Εκδήλωση για τη “Μάχη της Κρήτης”

Εκδήλωση για τη “Μάχη της Κρήτης”

Εκδήλωση για τη “Μάχη της Κρήτης”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 430 ΦΟΡΕΣ

Ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση, διοργάνωσε η «Αδελφότητα Κρητών Ρόδου ο Ψηλορείτης», για την 78η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, που ήταν καταλυτική για την ήττα του Ναζισμού, καθώς ο ηρωισμός και η αυτοθυσία όλων των Κρητικών καθυστέρησε τον Άξονα 10 μέρες, δίνοντας έτσι τον πολύτιμο χρόνο που χρειάζονται τα συμμαχικά στρατεύματα να ανασυνταχτούν.

Οι Κρητικοί της Ρόδου, κάθε χρόνο επιλέγουν ένα απομακρυσμένο χωριό, για τον εορτασμό της επετείου. Την Κυριακή, 19 Μαΐου, με πούλμαν και ΙΧ αυτοκίνητα, πήγαν στο γραφικό ορεινό χωριό «Σάλακος», όπου στον πανέμορφο, παμπάλαιο και γραφικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τελέστηκε Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη Δέηση, ιερουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Ολύμπου κ. Κυρίλλου, με τον Αιδεσιμολογιότατο π. Εμμανουήλ Σκλιβάκη και τον ιερέα Σαλάκου π. Απόστολο. Οι ιεροψάλτες, έχοντες θητεύσει στο Άγιο Όρος, απέδωσαν τη Βυζαντινή μας Ψαλμωδία, με ιδιαίτερη γνώση και καλλιφωνία. Ο Θεοφ. Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος, μίλησε για την αρμόζουσα «Χριστιανική Συμπεριφορά» και για τη «δύναμη της υπομονής και της ελπίδας, μέσα στον σημερινό κόσμο της Τεχνολογίας και της Επιστήμης».

Με Κρητικές φορεσιές, νέοι και νέες, συμμετείχαν στον εκκλησιασμό κρατώντας την Ελληνική σημαία και τη σημαία της Κρήτης. Στην γραφική εκκλησία, υπήρξε το αδιαχώρητο, όπως και στο προαύλιο, όπου μετά τη Θεία Λειτουργία, προσφέρθηκε καφές, τσάι και βουτήματα.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας, εκφώνησε ο κ. Μανώλης Μαστορογιαννάκης. Περιέγραψε τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης, την «Τρίτη 20 Μάη 1941», λέγοντας για τους «Γερμανοχιτλερικούς» αλεξιπτωτιστές, που «χιμούσαν σαν γεράκια», «ενώ τ’ αεροπλάνα βομβάρδιζαν επί ώρες ανελέητα», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήρθε η ώρα να μετρηθεί ο τύραννος, με αυτούς που δεν μάθανε να προσκυνάνε». «Γράμματα και ράσο, αλέτρι και μυστρί μαζί στον αγώνα. Όλοι εθελοντές στον πόλεμο και στον θάνατο». «Ήταν μια εσωτερική παρόρμηση, υποχρέωση κληρονομική, ήταν πολεμιστές». «Με τουφέκια σκουριασμένα, με μαναράκια, δρεπάνια, μαγκούρες και χαχαλόβεργες, με αποδάβλια και πέτρες, αποδεκάτιζαν τους επιδρομείς». «Βδομάδα ολάκερη και βάσταξε η Κρήτη ανοχύρωτη, άοπλη, μόνο με την ψυχή, όταν ολόκληρες χώρες υπέκυπταν στη Γερμανοχιτλερική λαίλαπα», «καθολική Αντίσταση», «οι Αγωνιστές μας στέλνουν παντού το μήνυμα ότι η “νίκη είναι με τους γενναίους”».

Στο καταπράσινο και γραφικό πάρκο του Αγίου Γεωργίου, δίπλα στο απέριττο εκκλησάκι, η «Αδελφότητα Κρητών – Ψηλορείτης», ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. υποδέχονταν τους προσκαλεσμένους. Η Ομάδα «Ριζίτικου» της Αδελφότητας, έψαλλε τον Ύμνο της Κρήτης και άλλα γνωστά κι αγαπημένα ριζίτικα. Κατενθουσίασαν τους παριστάμενους, η χορευτική ομάδα της Αδελφότητας «οι Σταυραετοί», με παραδοσιακές στολές, αλλά και οι έφηβοι με τα χαρακτηριστικά γαλάζια μπλουζάκια με το σήμα της Αδελφότητας που χόρεψαν Κρητικούς και τοπικούς χορούς. Στην ορχήστρα με παραδοσιακά μουσικά όργανα ήταν ο λυράρης, δάσκαλος μουσικής, καθηγητής, μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής Γιώργος Παραγυιός. Τον συνόδευαν χαρισματικοί νέοι που παρακολουθούν μαθήματα εκμάθησης μουσικών οργάνων.

Ο Βαγγέλης Ξεπαπαδάκης στο λαούτο και το τραγούδι, ο Γιώργος Χατζηκαλημέρης στη λύρα, ο Νίκος Καβουσανάκης στη λύρα, ο Σταύρος Μοσχίδης στο λαούτο, ο Γιάννης Χατζηκαλημέρης στο λαούτο, ο Κων/νος Ανδρουλάκης στο μαντολίνο και ο Μιχάλης Σγουράκης στο λαούτο. Τη φροντίδα για το πρόγραμμα των «Σταυραετών» είχε ο Γιώργος Σακκομήτρος ενώ των εφήβων η Μαρία Κουφού.
Συμμετείχε και ο εξαιρετικά φιλόξενος Πολιτιστικός Σύλλογος Σαλάκου «Το Σπήλαιο», που είχε και τη φροντίδα του «Μενού» με παραδοσιακά εδέσματα που προσφέρθηκαν. Παντού και η ευγενική παρουσία του Σκηνοθέτη Γιάννη Φλώρου, που άοκνα και με εξαιρετική επιτυχία προσφέρει ανιδιοτελώς τις γνώσεις του και το ταλέντο του στη Θεατρική Ομάδα της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου, η οποία απέσπασε το Πρώτο Πανελλήνιο Βραβείο φέτος στην Πάτρα. Άρτια διοργάνωση, όπως πάντα, από το Δ.Σ. της Αδελφότητας.

Αξίζει να αναφερθεί ακόμα και η εντυπωσιακή εκτύπωση του προγράμματος, που μοιράστηκε σε όλους, καθώς στην πρώτη σελίδα εκτός από ένα συγκινητικό χαρακτικό από τη «Μάχη της Κρήτης», αναγραφόταν και το γεμάτο ευαισθησία ποίημα: «Γροικάτε είντα παράγγειλε η Κρήτη των παιδιών τση / μετρήσετε τα μνήματα των εδικών και ξένων/ σε ούλα να ανάψετε κερί, λιβάνι και καντήλι / κι αν έρθουν οι δικολογιές των ξένων σκοτωμένων/ να τσι φιλοξενήσετε.» Είναι η πιο σωστή περιγραφή της Κρητικής αδέσμευτης και συνάμα μεγάλης Κρητικής Ψυχής.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δημάρχου καθώς και των λοιπών αρχών της Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου