Γιώργος Νικητιάδης: Με ψήφο  στο ΚΙΝΑΛ αλλάζουμε την Ευρώπη

Συνέντευξη στη «ΡΟΔΙΑΚΗ» παραχώρησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ και πρώην υφυπουργός τουρισμού κος Γιώργος Νικητιάδης.

Ο ίδιος, κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν και να ασκήσουν το ιερό δικαίωμα και υποχρέωση που έχουν ενόψει των ευρωεκλογών ενώ παράλληλα καταθέτει τις σκέψεις και τις προτάσεις του για το τι χρειάζεται σήμερα να γίνει, έτσι ώστε το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, να μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο και την αποστολή του έναντι όλων των  ευρωπαίων πολιτών.

Ποιο θεωρείτε ως ένα απο τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει να δουν οι Ελληνες ευρωβουλευτές αμέσως μετά τις εκλογές;
Η Ευρώπη μας αφορά όλους διότι τα θέματα που σχετίζονται με τα νησιά μας, αποφασίζονται σε μεγάλο ποσοστό στην Ευρωπαϊή Ένωση. Το θέμα του ΦΠΑ είναι μια μάχη που έχασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στα οποία τους ατήργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ειναι πλέον σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χάσαμε τους μειωμένους συντελεστές, επειδή ολιγώρησε η Ελληνική Κυβέρνηση και τους ξεπούλησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στα πέντε νησιά που τους διατήρησε, τους συνέδεσε με συγκεκριμένο αριθμό πρoσφύγων που θα πρέπει να φιλοξενούνται και μάλιστα πάνω από τη δυνανατότητα τους, με συνέπεια να βάλει μαχαίρι στα επιχειρήματα μας για το πως θα συντηρήσουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, στα πέντε νησιά και πως θα τους επεκτείνουμε στα υπόλοιπα. Ο αγώνας για το ΦΠΑ δεν πρέπει να σταματήσει σε καμία περίπτωση. Οι μειωμένοι συντελεστές θα πρέπει να επανέλθουν και οι 21 ευρωβουλευτές μας θα πρέπει αυτό το θέμα να το θέσουν μετ’ επιτάσεως στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Η Ευρώπη και η χώρα μας έχει ταλανιστεί τα τελευταία χρόνια από το μεταναστευτικό; Τι προτείνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για το συγκεκριμένο ζήτημα;
Το μεταναστευτικό είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί πολλά από τα νησιά μας και όχι μόνο. Εμείς προτείνουμε ίση κατανομή των βαρών. Αυτό είναι ένας όρος για εμάς που είμαστε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αυτόν τον στόχο πρέπει να τον πετύχουμε. Δεν πρέπει τα νησιά μας να δέχονται το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος αυτού. Δεν μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες ευρωπαϊκές πόλεις που δεν έχουν ούτε έναν μετανάστη, όταν η Κως φιλοξενεί πάνω από 4.000 η Σάμος πάνω από 5.000 η Μυτιλήνη πάνω από 6.000 και πάει λέγοντας. Αυτό το θέμα θα πρέπει να το πολεμήσουμε για να καταφέρουμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Είναι πάγια θέση μας πως hot spot και τουρισμός δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Φανταστείτε πότε αν θα τολμούσαν να κάνουν hot spot για μετανάστες στη Μαγιόρκα ή την Ιμπιζα;

Ποιά θα πρέπει ίσως να είναι τα πρώτα βήματα για αυτό που κάποτε λέγαμε “Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”;
Εμείς στο Σοσιαλιστικό Ευρωπαικό Κόμμα και στο Κίνημα Αλλαγής που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα, έχουμε μία σειρά από θέματα, όπως είναι η πρόταση μας για την κοινή άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά τη δημιουργία του Ευρωστρατού. Η εξέλιξη αυτή θα εμπνέει σταθερότητα στην περιοχή της Ευρώπης και παράλληλα θα αποτελέσει μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εξοικονόμηση πόρων για τη χώρα μας.

