στα δάση και πρέπει να λάβουν οι ιδιοκτήτες τους μέτρα. Είναι αναγκαία η ενημέρωση από τα ΜΜΕ και πρέπει να δοθεί βάρος στην ενημέρωση των ηλικιωμένων. Ακόμα ανάβουν φωτιές ενώ απαγορεύεται».

Μάλιστα τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές Πεταλούδες, 7 Πηγές, Φιλέρημο και να υπάρξει μέριμνα για τα καλώδια της ΔΕΗ που αγγίζουν τα δέντρα.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, στα στρατόπεδα έγιναν περιμετρικά καθαρισμοί, και διασπορά των μηχανημάτων, δημιουργήθηκαν ομάδες πυρασφάλειας, πραγματοποιούνται περιπολίες σε συνεργασία με την ΠΥΡ ενώ υπάρχει σε ετοιμότητα και το ελικόπτερο CHINOOK.

Από πλευράς διεύθυνσης Δασών υπογραμμίστηκε ότι το δασικό οδικό δίκτυο είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Πέρσι διατέθηκαν 24.000 για το νομό Δωδεκανήσου και τα ίδια χρήματα δόθηκαν και φέτος παρά το ότι ζητήθηκαν 150.000 ευρώ. Υπάρχει τραγική υποστελέχωση με αποτέλεσμα οι δασολόγοι να μην μπορούν να ασχοληθούν με το αντικείμενό τους δηλαδή τη διαχείριση του δάσους, αλλά να ασχολούνται με γραφειοκρατικά θέματα

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Αγαπητός Πάλλας υπογράμμισε ότι υπάρχει καλή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους και θα προσπαθήσουν και φέτος να λύσουν τα προβλήματα, ζητώντας από όλους να είναι ψύχραιμοι.

Όπως τόνισε, έχουν διατεθεί 258.000 για το δήμο της Ρόδου χρήματα που δεν επαρκούν για τις ανάγκες, ενώ απαιτούνται και χρονοβόρες διαδικασίες, όπως είπε, για να υλοποιηθούν όσα προγραμματίζει ο δήμος. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Πάλλα, θα γίνουν διαγωνισμοί για προμήθειες υλικών και υλοποίησης έργων μία διαδικασία την οποία ξεκίνησε η δημοτική αρχή από τις αρχές του χρόνου. Για τις χωματερές είπε ότι «κάθε χρόνο τις καθαρίζουμε αλλά αυτή τη στιγμή μπορεί να έχουν ξαναδημιουργηθεί».

Τέλος υπογραμμίστηκε ότι θα ισχύσουν νέα δεδομένα στο μέλλον σε περιφέρεια, δήμους και κοινότητες για τα οποία εκφράστηκε προβληματισμός καθώς προβλέπονται νέες ομάδες και νέα συντονιστικά όργανα, με επιτροπές και με νέους ρόλους και δράσεις. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου μεταξύ άλλων μεταφέρεται η ευθύνη σε υπαλλήλους και όχι σε ανώτατα κεντρικά όργανα.

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη