Παραβιάσεις από την Τουρκία, λίγο πριν από τη συνάντηση

Ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα σε πολλαπλά επίπεδα επιχειρεί να διατηρήσει η Αθήνα, παρά την προφανή και διαρκή κλιμάκωση που καταγράφεται από την Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο σε ρητορικό όσο όμως και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Προχθές, μία μέρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργου Κατρούγκαλου και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ελσίνκι, καταγράφηκε μπαράζ 65 παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο, περιλαμβανομένων και δύο επικίνδυνων εμπλοκών.

Μάλιστα χθες, το μεσημέρι τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235, προχώρησε σε ελιγμό για να αποφύγει την αναχαίτιση από ελληνικό F-16 αφήνοντας αντίμετρα (flares-χαλυβδόφυλλα). Κάτι τέτοιο δεν είναι πρωτόγνωρο, καταγράφεται, ωστόσο, ως ένα περιστατικό ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί στους αιθέρες.
Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία Τούρκων αξιωματικών με σκοπό την επανέναρξη των συζητήσεων για την προώθηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Παράλληλα, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ εκδήλωσε, προχθές, τη στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια «αναζωογόνησης» των ΜΟΕ, αλλά και μια λύση στην Κύπρο που θα μοιράζει τους πόρους ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.

Προχθές, στην ομιλία του με αφορμή το 7ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην τουρκική επιθετικότητα. Όπως είπε, «επιδιώκουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, διαφυλάσσοντας παράλληλα αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στην παράνομη τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν συντονισμένες «με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας για μελλοντικές ενέργειες». Ο κ. Πάιατ από την πλευρά του παρέπεμψε στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις τουρκικές γεωτρήσεις, όπου αναφερόταν ότι πρέπει να αποφεύγονται η κλιμάκωση και οι προκλητικές ενέργειες. «H μακροπρόθεσμη ελπίδα μας είναι ότι τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα έπρεπε να γίνουν οδηγός συνεργασιών.