Για παράδειγμα, μόνο για την αναβάθμιση των F16, θα καταβάλλουμε 1,5 δις δολάρια. Αν είχαμε έναν ευρωπαϊκό στρατό και δεν ήταν ανάγκη να καταβάλουμε αυτό το ποσό, τα λεφτά αυτά θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε για οικονομικές παροχές, για συντάξεις, για δημόσιες επενδύσεις. Η δημιουργία του Ευρωστρατού είναι άρρηκτα συνδεδεμενη με την κοινή εξωτερική πολιτική που θα πρέπει να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσφατα υπήρξε μία πολύ θετική για εμάς, θα μπορούσαμε να πούμε, απάντηση της κας. Μοργκερινη προς τον Τούρκο Πρόεδρο. Η κα. Μοργκερινη απευθυνόμενη προς τον κ. Ερντογάν σημείωσε ότι θα πρέπει να προσέχει καθώς παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ, σημαίνει και παραβίαση των ευρωπαϊκών συνόρων και οτι η Ευρώπη δε θα μείνει απαθής σε μία τέτοια προοπτική”.

Πώς θα μπορούσε να γίνει το πρώτο βήμα για την επάνοδο στην κοινωνική Ευρώπη;
Βασική θέση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό εμείς λέμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καθιερώσει έναν minimun αξιοπρεπές μισθό και ένα minimun αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας. Αυτές είναι οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Λέμε πως ο ΦΠΑ θα πρέπει να εξισωθεί σε όλες τις χώρες. Λέμε επίσης πως στα νησιά δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλος ΦΠΑ. Και είναι κάτι που εγώ το τονίζω ακόμη περισσότερο. Και αυτό είναι κάτι που το στηρίζει η Φώφη Γεννηματά.

Η κυβέρνηση είναι αυτή που κατήργησε το μειωμένο σκέλος του ΦΠΑ. Να μη ξεχνάμε πως η κρίση στην Ευρώπη έχει ονοματεπώνυμο. Είναι κρίση που δημιούγησε η συντηρητική ηγεσία της. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από τη Νέα Δημοκρατία που στηρίζει και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει. Πρέπει να αλλάξει. Και για να γίνει αυτό πρέπει να ενισχυθούν οι Σοσιαλιστικές δυνάμεις. Πρέπει να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, πρέπει να ενισχυθεί το Κίνημα Αλλαγής και αυτά είναι και τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους πολίτες.

Υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα μας και στην Ευρώπη;
Οι προοπτικές είναι τεράστιες. Για το λόγο αυτό έχω προτείνει και την καθιέρωση θέσης επιτρόπου τουρισμού στην Ευρωπαική Ένωση. Κοιτάξτε, παρά το γεγονός ότι ο εισερχόμενος Τουρισμός στην Ευρώπη ξεπέρασε το 50% του Παγκόσμιου Τουρισμού, που πλησίασε αισίως το 1.400.000.000 τουρίστες το έτος 2018, η Ευρωπαϊκή Ένωση για λόγους που χρίζουν ιδιαίτερης ανάλυσης και προσέγγισης δεν έχει μέχρι σήμερα χαράξει στρατηγική για τον τουρισμό και δεν έχει προβλέψει άμεσες ειδικές πολιτικές ενίσχυσης και προστασίας του τουριστικού της προϊόντος. Οι παρεμβάσεις της μέχρι σήμερα, ήταν αποσπασματικές και ήρθαν κυρίως μέσα από την ενίσχυση συγγενών προς τον τουρισμό τομέων της Οικονομίας. Για τους λόγους αυτούς και μια σειρά άλλους, έχω ήδη προτείνει την καθιέρωση θεσης επιτρόπου Τουρισμού.

Ποιο μήνυμα δίνετε στους δωδεκανήσιους πλησιάζοντας προς τις Ευρωεκλογές;
Να ενδιαφερθούν περισσότερο για τα ευρωπαϊκά θέματα διότι είναι και δικά μας θέματα. Να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν για τις Ευρωεκλογές και να στηρίξουν με ολες τις δυνάμεις τους το Κίνημα Αλλαγής για την Ευρώπη που πρεπει να αλλάξει για την Ευρώπη που θέλουμε.