Αντώνης Καμπουράκης: «Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και ούτε θα γίνω ποτέ»

Αντώνης Καμπουράκης:  «Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και ούτε θα γίνω ποτέ»

Αντώνης Καμπουράκης: «Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και ούτε θα γίνω ποτέ»

Μιχάλης Μαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2031 ΦΟΡΕΣ

Απαντά για όλους και για όλα στη συνέντευξή του

Χωρίς περιστροφές, με απλότητα και τη νηφαλιότητα που τον διακρίνει, απάντησε στις ερωτήσεις της “ΡΟΔΙΑΚΗΣ” ο υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου κος Αντώνης Καμπουράκης.
Γιατί θα πρέπει οι ψηφοφόροι της Ρόδου να επιλέξουν τον ίδιο και την παράταξή του, για τα όσα του καταλογίζουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, για τα τεράστια προβλήματα του νησιού και πως σκέφτεται να τ’ αντιμετωπίσει, για τον διάλογο στον οποίο πιστεύει έμπρακτα με τους πολίτες και την κοινωνία, ενώ δίνει εκ νέου απάντηση γιατί δεν παρέστη στο «ντιμπέιτ» με θέματα περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες.
Αναφέρει συγκεκριμένα στη συνέντευξή του που παραχώρησε στη “ΡΟΔΙΑΚΗ”:

Σε ελάχιστες πλέον εβδομάδες, οι Ροδίτες και οι Ροδίτισσες, θα κληθούν ενώπιον της κάλπης προκειμένου να αναδείξουν τον νέο δήμαρχο και το νέο τους δημοτικό συμβούλιο. Αν είχατε ένα και μοναδικό επιχείρημα να πείσετε τους ψηφοφόρους να ακολουθήσουν τον Αντώνη Καμπουράκη σε αυτή την προσπάθεια, ποιο θα ήταν αυτό;
Η Ρόδος έχει χάσει έδαφος, έχει χάσει χρόνο. Το νησί μας έμεινε πίσω. Δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε το "brand" της Ρόδου και χάθηκαν ευκαιρίες. Κάποιοι δοκιμάστηκαν στην Αυτοδιοίκηση και δεν τα κατάφεραν. Είναι καιρός για αλλαγή!
Να έρθουν στο "τιμόνι" άνθρωποι που ξέρουν, θέλουν και μπορούν να προσφέρουν και να δημιουργήσουν. Η περίοδος της αδράνειας και της μικροπολιτικής μιζέριας πρέπει να τελειώσει εδώ. Η Ρόδος πρέπει να βγει μπροστά. Να διεκδικήσει και να κερδίσει όλα όσα της αναλογούν, με βάση την προσφορά της στην εθνική οικονομία. Να αποκτήσει ξανά την αίγλη της και μια νέα προοπτική για το μέλλον της.

Λένε, προφανώς πολιτικοί σας αντίπαλοι, ότι ο Αντώνης Καμπουράκης, είναι «έξω» από την κοινωνία. Ότι δεν γνωρίζει τι σημαίνουν προβλήματα, τι σημαίνει καθημερινότητα, τι σημαίνει αγωνίζομαι. Εσείς τι απαντάτε σε όλους αυτούς;
To ακριβώς αντίθετο ισχύει. Σε όλη τη ζωή μου είμαι μέσα στην αγορά, στην καθημερινή μάχη του ανταγωνισμού της ιδιωτικής οικονομίας και όχι σε κάποιες ξεκούραστες καρέκλες εξουσίας και δημόσιου χρήματος. Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες. Αυτό συμβαίνει πραγματικά. Και πρέπει να είσαι καλός καπετάνιος για να τα βγάλεις πέρα και να μη σε καταπιούν τα κύματα των προβλημάτων. Αν με αυτούς τους ισχυρισμούς θέλουν να πουν πως δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, ναι να το δεχτώ. Κι ούτε πρόκειται να γίνω. Πιστεύω στην πολιτική των πολιτών, όχι των επαγγελματιών πολιτικών. Αν τώρα μου προσάπτουν ότι κατάγομαι από μια εύπορη οικογένεια, αυτό δείχνει μόνο γύμνια επιχειρημάτων και ιδεών.

Ιεραρχώντας τα προβλήματα του τόπου και κατατάσσοντάς τα με σειρά σπουδαιότητας, ποιο κατά την άποψή σας είναι το κυρίαρχο και πως εσείς θα στοχεύσετε στην αντιμετώπισή και την επίλυσή του;
Τα προβλήματα είναι πολλά και είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Στο πρόγραμμά μας έχουμε 7 ξεκάθαρους άξονες δεσμεύσεων, για την επίλυση όλων των σοβαρών προβλημάτων και εκκρεμοτήτων. Από την καθαριότητα μέχρι την ηλεκτροδότηση και την παροχή νερού. Από τον βιολογικό καθαρισμό μέχρι το οδικό δίκτυο.
Την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Τη διαφάνεια στη λειτουργία του Δήμου. Οι παρεμβάσεις μας και οι λύσεις που προτείνουμε λειτουργούν συνδυαστικά και πολλαπλασιαστικά, έχοντας συγκεκριμένους στόχους: Να ενισχύσουμε την ανάπτυξη σε όλο το νησί μας. Να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα στη Ρόδο μας. Να δημιουργήσουμε νέες και καλύτερες δουλειές. Να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Να χτίσουμε ένα μέλλον πιο σίγουρο για τα παιδιά μας. Να δώσουμε ξανά στο νησί μας, την αίγλη και την ποιότητα που του αξίζει. Να κάνουμε τη Ρόδο να λάμπει!

Ο στίβος της πολιτικής, με τη στενή έννοια που όλοι γνωρίζουμε, αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός και για εσάς, όπως συμβαίνει δηλαδή με όλους όσοι αποφασίζουν να ασχοληθούν για πρώτη φορά. Ποια είναι η άποψη που έχετε σχηματίσει μέχρι σήμερα, για όλα εκείνα που έχετε βιώσει από αυτή την πορεία προς τις εκλογές;
Μου δίνετε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω δυο πράγματα. Πρώτον, πράγματι δεν έχω και δεν θέλω να έχω καμία σχέση με το συνηθισμένο μοτίβο της πολιτικής. Δεν μπήκα στην αυτοδιοίκηση για να λέω ψέματα. Θέλω να περπατάω στη Ρόδο με το κεφάλι ψηλά, και όχι να γυρίζω αλλού το βλέμμα από φόβο κι ενοχή, επειδή ξεγέλασα τους ίδιους τους συμπολίτες μου.
Αυτά τα ζήσαμε και τα ζούμε, και οι πολίτες βαρέθηκαν να τους λένε πως "η Ρόδος έχει Δήμαρχο", αλλά αυτοί να μην βλέπουν το έργο του πουθενά στην καθημερινότητά τους, αλλά μόνο σε προεκλογικά σποτάκια. Δεν θα γίνω ένας Δήμαρχος, ο οποίος όταν έρθει η ώρα να με κρίνουν οι συμπολίτες μου, να τους παρουσιάζω μια "μαγική εικόνα" και να έχω την αλαζονική απαίτηση να την πιστέψουν, λες και είναι τυφλοί και δεν βλέπουν. Δεν είναι οι Ροδίτες τυφλοί. Η αλαζονεία της εξουσίας, τυφλώνει!
Δεύτερον, όλοι έχουμε το βιογραφικό μας, κι εκεί αποτυπώνεται το τι έχουμε πετύχει και τι όχι. Έχω υπηρετήσει τα κοινά και σαν Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και σαν μέλος του Δ.Σ του ΕΟΤ. Είμαι αληθινά περήφανος γιατί στην Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου υπογράψαμε, μέσα στη δίνη της κρίσης, την πρώτη κλαδική σύμβαση με τους εργαζόμενους στον κλάδο και αυτή ακριβώς η σύμβαση επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα. Αποδείξαμε στην πράξη πως με τον διάλογο και τη συνεργασία, μπορούμε να πετύχουμε για τους πολλούς, όχι για τους λίγους.
Αυτό φιλοδοξώ να κάνω και ως Δήμαρχος. Έργο για τους πολλούς, για όλο αυτό τον κόσμο που περιμένει την αλλαγή και από τον οποίο εισπράττω καθημερινά, σε κάθε μου βήμα, την αγάπη του και την στήριξή του, για να γυρίσουμε σελίδα. Και χαίρομαι πραγματικά γιατί η δική μου υποψηφιότητα χτίζει μια νέα εμπιστοσύνη, ενθαρρύνοντας άξιους συμπολίτες μας, που στέκονταν απογοητευμένοι μακριά, να συμμετέχουν στα κοινά.

Πέρα από τα μεγάλα έργα, τους μεσοπρόθεσμους σχεδιασμούς, τη χάραξη πολιτικής έναντι των έργων, υπάρχει κι ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος τομέας, που αφορά τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, εκείνους δηλαδή που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, ακόμα και στις καθημερινές τους ανάγκες. Τι σχεδιάζετε για τους ανθρώπους αυτούς;
Ένας από τους επτά προγραμματικούς μας άξονες αφορά ακριβώς στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της φροντίδας, σε όσους έχουν ανάγκη. Στόχος μας είναι η συγκρότηση ενός δικτύου κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, που καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες όλων των πληθυσμιακών ομάδων και ιδιαίτερα των ευάλωτων. Με νέα στρατηγική για τον Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Φροντίδας και Ανάπτυξης Δήμου Ροδίων και αξιοποιώντας ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, της τρέχουσας και της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, θα δώσουμε τη μάχη για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την προαγωγή της δημόσιας υγείας, την πρόληψη και αντιμετώπιση των διακρίσεων, καθώς και την ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Ενδεικτικά και μόνο μπορώ να σας αναφέρω, πως αναβαθμίζοντας τις υφιστάμενες δομές, επεκτείνοντας τις κοινωνικές υπηρεσίες σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου, με χρήση κινητών μονάδων, εφαρμόζοντας έξυπνα ηλεκτρονικά συστήματα 24ωρης ανταπόκρισης, για την ποιοτική διαβίωση ηλικιωμένων και ΑμΕΑ, μπορούμε πραγματικά να πετύχουμε πολλά περισσότερα, προς αυτή την κατεύθυνση.
Θέλω όμως εδώ να τονίσω κάτι σημαντικό. Κοινός παρονομαστής όλων των πολιτικών μας είναι η αξιοπρέπεια. Εμείς δεν θέλουμε τους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας, να τους βλέπουμε ως ομήρους, μέσα σε πελατειακές σχέσεις εξάρτησης. Δεν το επισημαίνω τυχαία αυτό. Και ο νοών νοείτο...

Σας προβληματίζει η επόμενη μέρα των εκλογών και ο δεύτερος γύρος;
Παρά τις προσπάθειες του απερχόμενου Δημάρχου να πολώσει και να διχάσει την κοινωνία της Ρόδου, προσωπικά πιστεύω στην ανάγκη της ενότητας και της συνεργασίας. Η μεγαλύτερη δύναμη της Ρόδου είμαστε εμείς, οι Ροδίτισσες και οι Ροδίτες. Όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Σε αυτή τη θέση θα επιμείνω μέχρι τέλους.

Γιατί ο Αντώνης Καμπουράκης ήταν ο μοναδικός υποψήφιος που δεν παρέστη στο «ντιμπέιτ», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου; Πολλοί σας το χρεώνουν ως «φυγομαχία».

Καμιά φυγομαχία. Αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για σοβαρή συζήτηση και σοβαρή διαδικασία, με αποκλεισμούς και επιλεκτική χρήση των τοπικών μέσων. Αυτό είπα και δέχθηκα προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις. Απόδειξη πως όλο αυτό ήταν στημένο, σε μια λογική κοκορομαχίας. Ε λοιπόν εγώ δεν γίνομαι μέρος αυτού του θεάματος και δεν είμαι διαθέσιμος για κοκορομαχίες.
Αυτά αλλού... Για μένα σημαντικός είναι ο διάλογος μόνον με τους πολίτες. Ο διάλογος που κάνουμε καθημερινά "πρόσωπο με πρόσωπο", αλλά και ανοιχτά στο διαδίκτυο, με μια κοινωνία που διψά για αλλαγή, μετά από 5 χρόνια στασιμότητας και αποτυχίας. Απόδειξη το γεγονός πως οι προτάσεις των πολιτών ξεπέρασαν τις 18.000 και αποτελούν τη βάση, πάνω στην οποία φτιάξαμε το τελικό πρόγραμμα, που θέτουμε στην έγκριση των πολιτών.

Θα θέλατε στο ψηφοδέλτιό σας να βρίσκονται υποψήφιοι που σήμερα είναι σε αντίπαλα ψηφοδέλτια; Και ποιοι θα ήταν αυτοί;
Πρώτα απ' όλα, είμαι πραγματικά περήφανος για το ψηφοδέλτιό μας. Η ποιότητα και η αντιπροσωπευτικότητα της ομάδας μας, εγγυώνται πως μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτό που λέμε. Να γίνει ξανά η Ρόδος το κοσμοπολίτικο νησί, που ξεχωρίζει για τη λάμψη του, στα μάτια όλου του κόσμου. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για το κοινό καλό κανείς δεν περισσεύει και μετά τις εκλογές, προσωπικά σας βεβαιώνω πως θέλω να βλέπω όλους τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους σαν συνεργάτες μου.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος