Αντώνης Χατζηιωάννου: "Να μαγειρεύουμε ότι παράγουμε, όχι ότι εισάγουμε…"

Αντώνης Χατζηιωάννου: "Να μαγειρεύουμε ότι παράγουμε, όχι ότι εισάγουμε…"

Αντώνης Χατζηιωάννου: "Να μαγειρεύουμε ότι παράγουμε, όχι ότι εισάγουμε…"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 221 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο

Αντώνης Σ. Χατζηιωάννου

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ρόδου- Μεγίστης-Σύμης & Τήλου

Με τον Μανώλη Γλυνό

Αυτός πρέπει να είναι μεσομακροπρόθεσμος εθνικός στόχος της χώρας μας και κατ΄ αναλογία στόχος και των νησιών της περιφέρειας νοτίου αιγαίου,όπου κατοικούν μονίμως περίπου 310 χιλιάδες άνθρωποι, την θερινή περίοδο γίνονται πάνω από 350 χιλιάδες με τους εποχικούς εργαζόμενουςκαι μας επισκέπτονται περίπου 5,2 εκατομμύρια τουρίστες, Έλληνες και αλλοδαποί ετησίως.

Είναι λογικό ότι η ετήσια αγροδιατροφική παραγωγή στα νησιά μας δεν είναι σε θέση να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες διατροφής που απαιτούνται, μονίμων κατοίκων και τουριστών

Είναι όμως συνείδηση και στόχος μας ως περιφερειακή παράταξη να πράξουμε το μείζον δυνατόν για τον πολλαπλασιασμό της γεωργοκτηνοτροφικής, και αλιευτικής (υδατοκαλλιέργειες & θαλάσσιας αλιεία) παραγωγής μας.

Στα δυσκολότερα επαγγέλματα κατατάσσονται αυτά του γεωργού του κτηνοτρόφου και του ψαρά.

Στην περιφέρειά μας δεν είναι εύκολο να προσελκύσεις και να εντάξεις στα επαγγέλματα του πρωτογενούς τομέα τους τις νέες και τους νέους ,

Σήμερα παράγουν κυρίως μεσήλικες και τρίτης ηλικίας συμπατριώτες μας.

Η εγκαθιδρυμένη πλέον διάθεση και στόχος των νέων είναι η παροχή υπηρεσιών, όπως οι εμείς ως αστοί, τους έχουμε προδιαθέσει με το παράδειγμα μας.

Με την μεταβολή της οικονομίας στα νησιά μας εγκαταλείψαμε την ιστορική παραγωγικά μας βάση, την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία.

Αναλογιστείτε τι μετέφεραν οι ‘’νήες των Ροδίων’’, αλλά και των νησιωτών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου στην αρχαιότητα.

Λάδι, κρασί, μέλι, σύκα….

(Να μην παραλείψω επίσης τα προϊόντα του τότε πολιτισμού μας, αγγεία, ειδώλια και αγάλματα)

Αναλογιστείτε τα επαγγέλματα της πλειοψηφίας των παππούδων και των γιαγιάδων σας στα νησιά μας, αγρότες, κτηνοτρόφοι, ψαράδες.

Μόλις 106 νέοι εντάχθηκαν στο μέτρο των Νέων Αγροτών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, στο Νότιο Αιγαίο.

Διαφορά στην αγροδιατροφική παραγωγή στα νησιά μας θα δούμε αν στο πρόγραμμα εντάσσονταν έστω το 1% των νέων μας, ήτοι τουλάχιστον 1500 άτομα.

Για να γίνει όμως ενας τέτοιος στόχος εφικτός θα πρέπει ο νέος/α αγρότης/σσα, αλιέας, παραγωγός κλπ, να σε νοιώθει δίπλα του, να αισθάνεται την σιγουριά ότι υπάρχουν υπηρεσίες και αιρετοί που θα προστρέξουν ότι κι’ αν του συμβεί.

Να στηριχθεί από τους ειδικούς γεωτεχνικούς επιστήμονες, γεωπόνους, κτηνίατρους βιολόγους, ιχθυολόγους στην προσπάθεια του, αδαπάνως !

Να καθηγηθεί στην γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία ακριβείας, μαθαίνοντας και αξιοποιώντας τον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και τις τεχνικές που εφαρμόζονται στον κλάδο της αγροδιατροφής.

Τι χρειάζεται για να συμβεί ;

Ιδεολογία, διάθεση, έμπνευση, στοχοθεσία και κυρίως ατελείωτη δουλειά πρώτα απ΄ όλα από τους αιρετούς και ακολούθως από τα υπηρεσιακά στελέχη της περιφέρειας.

Είναι γεγονός ότι τα υπηρεσιακά στελέχη του τομέα είναι αντιστρόφως ανάλογα προς τις ανάγκες του κάθε νησιού.

Μια πρώτη λύση για την επίλυση του εν λόγω ζητήματος είναι η συνάψεις συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, με διαθέσιμους ιδιώτες γεωτεχνικούς επιστήμονες, για την συμβουλευτική επιστημονική στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων παλαιών και νέων σε κάθε νησί, παράλληλα με την προσπάθεια πρόσληψης εποχικού κι μονίμου προσωπικού.

Συνεργασία με τους Δήμους, τους Αγροκτηνοτροφικούς και Αλιευτικούς Συνεταιρισμούς του κάθε νησιού, τα τοπικά τυποποιητήρια, τις επαγγελματικές ενώσεις κλπ, θα κατανείμει ρόλους, θα οργανώσει την προσπάθεια και θα προκύψουν συμβάσεις συνεργασίας

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Νοτίου Αιγαίου μπορούσε να ξεκινήσει από το 2015.

Οσονούπω ξεκινά μας δηλώνει η νυν περιφερειακή αρχή, αμέσως θα την ξεκινήσουμε απαντάμε εμείς.

Θα αξιοποιήσουμε τα σχέδια αγροτικής ανάπτυξης 2014-20 που εκπόνησαν τα υπηρεσιακά στελέχη των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας Δωδεκανήσου και Κυκλάδων (χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια) την περίοδο που υπηρέτησε ο υπογράφων ως Αντιπεριφερειάρχης, καθώς και ότι η νυν περιφερειακή αρχή επιτέλεσε για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της γεωργοκτηνοτροφικής, και αλιευτικής (υδατοκαλλιέργειες & θαλάσσιας αλιεία) παραγωγής μας.

Η διοίκηση οφείλει να έχει συνέχεια και να αξιοποιεί ότι θετικό έχει επιτευχθεί, μας ενδιαφέρει ο τελικός ωφελούμενος, ποιος το έπραξε δεν έχει σημασία.

Ο Γιάννης ΡΟΥΣΣΟΣ, πρόεδρος του ΕΒΕ Κυκλάδων και οι συνεργάτες του εδώ και αρκετά χρόνια , επινόησαν την ιδέα της ‘'Κουζίνας του Αιγαίου’’ (AegeanCuisine) και πάνω της στηρίχθηκε η προσπάθεια ανάδειξης , προβολής και πολλαπλασιαστικής αξιοποίησης προϊόντων του νησιών του αιγαίου.

Με την καμπάνιατης AegeanCuisineπροβάλλονται και αναδεικνύονται και τα προϊόνταΠροστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) του Αιγαίου ως κορυφαία της περιοχής μας

Η ενίσχυση και καταξίωση της προσπάθειας θα είναι η άμεση δημιουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Νοτίου Αιγαίου, ποτέ ανταγωνιστικά,μόνο ενισχυτικά και υποστηρικτικά.

Το σύνθημα ‘’μαγειρεύουμε ότι παράγουμε, όχι ότι εισάγουμε’’ μπορεί να αποτελέσει το σύνθημα της ενίσχυσης της προσπάθειας μας, μεταφέροντας και όχι εισάγοντας τα κύρια προϊόντα της διατροφής ημών και των τουριστών μας, από περιοχές της χώρας μας, με την παράλληλη ενίσχυση της προσπάθειάς να πολλαπλασιάσουμε τα προϊόντα των νησιών μας. (Δεν παραβλέπω το μεγάλο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας ως χώρας, είναι όμως εθνικός μας στόχος)

Αν μια ιδέα δεν ακούγεται αρχικώς τρελή, δεν είναι καινοτόμα (A.Einstein)

Η ιδέα του ‘’μαγειρεύουμε ότι παράγουμε, όχι ότι εισάγουμε’’, τρελή δεν είναι ιδεολογία και προσπάθεια θέλει, όσο δύσκολο και αν είναι.

Στα νησιά μας και στην χώρα μας.

Οφείλουμε ως Έλληνες και νησιώτες να καταφέρουμε να μειώσουμε ότι σερβίρεται στο πιάτο των τουριστών μας (καθώς και στο δικό μας πιάτο) εισάγοντας το από τις πατρίδες τους (τομάτες Βελγίου και Ολλανδίας , σκόρδα Κίνας, πατάτες Αίγυπτου κλπ, κλπ)

Έτσι θε είμαστε εντιμότεροι με την προβαλλομένη γαστρονομική μας δεξιότητα και ευρηματικότητα , κάνοντας τους εξαίρετους ‘chef ’μας πιο υπερήφανους.

Όσο είναι κατορθωτό και δυνατό να καταφέρουμε να :

‘’μαγειρεύουμε ότι παράγουμε, όχι ότι εισάγουμε…’’

Εμείς της Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου θα το επιδιώξουμε, με την συνεργασία όλων θα παλέψουμε να το πετύχουμε…..

Διαβάστε ακόμη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Ρόδου

Διορθώθηκαν τα λάθη στους σταυρούς

Δύο αιτήσεις για τους σταυρούς στις δημοτικές εκλογές

Συγχαρητήρια επιστολή δημάρχου Λέρου προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Ανακηρύχθηκαν από το Πρωτοδικείο οι πέντε βουλευτές της Δωδεκανήσου

Συγχαρητήρια του Χ. Κόκκινου στους νεοεκλεγέντες βουλευτές και υπουργούς για το Νότιο Αιγαίο

Ποιοι από τους υποψηφίους κυριάρχησαν σε σταυρούς στις πόλεις και τα χωριά της Δωδεκανήσου

Εκδόθηκαν από το Πρωτοδικείο τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών