Γιάννης Μαχαιρίδης:  «Μια καλημέρα κι ένα χαμόγελο από τους συμπολίτες μου, η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου στα κοινά»

Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, ο Γιάννης Μαχαιρίδης, δεν θα πάρει μέρος ως υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές.
Επικεφαλής της μεγαλύτερης παράταξης της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου,  ο ίδιος, θεατής αυτή τη φορά στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, δίνει το δικό του στίγμα προθέσεων και με απλότητα καταγράφει τις θέσεις και τις απόψεις του.
Ο Γιάννης Μαχαιρίδης, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις της ΡΟΔΙΑΚΗΣ, εκφράζοντας χωρίς κανένα φόβο (όπως συνηθίζει) αυτό που πιστεύει  για όλα τα ζητήματα ενόψει των εκλογών.

Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, ο Γιάννης Μαχαιρίδης δεν παίρνει μέρος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δηλαδή. Πως αισθάνεστε;
Είναι αλήθεια πως τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα γιατί τα τελευταία χρόνια είχα και πρωταγωνιστικό ρόλο.
Είναι η πρώτη φορά που δεν έχω ενεργό δράση μιας και δεν το επιτρέπουν τα προβλήματα υγείας μου και αυτό με δυσαρεστεί.
Από την άλλη χαίρομαι γιατί βλέπω πολλούς συμπολίτες μας που παίρνουν μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές με προσόντα, μεράκι αλλά και με πάθος.
Θέλω να πιστεύω πως οι εκλογείς θα τους επιβραβεύσουν.
Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουν γιατί τα νησιά μας χρειάζονται αυτά τα νέα παιδιά, τις ιδέες τους και τη φρεσκάδα τους όπως και ο θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την κρίσιμη και καθοριστική εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε ελάχιστες μέρες από σήμερα;
Είναι όντως κρίσιμες οι εκλογές γενικότερα και ειδικότερα οι αυτοδιοικητικές εκλογές, μιας και γίνονται με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο και επειδή δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών, είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν τριγμοί στα θεμέλια της αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό πιστεύω πως, εκτός των άλλων στοιχείων που θα πρέπει να αξιολογήσει ο ψηφοφόρος, πρέπει να είναι κυρίως ο χαρακτήρας του προσώπου που θα αναδείξει στην κεφαλή του θεσμού. Χρειάζεται να συμπορευτούν διαφορετικές παρατάξεις για να διοικηθεί ο τόπος, θα χρειαστεί διάλογος, συνεργατικό κλίμα και συνεννόηση.

Γιατί έχασε στις προηγούμενες εκλογές ο Γιάννης Μαχαιρίδης; Πώς  εκτιμάτε  ότι θα εξελίσσονταν τα εκλογικά δεδομένα  αν ο Μπενέτος Σπύρου δεν είχε κατέβει ως αντίπαλός σας;
Η υποψηφιότητα του Μπενέτου Σπύρου ήταν καθοριστική (έφτασε σχεδόν στο 20%) αλλά και η καλή αρνητική προπαγάνδα των αντιπάλων μας κυρίως στο πρόσωπο μου, για τα πολλά χρόνια στα κοινά και τη γέφυρα Κρεμαστής, και βεβαίως η τάση που διαμορφώνεται πάντα στις εκλογές για αλλαγή.

Αν, με ελάχιστες λέξεις σας ζητούσα να περιγράψετε τη θητεία της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής του κου Γιώργου Χατζημάρκου, ποια θα ήταν η απάντησή σας;
Σήμερα επειδή έχουν παρελθόν μπορούμε και να κρίνουμε και να συγκρίνουμε. Είχαν το μέλλον μπροστά τους μιας και τους αφήσαμε και ολοκληρωμένο πρόγραμμα, και σχεδιασμό, και έργα σε φάση ολοκλήρωσης και έργα σε εξέλιξη και έργα δημοπρατημένα, και πόρους (60 εκατομμύρια) μπορούν να μας πουν πόσα έργα σχεδιάσανε, μελετήσανε, προγραμματίσανε και υλοποιήσανε στα νησιά.
Ας μας δείξουνε έστω στη Ρόδο που είναι το μεγαλύτερο νησί.

Δύσκολο μεν, για όλους τους ανθρώπους, αλλά συνηθίζεται, για τους πολιτικούς, όταν ολοκληρώνουν ένα κύκλο, να προχωρούν στην αυτοκριτική τους.  Ο Γιάννης Μαχαιρίδης θα το τολμήσει κάτι τέτοιο;
Είναι λογικό να πρέπει κανείς να κάνει έναν απολογισμό και βεβαίως να αξιολογήσει και μάλιστα με νηφαλιότητα και σε απόσταση, τη διαχρονική του πορεία στα κοινά. Σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα σε πολλούς τομείς, σίγουρα γίνανε και λάθη.  Ουδείς τέλειος, ουδείς αλάνθαστος, Πάντως εγώ συνεχίζω όπως πάντα να κυκλοφορώ καθημερινά ανάμεσα στους πολίτες και να συνομιλώ μαζί τους και να τους κοιτάω στα μάτια, η καλημέρα τους το χαμόγελο τους και ο καλός τους λόγος είναι η ανταμοιβή της μεγάλης προσπάθειας μας να πάμε τον τόπο ένα βήμα πιο μπροστά.