Στρ. Καρίκης: «Χτίσαμε μια νέα και ανεξάρτητη παράταξη με ικανούς και άφθαρτους ανθρώπους»

Την πρόθεσή του να έρθει σε ρήξη και να συγκρουστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση αν θεωρήσει ότι αδικείται η Ρόδος, αλλά και με οργανωμένα συμφέροντα προκειμένου να υπερασπιστεί τους πολίτες και το νησί, δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «Ροδιακή», ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Μέρα-Ροδίων Όραμα», κ. Στράτος Καρίκης.

Λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, ο κ. Καρίκης, με μακρά πορεία στα αυτοδιοικητικά μας πράγματα, διεκδικεί εκ νέου τον δημαρχιακό θώκο δίχως να παρεκκλίνει από αυτά που πρεσβεύει όλα αυτά τα χρόνια: Την απλότητα στην επαφή με τους πολίτες, τον διάλογο με τους ανθυποψηφίους του, τους χαμηλούς τόνους, τη συναίνεση, τη συνεργασία, με δυο λόγια τον «πολιτικό πολιτισμό» που κάνει πράξη εδώ και χρόνια.

Αναλυτικά, η συνέντευξη Τύπου κ. Καρίκη στη «Ροδιακή»:

-Κύριε Καρίκη, τώρα που φτάνουμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου, πώς θα τη χαρακτηρίζατε αυτή την προεκλογική περίοδο;
Εμείς από την πλευρά μας επιδιώξαμε να είμαστε κοντά στον πολίτη, να ανοίξουμε μια μεγάλη συζήτηση για τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει ο Δήμος την επόμενη μέρα, για το στρατηγικό σχέδιο της νέας τετραετίας, τα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν στο νησί.

Καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση, θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες κρίνουν και αποτιμούν θετικά αυτή την πρόταση. Δυστυχώς, διάλογος ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους δεν έγινε προκειμένου να κρίνουν αλλά και να συγκρίνουν οι πολίτες της Ρόδου τις προτάσεις μας. Υπενθυμίζω ότι από τον Ιανουάριο ζητούσα να υπάρξουν debate ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους. Κάποιοι απέφευγαν το διάλογο και κάποιοι άλλοι κρύβονταν γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν έξω από το γυάλινο πύργο τους, δεν μπορούν να σταθούν στο δημόσιο διάλογο.

-Ποια είναι τα μηνύματα που πήρατε από τον κόσμο της Ρόδου όλο αυτό το διάστημα;
Εκεί έξω, στην κοινωνία της Ρόδου, υπάρχουν ενεργοί και δημιουργικοί πολίτες με ανησυχίες, ιδέες. άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους. Με όλους αυτούς τους ανθρώπους ήρθαμε κοντά σε αυτή την προεκλογική περίοδο, το πρόγραμμά μας εκφράζει και τις δικές τους αγωνίες, δίνει λύση στα προβλήματα που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν. Με όλους αυτούς τους πολίτες θα προχωράμε μαζί και τα επόμενα χρόνια, χτίσαμε μια νέα και ανεξάρτητη παράταξη με ικανούς και άφθαρτους ανθρώπους.

Οι πολίτες της Ρόδου θέλουν έναν Ανοιχτό και Δημοκρατικό Δήμο και όχι ένα Δήμο που θα αποτελεί κλειστό κύκλωμα για λίγους. Θέλουν ένα Δήμο που θα τους προσφέρει υπηρεσίες, θέλουν ανανέωση στο δημοτικό συμβούλιο και όχι να βλέπουν τα ίδια πρόσωπα, τους επαγγελματίες της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης που αλλάζουν παρατάξεις και προσωπεία.

-Καθώς πλησιάζουμε προς τη νέα δημοτική θητεία με τον καινούργιο νόμο για την Αυτοδιοίκηση, τον «Κλεισθένη», αρκετοί εκφράζουν τις ενστάσεις ή ακόμα και τις ανησυχίες τους για τις αλλαγές που θα επιφέρει, κυρίως ως προς την ισορροπία δυνάμεων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και τις «παρενέργειες» που ενδέχεται να έχει αυτό. Εσάς, ποια είναι η θέση σας;
Με την απλή αναλογική εκφράζεται η πραγματική βούληση των πολιτών, είναι ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα. Από εκεί και πέρα, επιβάλλονται οι συγκλίσεις και οι συνεργασίες στην αυτοδιοίκηση. Στον τόπο μας μέχρι σήμερα δεν είχαμε μάθει να συνεργαζόμαστε, κυριαρχούσε η αλαζονεία της εκάστοτε πλειοψηφίας αλλά και ένα έλλειμμα ενότητας και συνεννόησης για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να μάθουμε τις έννοιες της συνεργασίας και της συνεννόησης στην πράξη, στη διοίκηση του Δήμου. Να κάνουμε τον πολίτη συμμέτοχο, με νέους θεσμούς διαβούλευσης, να του δώσουμε τη δυνατότητα να ασκεί δημόσιο έλεγχο στη λειτουργία αλλά και στις προτεραιότητες του Δήμου μας. 

-Εσείς, καθ’ όλη την πορεία σας, έχετε προτάξει τη συνεργασία, τη συναίνεση και τη συνεννόηση στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. Πόσο εύκολα θεωρείτε ότι θα επιτυγχάνεται αυτό τη νέα θητεία;
Νομίζω ότι ο Δήμαρχος είναι αυτός που πρέπει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να εντάξει όχι μόνο τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου αλλά και τους φορείς, σε ένα πλαίσιο συνεννόησης και συνεργασίας για τα μεγάλα προβλήματα του νησιού. Δυστυχώς, ο απερχόμενος δήμαρχος, παρά το γεγονός ότι υπήρχε από όλους μας η διάθεση συνεργασίας, επέλεξε έναν μοναχικό και αδιέξοδο δρόμο.

Είναι δεδομένο ότι δεν πιστεύει στη συνεργασία και στη συνεννόηση. Το ίδιο ισχύει και για κάποιους άλλους που λειτουργούν με τη λογική του “πρίγκιπα” και περιφρονούν το διάλογο. Είναι δυνατόν ποτέ αυτοί να επιδιώξουν τη συνεργασία και τη συνεννόηση;

Θα σας πω τι θα κάνω όμως εγώ αν εκλεγώ Δήμαρχος. Από την πρώτη μέρα θα καλέσω τους επικεφαλής των παρατάξεων προκειμένου να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα κοινό πλαίσιο δράσης για ζητήματα όπως η αξιοποίηση της νέας αγοράς, η μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά από το Καρακόνερο, η νέα κυκλοφοριακή μελέτη, η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Μεσαιωνικής Πόλης, η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων με την ενίσχυση των κοινοτήτων.

Στην ατζέντα μπορούν να μπουν και άλλα ζητήματα, θα είναι όμως η πρώτη φορά που δήμαρχος θα καλεί, στην αρχή της θητείας του, τους επικεφαλής των παρατάξεων για να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας. Γιατί μέχρι σήμερα, τη συνεργασία την θυμούνται κάποιοι στο τέλος της θητείας τους και όταν είναι αποδυναμωμένοι.

-Πείτε μου, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο  δήμαρχος του νησιού της Ρόδου, στη νέα τετραετία, για να δώσει τις μάχες που πρέπει;
Θα πρέπει να έχει πρόγραμμα, να μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας. Ο νέος δήμαρχος θα πρέπει να είναι ένας απλός και προσιτός δήμαρχος, να μπορούν να τον βλέπουν και να του μιλούν οι πολίτες και όχι να είναι απομονωμένος και κρυμμένος. Ο νέος δήμαρχος δεν πρέπει να έχει εξαρτήσεις, πρέπει να εκφράζει τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων, να διαθέτει κοινωνική ευαισθησία και να διεκδικεί δυναμικά.

-Εφόσον ο ροδιακός λαός σας εκλέξει στον δημαρχιακό θώκο, είστε διατεθειμένος να συγκρουστείτε με όποιον πρέπει, και κυρίως βέβαια με την κεντρική Διοίκηση, για να διεκδικήσετε για τη Ρόδο;
Εγώ δεν έχω εξαρτήσεις, είμαι μακριά από κόμματα και σκοπιμότητες. Δεν με κρατά κανείς και δεν χρωστώ σε κανένα παρά μόνο στους πολίτες. Αν χρειαστεί, θα έρθω σε ρήξη και θα συγκρουστώ με οποιαδήποτε κυβέρνηση αδικεί τη Ρόδο και δεν της αποδίδει αυτά που της οφείλει. 

Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσω ότι εγώ θα είμαι ο δήμαρχος των πολιτών και όχι των συμφερόντων. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα διστάσω να συγκρουστώ με οργανωμένα συμφέροντα για να υπερασπιστώ τους πολίτες και το νησί μας.