Φ. Χατζηδιάκος: Είχα και έχω αγωνία και συναίσθηση της ευθύνης

Φ. Χατζηδιάκος: Είχα και έχω αγωνία  και συναίσθηση της ευθύνης

Φ. Χατζηδιάκος: Είχα και έχω αγωνία και συναίσθηση της ευθύνης

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 299 ΦΟΡΕΣ

«Δοκιμαστήριο αντοχής» και άθλημα προσφοράς η καρέκλα του Δημάρχου της Ρόδου, τονίζει στη «Ροδιακή»

Ένα… «δοκιμαστήριο αντοχής» αλλά και «ένα άθλημα δημιουργικής προσφοράς». Έτσι αντιλαμβάνεται την «ηλεκτρική» καρέκλα του Δημάρχου της Ρόδου ο σημερινός κάτοχός της και εκ νέου υποψήφιος, επικεφαλής της παράταξης «Ρόδος Δύναμη Πολιτών», κ. Φώτης Χατζηδιάκος!

Από την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ροδιακή», όμως, φαίνεται ότι αυτός ο ρόλος, αυτή η «δουλειά» του Δημάρχου, του κυβερνήτη του νησιού της Ρόδου, τον έχει συνεπάρει.

Μία «ανάσα» πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής, ο κ. Χατζηδιάκος, αυτές τις ημέρες, «οργώνει» το νησί με τους συνεργάτες του και τους νέους υποψήφιους με την παράταξή του. Ρόλος γνώριμος βέβαια αφού αυτό έκανε και πέρυσι, και πριν δύο χρόνια…

Τον ρωτήσαμε για τι μετανιώνει και που θεωρεί ότι έκανε λάθος. «Δεν επικοινωνήσαμε το έργο μας», λέει. Για την πιο δύσκολη στιγμή που αντιμετώπισε: Παραθέτει μία σειρά από «αγώνες» και αγωνίες», κάτι που γινόταν αντιληπτό σε όποιον βρισκόταν στον περίγυρό του: Αυτή η αγωνία και η επιμονή να φέρει σε πέρας τον στόχο που είχαν θέσει τη δεδομένη στιγμή.

Όσο αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, δεν ξεχωρίζει κανένα καθώς θεωρεί ότι όλα απαιτούν λύση και όπως λέει χαρακτηριστικά…καλές οι θεωρίες αλλά δεν έχουν σχέση με την ουσία των πραγμάτων. Και η ουσία απ’ ό,τι φαίνεται είναι πολύ σημαντική για τον κ. Χατζηδιάκο και πάλεψε γι’ αυτήν. Αν τα κατάφερε να πείσει και τον ροδιακό λαό θα φανεί στην κάλπη…

Σε λίγες μέρες αυτή η δημοτική περίοδος, ουσιαστικά, οδεύει προς το τέλος της. Κάνοντας έναν προσωπικό απολογισμό, τι γεύση σας έχει αφήσει…η περίφημη (και πολυπόθητη) καρέκλα του Δημάρχου της Ρόδου;
Για μένα πολιτική και συγκεκριμένα Αυτοδιοίκηση σημαίνει ανθρώπινη επαφή. Κοντά στον άνθρωπο και στα προβλήματα του. Μακριά από στερεότυπα, ιδεοληψίες και ταξικές περιχαρακώσεις. Τότε ιδρύονται σχέσεις ακατάλυτες στον χρόνο. Σχέσεις, που με ενδυναμώνουν όλα αυτά τα χρόνια στην πολυεπίπεδη παρουσία και ενασχόληση μου με τους θεσμούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Μια βιωματική σχέση, μέσα από την οποία πρέπει να δίνεις μάχες καθημερινά, με την γραφειοκρατία, τις διαδικασίες και τα προβλήματα. Αυτά τα γνωρίζουν οι άνθρωποι, που έχουν διαβεί τα δύσβατα μονοπάτια της Αυτοδιοίκησης.

Ο ρόλος και η αποστολή του Δημάρχου Ρόδου είναι πολυσχιδής και εκτείνεται σε όλο το εύρος της διοικητικής και θεσμικής εμβέλειας του Δήμου μας. Η πρώτη αυτοδιοικητική μας θητεία ήταν μια δύσκολη θητεία, όπως ήταν για το σύνολο των αυτοδιοικητικών της χώρας μας, που είχε σχέση με την ατελή ολοκλήρωση του προγράμματος «Καλλικράτης» σε συνδυασμό με την πρωτοφανή οικονομική κρίση, που πέρασε η χώρα μας.

Ένα δοκιμαστήριο «αντοχής», αλλά και ένα άθλημα δημιουργικής προσφοράς στους ανθρώπους και στον τόπο μας. Ένα ταξίδι δύσκολο, αλλά συναρπαστικό, που με συγκινεί και με παρακινεί να συνεχίσω. Να συνεχίσω για να υλοποιήσουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, αλλά και να διεκδικήσουμε και να αναλάβουμε την ευθύνη νέων πρωτοβουλιών.

Κοιτώντας πίσω αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια, υπάρχει κάτι για το οποίο μετανιώνετε; Εφόσον ο ροδιακός λαός εμπιστευθεί ξανά εσάς και την παράταξή σας, ποιο είναι το λάθος εκείνο που δεν θα ξανακάνετε ή θα ενεργούσατε διαφορετικά την επόμενη θητεία;

Ξεκινώ από τη βασική διαπίστωση, ότι σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της αυτοδιοικητικής μας θητείας δεν «επικοινωνήσαμε» το έργο μας. Η πολιτική όμως και η επικοινωνία είναι αδιαίρετες έννοιες. Ωστόσο, κάθε πολιτικός έχει το δικό του ύφος, τον δικό του τρόπο και την δική του παρουσία στα δημόσια πράγματα. Προσωπικά πίστευα, ότι η ουσία των πραγμάτων, το αποτέλεσμα, η εργασία κατευθύνει την αντίληψη των πολιτών, ως προς το έργο μας.

Δεν ασχολήθηκα με την επικοινωνιακή πολιτική, με αποτέλεσμα κάποιοι να θεωρούν, ότι το παραχθέν έργο μας είναι προεκλογικές μεθοδεύσεις της τελευταίας στιγμής. Θέλω να αναφερθώ για μια ακόμη φορά, στην πολυπλοκότητα και στις δυσκολίες για την υλοποίηση κάθε έργου, από το πιο απλό μέχρι τα πιο μεγάλα, τα εμβληματικά και αναπτυξιακά δημόσια έργα, τα οποία με βάση την κείμενη νομοθεσία στην χώρα μας έχουν άλλα χρονοδιαγράμματα, όπως προανέφερα.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίσατε ως Δήμαρχος;
Δεν έχω ποτέ άγνοια κινδύνου, αντίθετα είχα και έχω αγωνία και συναίσθηση της ευθύνης. Καθημερινά, από την αρχή μέχρι σήμερα αγώνας και αγωνίες. Ας μην ξεχνάμε, ότι παραλάβαμε ένα δήμο με τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις, με υψηλό δανεισμό από τους καποδιστριακούς δήμους, με οφειλές προηγουμένων ετών, χωρίς έσοδα, με χρηματοδοτικές περικοπές από το κεντρικό κράτος κατά 60%.

Αγωνία, να μην διακινδυνεύσουν οι αποδοχές των υπαλλήλων του Δήμου μας. Αγώνας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αγώνας για το μεταναστευτικό. Αγώνας για την ένταξη των έργων υποδομής στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του ειδικού προγράμματος, που αφορούσαν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς: Ιαλυσού, Κοσκινού, Κρεμαστής και Παστίδας, τις αποκαταστάσεις Ακάβη, παλιό νοσοκομείο, Νέας Αγοράς, του ξυλοπεζόδρομου, του Ήχος και Φως, της Ροδιακής Έπαυλης, της ανάπλασης του ανατολικού μετώπου της πόλης.

Αγώνας για την υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Αγώνας για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους, όπως το Ροδίνι, την Κοιλάδα των Πεταλούδων, το Φασούλι. Αγώνας για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδικού φωτισμού, με την αντικατάσταση 30.400 φωτιστικών με λάμπες LED και κάθε μέρα ΑΓΩΝΑΣ...αλλά και ικανοποίηση για κάθε επίτευξη του στόχου μας.

Σ’ αυτόν τον αγώνα εργαστήκαμε μαζί με τους συνεργάτες μου με στρατηγική, μεθοδικότητα, αποφασιστικότητα, με αφετηρία τη γνώση, την εμπειρία και την αγάπη μας για τον τόπο μας.

Κύριε Χατζηδιάκο, διεκδικείτε την ψήφο του Ροδιακού λαού για ακόμα μία θητεία στον Δημαρχιακό θώκο. Πείτε μου πέντε λόγους για να σας εμπιστευθεί ξανά.
Φέρνοντας το ΜΕΛΛΟΝ στο ΠΑΡΟΝ: 1) Ολοκληρώνουμε, 2) παρεμβαίνουμε, 3) δημιουργούμε, 4) συμπληρώνουμε, και, 5) συνεχίζουμε το έργο μας, το οποίο βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση υλοποίησης του με ένα κύμα δημιουργίας έργων και δράσεων σε όλο το νησί, που οδηγούν στη μετατροπή του Δήμου Ρόδου σε πρότυπο μοντέλο ποιότητας ζωής, νέων ευκαιριών και δημιουργίας.

Η στρατηγική και η στόχευση της παράταξης μας θεμελιώνεται σε πραγματικά δεδομένα και σε ρεαλιστικό πρόγραμμα, το οποίο ήδη υλοποιείται με βάση τις αρχές: της εγγύτητας, της αποτελεσματικότητας, της επικουρικότητας, της συμπληρωματικότητας, της θεσμικής ισορροπίας. Υπηρετούμε θεμελιώδεις έννοιες της δημοκρατίας, όπως η λογοδοσία και η διαφάνεια μέσα από τον δημόσιο διάλογο, την άσκηση δημόσιας και επώνυμης κριτικής και ελέγχου των πεπραγμένων από τους συμπολίτες μας.

Που πιστεύετε ότι υπερτερείτε έναντι των ανθυποψηφίων σας;
Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα, να συμμετάσχει στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να υπηρετήσει ένα σημαντικό θεσμό της Αυτοδιοίκησης, που αφορά τους Δήμους. Η απόφαση των λοιπών υποψηφίων να συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές του Α’ βαθμού Αυτοδιοίκησης για τον Δήμο Ρόδου, εκτιμώ, ότι εκπορεύεται από διάθεση προσφοράς προς τον τόπο μας και ασφαλώς θα συναρτάται από ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα.

Δεν υποτιμούμε και πολύ περισσότερο δεν αμφισβητούμε κανένα. Με σεβασμό και ενδιαφέρον ακούμε τις απόψεις και τις προτάσεις τους, δεν αρνούμαστε την αξιολόγηση, την κριτική των προτάσεών μας, της λειτουργίας και της δράσης μας. Συμμετέχουμε στην αρένα των εκλογικών αναμετρήσεων, ισότιμα και δημοκρατικά.

Με δεδομένη τη θητεία σας στα αυτοδιοικητικά πράγματα, πώς θα χαρακτηρίζατε αυτή την προεκλογική περίοδο;
Για την παράταξη μας «Ρόδος Δύναμη Πολιτών» αντίπαλοι είναι οι ανάγκες και τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Με αυτά θα αναμετρηθούμε. Για μας πολιτικός πολιτισμός σημαίνει να κρατάμε ψηλά τον πήχη της αντιπαράθεσης, με ειλικρίνεια και ρεαλισμό, με επιχειρήματα και τεκμηριωμένο προγραμματικό λόγο, με εποικοδομητική κριτική και ουσιαστικές προτάσεις.

Τα ψεύδη, οι συκοφαντίες και κυρίως οι κάθε λογής συναλλαγές, είναι πέραν από τις αδιαπραγμάτευτες θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, της λογοδοσίας, της διαφάνειας, με τις οποίες πορεύεται η παράταξη μας και για μένα προσωπικά κάθε άλλη εκδοχή από οποιονδήποτε και αν προέρχεται αποτελεί “κόκκινη γραμμή”.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί αυτή τη στιγμή και τι ενέργειες έχετε κάνει για να δρομολογήσετε την επίλυσή του;
Δεν διαβαθμίζω τα προβλήματα, σε μικρά και μεγάλα. Τα προβλήματα, είναι προβλήματα και πρέπει να δίνονται οι λύσεις. Ποιος νοήμων άνθρωπος γνωρίζει ένα πρόβλημα και δεν θέλει να λυθεί; Προσωπικά και τα προβλήματα γνωρίζω και θέλω να δίνονται οι λύσεις τους, εδώ και τώρα! Όμως, δεν αρκεί μόνο η επιθυμία να δώσω λύση σε προβλήματα. Όλοι αυτό επιζητούμε.

Η αυτοδιοίκηση είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος της εφαρμοσμένης πολιτικής. Οι θεωρίες και οι διακηρύξεις θεαματικού χαρακτήρα καλές είναι … αλλά δεν έχουν σχέση με την ουσία των πραγμάτων.

Οι λύσεις οικοδομούνται μέσα από βραδείες και επώδυνες διαδικασίες, μέσα από ουσιαστικές πολιτικές προσεγγίσεις και δημιουργικές παρεμβάσεις, που δυστυχώς περνούν από τον βασανιστικό δρόμο της γραφειοκρατίας.

Το βέβαιο είναι, ότι αναμετρηθήκαμε με τα προβλήματα και τον χρόνο, με διεκδικητικότητα και δυναμισμό προωθήσαμε λύσεις σε πολλά και χρονίζοντα προβλήματα, όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα μας. Έχω αναφερθεί σε 75 έργα υποδομών, τα οποία έχουμε δρομολογήσει και υλοποιούνται σε όλη την έκταση του Δήμου μας.

Τέλος, θα ήθελα αν μπορείτε να μου παραθέσετε επιγραμματικά τα σχέδια που ιεραρχείτε ως σημαντικότερα για το νησί την επόμενη θητεία, είτε πρόκειται για έργα, είτε για να κλείσουν «μέτωπα» που μας ταλανίζουν εδώ και χρόνια είτε για να μεταβεί η Ρόδος στη νέα εποχή…
Οι βασικές προτεραιότητες της πολιτικής μας κατά τη νέα περίοδο αφορούν την κοινωνική ολοκλήρωση του έργου μας, την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση, την περιβαλλοντική αναζωογόνηση, τη διαφύλαξη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ρόδου, δράσεις και έργα, δημοπρατημένα, δρομολογημένα, με εξασφαλισμένη την απαιτούμενη χρηματοδότηση, όπως εξειδικεύονται πλήρως στο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ: 2019-2023», το οποίο έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της παράταξης μας – www.rhodes2019.gr.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος