Η γεωοικονομία και η ανάπτυξη του ακριτικού Καστελλορίζου

Η γεωοικονομία και η ανάπτυξη  του ακριτικού Καστελλορίζου

Η γεωοικονομία και η ανάπτυξη του ακριτικού Καστελλορίζου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 207 ΦΟΡΕΣ

Μια μεταδιδακτορική έρευνα του Αγ. Ξάνθη

Γράφει ο Κυριάκος Μιχ. Χονδρός

Το περασμένο Σάββατο, 11 Μαΐου, σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου – Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, έγινε η παρουσίαση της μεταδιδακτορικής έρευνας του αρχιτέκτονα και διεθνολόγου κ. Αγαπητού Ξάνθη με θέμα «Διεθνείς Σχέσεις – Γεωοικονομία – Αειφόρος Τουριστική Ανάπτυξη – Η περίπτωση του Καστελλορίζου» παρουσία πλήθος κόσμου.

Βασικοί στόχοι για τη διεξαγωγή μεταδιδακτορικής έρευνας είναι οι νέες επιστημονικές κατευθύνσεις που ενδιαφέρουν το Τμήμα Σπουδών, η συμβολή στην προσέγγιση ειδικών ερευνητικών προβλημάτων, η ανάδειξη του ακαδημαϊκού κύρους και ακόμα η διεθνής διάκριση του ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου.

Τόσο ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου κ. Ιωάννης Σεϊμένης, όσο και το ακροατήριο συναθροίστηκε και άκουσε με προσοχή την εμπεριστατωμένη μελέτη του κ. Αγ. Ξάνθη η οποία διήρκησε περίπου δύο ώρες. Το θέμα του ήταν αρκετά ενδιαφέρον και η όλη εργασία του, κράτησε ζωηρό το ενδιαφέρον, τόσο για το περιεχόμενο της έρευνας όσο και η επικαιρότητα του ακριτικού νησιού.

Είναι εξάλλου γνωστό στην επιστημονική κοινότητα και στη ροδιακή και δωδεκανησιακή κοινωνία ο μόχθος, η εργατικότητα, η επιμονή του λαμπρού αυτού επιστήμονα που τιμά τη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα και γενικά την Ελλάδα.

Ο αρχιτέκτονας και διεθνολόγος επέλεξε το Καστελλόριζο ως θέμα της εργασίας του και αυτό τον τιμά, γιατί το ακριτικό αυτό νησί είναι το σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο ακρίτας του Νότου, η αρχαία Μεγίστη, νησί που γέννησε σπουδαίους πατέρες του έθνους αλλά και αντιστασιακούς. Ένας τόπος που εμπνέει και διδάσκει ταυτοχρόνως.

Επομένως ο τόπος αυτός επηρεάζει την αγωγή και την προαγωγή.

Η έρευνα και μελέτη του κ. Αγ. Ξάνθη βλάστησε σε ένα άγονο τόπο με βαθιά αποφασιστική σοφία, ταπείνωση και υπομονή, έτσι όπως καρπίζουν τα μεγάλα και σοβαρά έργα. Έρευνα γόνιμη από χρήσιμες προτάσεις.

Βεβαίως σημαντικό ρόλο έπαιξε το έμψυχο υλικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η επιστημονική κοινότητα που την απαρτίζουν γυναίκες και άνδρες, με υψηλές ικανότητες και αποδόσεις, γεγονός που έχει υπογραμμιστεί από τις ευχαριστίες του κ. Αγ. Ξάνθη.

Πέραν όλων αυτών, η ταπεινή μας άποψη είναι πως κάθε πνευματική εργασία που προάγει τα Γράμματα και την Επιστήμη είναι άκρως ωφέλιμη για το λαό μας, ένα λαό που ήθελαν στα προηγούμενα χρόνια να βρίσκεται σε λήθαργο.

Ακόμα δεν είχε ολοκληρωθεί η Επανάσταση του 1821 και ξέσπασε μεταξύ μας μεγάλη γκρίνια, σπαραγμός και φοβερό αλληλοφάγωμα.

Ακόμη δεν είχε τελειώσει ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και ξέσπασε εμφύλιος με βαριές μακροχρόνιες συνέπειες.

Και στις δύο περιπτώσεις άργησε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ μας και έμεινε ένας ολόκληρος λαός αγράμματος και στο σκοτάδι.

Μια αληθινή μια ολοκληρωμένη επανάσταση είναι όταν μπορέσεις να βοηθήσεις ένα λαό να ανέβει πιο ψηλά, μέσα από την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

Ένας δάσκαλος του Γένους, πριν 200 χρόνια έλεγε, διδάσκοντας σε αγράμματους: «Ο καθένας είναι μεγαλύτερος απ’ όλο τον κόσμο. Και εγώ σας μιλώ σαν αδερφός, όχι σαν δάσκαλος. Η δουλειά η εδική μου είναι εδική σας, είναι του Γένους μας. Δεν ζητώ χρήματα. Δεν έχω δικιά μου σακούλα, κασέλα, σπίτι. Και το σκαμνί όπου έσω δεν είναι δικό μου, δια λόγους σας το έχω…».

Μακάρι –προσθέτουμε εμείς- να υπήρχαν δημιουργεί που να προάγουν, να βοηθούν τον Τόπο και το λαό μας.

Ο Πλάτωνας έλεγε: «Είναι αδύνατον να βελτιωθεί ο κόσμος εάν δεν βελτιωθούν οι επ’ αυτού οικούντες άνθρωποι».

Επανέρχομαι. Ο κ. Αγ. Ξάνθης με τις προγενέστερες μελέτες του και την πρόσφατη μεταδιδακτορική έρευνα, έχει ως βασικό στόχο να βοηθήσει το Άνθρωπο, τον οποίο έχει ως κεντρικό στόχο και κύριο θέμα.
Δεν το απασχολεί μόνο το Χθες και το Σήμερα, αλλά αγωνιά, ερευνά και κυρίως προτείνει λύσεις για το Αύριο. Για το μέλλον του λαού μας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνάς του, έκανε γνωστά θέματα που για πρώτη φορά ακούστηκαν και γράφτηκαν. Ίσως τολμηρά, ίσως εντυπωσιακά, αλλά αυτό επιτάσσει μια επιστημονική εργασία, σε ένα λαμπρό Πανεπιστήμιο. Θέματα τα οποία θα έπρεπε να ακούσουν και να ενστερνιστούν οι 3 (!) υποψήφιοι συνδυασμοί που διεκδικούν τον Δήμο Καστελλορίζου.

Διαβάστε ακόμη

"Μαθαίνω να παίζω -Μαθαίνω να ζω στο Καστελλόριζο"

Στο Καστελλόριζο η Ολυμπιακή Φλόγα - Φωτογραφίες

Το 8ο BEYOND BORDERS ταξιδεύει στην Αθήνα!

Στο Καστελλόριζο οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου

Στο Καστελλόριζο οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου

«Τουρκικό» βάφτισε το Καστελλόριζο η Sun και το έκανε… ελληνικό μετά τις αντιδράσεις

Πανταζής Χούλης: Ο Έλληνας που έφτιαξε το Μουσείo των γρίφων στο Καστελλόριζο

Διορισμός αντιδημάρχων στον δήμο Μεγίστης