Αθωώθηκε 28χρονος Ρομά κατηγορούμενος για κλοπές στη Ρόδο

Αθωώθηκε 28χρονος Ρομά  κατηγορούμενος για κλοπές στη Ρόδο

Αθωώθηκε 28χρονος Ρομά κατηγορούμενος για κλοπές στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 459 ΦΟΡΕΣ

Αθώος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 28χρονος Ρομά, ο οποίος κατηγορούνταν ότι μαζί με νεαρό ομόφυλο του, διέπραξαν πριν από επτά χρόνια, 18 κλοπές και διαρρήξεις από τις οποίες αποκόμισαν χρυσά κοσμήματα, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 81.000 ευρώ!

Για αυτή την υπόθεση ο 28χρονος δικάστηκε τρεις φορές. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2015 είχε καταδικαστεί ερήμην από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε κάθειρξη 8 ετών.

Κατά της απόφασης κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της διαδικασίας, η οποία έγινε δεκτή και έτσι στις αρχές Φεβρουαρίου 2018, ο 28χρονος δικάστηκε εκ νέου από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου (σαν να ήταν πρώτη φορά), μειώνοντας την αρχική ποινή που του είχε επιβληθεί κατά δύο χρόνια (δηλαδή καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξη).

Ο 28χρονος, έχοντας το δικαίωμα του νόμου άσκησε έφεση και η υπόθεση του εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό χθες, από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, το οποίο και κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Νικήτα Μπόλκα τον έκρινε αθώο.

Σύμφωνα με όσα τονίστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία, δεν υπήρχαν κλοπιμαία, δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά ούτε και παθόντες που να μπορούν να αναγνωρίσουν τον 28χρονο, και ως εκ τούτου δεν υπήρχαν στοιχεία τέτοια που να τον εμπλέκουν στην υπόθεση. Έτσι, το δικαστήριο το απάλλαξε από κάθε κατηγορία.

Σημειώνεται πως στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και μία 44χρονη Ροδίτισσα η οποία φέρονταν ότι μαζί με αλλοδαπό Πακιστανικής καταγωγής, έπαιρνε τα κοσμήματα και τα εξαργύρωνε σε χρήματα. Το δικαστήριο που έγινε το 2015 απάλλαξε από κάθε κατηγορία την Ροδίτισσα.

Σε ότι αφορά τον νεαρό ΡΟΜΑ, που επίσης κατηγορείται στην ίδια υπόθεση, επειδή το διάστημα που έγιναν οι πράξεις ήταν ανήλικος, η υπόθεση διαχωρίστηκε ως προς αυτόν προκειμένου να δικαστεί από το αρμόδιο δικαστήριο ανηλίκων.

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου βάσει των «ευρημάτων» από την «έφοδο» που είχε γίνει στον καταυλισμό των τσιγγάνων στο Κορακόνερο στα μέσα Οκτωβρίου του 2012.

Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα που έγινε βάσει διαπιστώθηκε πως οι κλοπές και διαρρήξεις έγιναν σε διάφορες περιοχές της πόλης της Ρόδου, στις περιοχές Ασγούρου και Ιαλυσού όπου σε πέντε περιπτώσεις (από τις 18) ο 16χρονος τότε ΡΟΜΑ έδρασε μόνος του, μπαίνοντας σε σπίτια είτε πρωινές είτε απογευματινές ώρες κατά τις οποίες απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες τους, από ανασφάλιστα – συνήθως- παράθυρα και αφαιρούσε χρήματα, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας που έβρισκε.

Με την ίδια μέθοδο, διέπραξε και τις υπόλοιπες κλοπές με τη βοήθεια του 28χρονου ομόφυλου του, ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις φερόταν να είχε το ρόλο «τσιλιαδόρου», ενώ ακόμη και σε σπίτια που δεν ήταν ανοικτά, κατάφερναν να μπουν αφού προηγουμένως παραβίαζαν τη πόρτα ή το παράθυρο!

Τα χρυσά κοσμήματα που αποκόμιζαν από τη «δράση» τους αυτή, τα έδιναν στην Ροδίτισσα και στον Πακιστανό (τα στοιχεία του οποίου ερευνούσαν οι αστυνομικοί) για να πάρουν χρήματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς ο 16χρονος είχε ομολογήσει τις πράξεις τους, ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει σε πλήρη περιγραφή του τρόπου «δράσης» του στους αστυνομικούς, στους οποίους και δήλωσε πως με τα χρήματα που έπαιρνε αγόραζε ναρκωτικές ουσίες για δική του χρήση.

Διαβάστε ακόμη

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Ρόδο για ναρκωτικά

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο, για διακίνηση ναρκωτικών

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου