Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Mare Nostrum στη Ρόδο

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και φέτος η διοργάνωση του συνεδρίου Mare Nostrum στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου στη Ρόδο.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τις 8-10 Μαΐου 2019 από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής – μεσανατολικής πολιτικής και πολιτισμού (ΚΕΜΜΕΠ) και είχε ως θέμα του «Μεσόγειος – Μέση Ανατολή: η περίοδος των ανατροπών».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η αναφορά ενός εκ των ομιλητών και συγκεκριμένα του Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Δικηγόρου  Ρόδου Νικήτα Μπόλκα ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε πως «η Μεσόγειος είναι μια κατ' εξοχήν κλειστή θάλασσα, που βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους: την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Επικοινωνεί στα δυτικά με τον Ατλαντικό Ωκεανό μέσω των στενών του Γιβραλτάρ, ενώ στα ανατολικά επικοινωνεί με την Ερυθρά Θάλασσα διαμέσου της διώρυγας του Σουέζ.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι καταιγιστικές.

Με άξονα την ενέργεια αλλά και ζητήματα ασφάλειας, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ (και Αίγυπτος) συμπράττουν, με αμερικανική υποστήριξη. Ασφαλώς, η επιδείνωση των σχέσεων των δύο τελευταίων με την Τουρκία, όπως και η στροφή της Άγκυρας στην Ανατολή – που έχει θορυβήσει τον δυτικό παράγοντα – έχουν επιδράσει στη διαμόρφωση ενός νέου περιφερειακού τοπίου.

 H Ουάσιγκτον αναβαθμίζει την εμπλοκή της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  Και αυτό για τους ακόλουθους λόγους: την επανάκαμψη της Ρωσίας στην περιοχή μέσω Συρίας, τη δραστηριοποίηση και οικονομική διείσδυση της Κίνας, την ενεργοποίηση της Γαλλίας που πέραν των ιστορικών της συμφερόντων έχει εσχάτως και ενεργειακά, τον κίνδυνο απώλειας της Τουρκίας και την ενδεχόμενη αναθεώρηση της πολιτικής απέναντί της, την ύπαρξη εύθραυστων καθεστώτων γεωπολιτικού ενδιαφέροντος (π.χ. Λιβύη, Συρία, Λίβανος) αλλά και ζητήματα τρομοκρατίας».