Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ειρήνης Μπούρδα-Καμπούρη «Το Βάτι που αγάπησα»

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ειρήνης Μπούρδα-Καμπούρη «Το Βάτι που αγάπησα»

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ειρήνης Μπούρδα-Καμπούρη «Το Βάτι που αγάπησα»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 387 ΦΟΡΕΣ

Με επιτυχία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της δασκάλας Ειρήνης Μπούρδα-Καμπούρη «Το Βάτι που αγάπησα» (εκδ. Τέχνη) στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Mediterranean υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Για το βιβλίο και τη συγγραφέα μίλησαν η κ. Καθολική Δημητριάδου-Ταμβακά, δασκάλα, ο κ. Νίκος Νικολάου, Επίτιμος Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, η κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη, φιλόλογος και προϊσταμένη του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου, η οποία ανέλαβε και το συντονισμό, και η ίδια η συγγραφέας. Επίσης, χαιρέτισαν ο κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον Πολιτισμό και ο κ. Βασίλης Καλαποδάκης, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βατίου. Παρέμβαση έκανε επίσης και ο κ. Γιάννης Παρασκευάς, πρώην Νομάρχης και Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε η δασκάλα κ. Καθολική Δημητριάδου-Ταμβακά, η οποία μπόρεσε να διαφωτίσει το κοινό σχετικά με τη ζωή και την προσωπικότητα της συγγραφέως, μέσα από τη δική της οπτική ως άνθρωπος που συνδέεται μαζί της τόσο με δεσμούς συγγένειας όσο και με αμοιβαία εκτίμηση. Έπειτα, το λόγο πήρε η συντονίστρια, φιλόλογος κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη, η οποία μίλησε εκτενώς για το βιβλίο και το περιεχόμενό του, το πρώτο ολοκληρωμένο έργο για το χωριό Βάτι.

Με μια πλήρη και διαφωτιστική ανάλυση κατάφερε να μεταδώσει στους παρευρισκόμενους μια πρώτη αίσθηση της ποικίλης θεματικής του βιβλίου, που καλύπτει κάθε πτυχή της παράδοσης, των ανθρώπων, των κτηρίων, της ιστορίας και της γεωγραφίας του τόπου, καθώς και τη συγκίνηση που της προκάλεσε ως άνθρωπος που συνδέεται βαθιά με το Βάτι και τους κατοίκους του.

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Νίκος Νικολάου, που μέσα από την πείρα που έχει ως ερευνητής της ιστορίας και της παράδοσης της Δωδεκανήσου εκθείασε αυτή την προσπάθεια τονίζοντας τη σημασία που έχει η διατήρηση της συλλογικής μνήμης των μικρών τόπων όχι μόνο για τους κατοίκους τους αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς, ειδικά στα Δωδεκάνησα, η φιλοπατρία και ο μόχθος των ανθρώπων να διατηρήσουν τον ελληνισμό ακόμα και σε συνθήκες δύσκολες δεν πρέπει να λησμονείται. Τελευταία μίλησε η ίδια η συγγραφέας, που τόνισε στο λόγο της την αγάπη της προς το Βάτι, η οποία δικαιολογεί κάθε κοπιαστική έρευνα και μεθοδική εργασία που απαιτεί η συγγραφή ενός τόσο απαιτητικού έργου.

Η μεγάλη προσέλευση όχι μόνο από Βατενούς αλλά και από άλλους Ροδίτες που ενδιαφέρονται για την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού ήταν η απτή απόδειξη της επιτυχίας που είχε η εκδήλωση. Ένα άλλο στοιχείο όμως, εξίσου σημαντικό αλλά μη μετρήσιμο, ήταν η αίσθηση συγκίνησης και περηφάνιας για τον τόπο που αποκόμισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι αποχωρώντας από την αίθουσα και συγχαίροντας τη συγγραφέα και τους συντελεστές της εκδήλωσης. Ήταν μία βραδιά μνήμης, γνώσης και συναισθημάτων, από αυτές που αναδεικνύουν τον τόπο και τον πολιτισμό του.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα & Γαστρονομίας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Μπαριανάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Ελευθερία Φτακλάκη, ο πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Νίκος Ζωίδης, ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου κ. Γιώργος Γιαννόπουλος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης.

Διαβάστε ακόμη

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Πρόσκληση στα εγκαίνια του Μπαζάρ Μεταχειρισμένου Βιβλίου στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Ρόδου

Τα ήθη και τα έθιμά τους γιόρτασαν οι Έλληνες Μουσουλμάνοι της Ρόδου

Αρχαιολογική διάλεξη με τίτλο "Ταφικό συγκρότημα των κλασικών χρόνων στη Ρόδο"