Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η μάνα του έθνους «Κυρά της Ρω»

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, αναφέρει τα εξής:

Στις 13 Μαϊου 1982, μια γυναίκα σύμβολο για την Ελλάδα, γνωστή σε όλους με το όνομα ‘Κυρά της Ρώ’ έφυγε απο τη ζωή, σε ηλικία 92 ετών.

Γεννημένη το 1890, το πραγματικό της όνομα ήταν Δέσποινα Αχλαδιώτη. Είχε αντιστασιακή δράση κατα την περίοδο της κατοχής, και έγινε γνωστή ως η«Κυρά της Ρω» γιατί, ως το θάνατό της, ύψωνε την Ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω κάθε πρωί και την κατέβαζε με τη Δύση του ήλιου.

Βραβεύτηκε απο την Ακαδημία Αθηνών, το Πολεμικό Ναυτικό, τη Βουλή των Ελλήνων, το Δήμο Ρόδου, την Εθνική Τράπεζα και άλλους φορείς.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της απένειμε το μετάλλιο για την πολεμική περίοδο 1941-1944 για τις προσφερθείσες εθνικές υπηρεσίες της. Μετά το θάνατό της, η σορός της μεταφέρθηκε στη Ρω και ετάφη κάτω απο τον ιστό οπου ύψωνε τη σημαία, μετά απο επιθυμία της.

Η Κυρά της Ρώ ήταν μια απλή αλλά ηρωική γυναίκα, σημείο αναφοράς γενναιότητας και πατριωτισμού. Ήταν μία γνήσια  Ελληνίδα. Το όνομα της έγινε σύμβολο που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε τη μνήμη της ζωντανή.