Φ. Κουβέλης: Αναβαθμίζεται η Σχολή Δυτών Καλύμνου - Δρομολογείται και Σχολή Μηχανικών ΕΝ

Φ. Κουβέλης: Αναβαθμίζεται η Σχολή Δυτών Καλύμνου - Δρομολογείται και Σχολή Μηχανικών ΕΝ

Φ. Κουβέλης: Αναβαθμίζεται η Σχολή Δυτών Καλύμνου - Δρομολογείται και Σχολή Μηχανικών ΕΝ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 313 ΦΟΡΕΣ

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στον Καλύμνιο σφουγγαρά έκανε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, στην πρωτεύουσα του νησιού, Πόθια.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στους άρρηκτους δεσμούς του νησιού με την σπογγαλιεία, στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να ενισχύσει το επάγγελμα του δύτη και να αναβαθμίσει την υφιστάμενη Σχολή Δυτών, καθώς και στα γενικότερα μέτρα για τη νησιωτική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η Κάλυμνος ξεχωρίζει ανάμεσα στα νησιά του Αιγαίου για την πάσης φύσεως ναυτική προσφορά της στην Ελλάδα. «Είναι νησί ναυτικών, νησί σφουγγαράδων, νησί δυτών. Ξεχωρίζει, όμως, και για τη συνεργασία των φορέων του με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτής της εξαιρετικής συνεργασίας, το υπουργείο ίδρυσε την ΑΕΝ Πλοιάρχων Καλύμνου, την οποία εγκαινιάσαμε τον Δεκέμβριο, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δρομολογεί την ίδρυση και Σχολής Μηχανικών, στην ίδια Ακαδημία, ενώ εργάζεται για την αναβάθμιση και της Σχολής Δυτών, αναβάθμιση την οποία έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Ο υπουργός επισήμανε ότι η σπογγαλιεία αποτελεί ιδιαίτερη πηγή εθνικού πλούτου. «Για πολλές δεκαετίες, μάλιστα, αποτέλεσε συναλλαγματοφόρα πηγή του κράτους. Η άγονη Κάλυμνος έστελνε τα παλικάρια της σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο, για να φέρουν πίσω τα πολύτιμα σφουγγάρια. Το επάγγελμα του σφουγγαρά δεν ήταν μόνο δύσκολο. Ήταν και επικίνδυνο» σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε πως «καθώς οι εποχές και οι ανάγκες αλλάζουν, το υπουργείο Ναυτιλίας θεωρεί ότι έχει έρθει η ώρα για την αναβάθμιση της περίφημης Σχολής Δυτών της Καλύμνου. Χωρίς να ξεχνάμε τους παραδοσιακούς σφουγγαράδες, τους κολαουζιέρηδες, τους σπογγεμπόρους, καταλαβαίνουμε ότι οι απόφοιτοι της Σχολής Δυτών πρέπει να μπορούν να εργάζονται και στους νέους τομείς καταδυτικών εργασιών. Πρέπει να έχουν αυτό που λέγεται σήμερα διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση.

Πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η μελέτη που έχει αναλάβει η Επιτροπή Αναβάθμισης της Σχολής Δυτών και η οποία έχει επεξεργαστεί ένα πλήρες σχέδιο».

Κατά τον υπουργό, η επιδιωκόμενη αυτή αναβάθμιση θα έρθει μέσα από τρεις κατευθυντήριες γραμμές:

Αναγνωρισιμότητα της Σχολής μέσω της συνεργασίας της με το Εθνικό Ινστιτούτου Επαγγελματιών Δυτών, στη Μασσαλία.

Θα υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας της Σχολής με το Ινστιτούτο, ώστε το πτυχίο της Καλύμνου να έχει και κύρος και αναγνωρισιμότητα. Στόχος είναι ο δύτης με πτυχίο από την Σχολή Καλύμνου να βρίσκει πια δουλειά παντού.

Βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο επιλογές για νέα κτήρια, οι οποίες εξετάζονται.

Εξοπλισμός: Η Επιτροπή έχει ήδη επεξεργαστεί μελέτη για τον νέο εξοπλισμό που χρειάζεται κι έχει εκτιμήσει το κόστος του.

Ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε πως το υπουργείο «γνωρίζει πολύ καλά και σταδιακά επιλύει όλα τα θέματα που έχουν προκύψει γύρω από το θεσμικό πλαίσιο των αδειών που πρέπει να έχουν οι σπογγαλιείς, οι επιτηρητές και οι δύτες.

Η παράδοση που έχει η Κάλυμνος στη θάλασσα όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και ενισχύεται. Οι περίπου 80 οικογένειες του νησιού που συνεχίζουν σήμερα τη σπογγαλιεία φρουρούν τις Θερμοπύλες μιας παραδοσιακής οικονομίας, που μόνο αποφασισμένοι άνθρωποι μπορούν να κρατήσουν» είπε.

Όπως συμπλήρωσε, το άγαλμα που αποκαλύφθηκε σήμερα είναι «φόρος τιμής στους ανθρώπους που έκαναν την Κάλυμνο ξακουστή και τους βουτηχτάδες της διάσημους. Πραγματικό έργο τέχνης του συμπατριώτη σας γλύπτη-μαθηματικού, Σακελλάρη Κουτούζη, το γλυπτό αναπαριστά τον Καλύμνιο σφουγγαρά με πρόσωπο ηλιοκαμένο, αυλακωμένο από τον χρόνο και τις κακουχίες και με βλέμμα αγέρωχο και συνάμα θαρραλέο μπροστά στους κινδύνους της θάλασσας» ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Διαβάστε ακόμη

Λιμάνι εισόδου-εξόδου η Κάλυμνος έως και 31 Δεκεμβρίου 2024-Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ

Συνελήφθησαν δύο άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Κάλυμνο

Στην Κωνσταντινούπολη το 1ο ΓΕΛ Καλύμνου

Τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο, στην Κάλυμνο

Μ. Kόνσολας: «6 προτάσεις αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου»

Τον συνέλαβαν για μία κλοπή και διαπίστωσαν ότι διέπραξε άλλες δύο!

Ο δήμος Καλυμνίων θα χορηγήσει 150 αρνιά σε άπορες οικογένειες για το Πάσχα

Υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η Κατερίνα Βουρεξάκη- Ταμπουρατζή