Η Άννα Ζωάννου μιλάει για το έργο της στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής

Η Άννα Ζωάννου μιλάει για το έργο της στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής

Η Άννα Ζωάννου μιλάει για το έργο της στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4982 ΦΟΡΕΣ

Πέντε χρόνια στο τιμόνι του πιο "ευαίσθητου" τομέα του δήμου Ρόδου

Η κα Άννα Ζωάννου συνδέθηκε τη θητεία που εκπνέει με έναν δύσκολο, απαιτητικό, όσο και “ευαίσθητο” τομέα, αυτόν της Κοινωνικής Πολιτικής.

Η ίδια, άνθρωπος της επαφής με τον κόσμο, ωστόσο η εποχή που διάγουμε δύσκολη και υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας με πολλά προβλήματα.

Οπότε, η διαχείριση του κόσμου αυτού έπρεπε να ισορροπεί πάνω σε μία εξαιρετικά λεπτή γραμμή.

Κι απ’ ό,τι φάνηκε η κα Ζωάννου δεν δίστασε ούτε στιγμή να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις, να ψάξει να βρει τρόπο να βοηθήσει τον συμπολίτη που έχει ανάγκη αλλά και να λειτουργήσει δομές που λάμβαναν σάρκα και οστά για πρώτη φορά στη χώρα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ροδιακή», κάνει στην ουσία τον απολογισμό του έργου της αυτή τη θητεία που τελειώνει και εκείνο που κρατάει είναι η αγάπη και το χαμόγελο από τον κόσμο.
Και ζητάει ξανά την εμπιστοσύνη των Ροδιτών για να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε με το ίδιο μεράκι…

Πέντε χρόνια στο τιμόνι της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου της Ρόδου. Τι εισπράξατε από την επαφή σας με τον κόσμο;
«Ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος μου εμπιστεύθηκε τη θέση της αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής. Μια θέση με πολλές προκλήσεις, λόγω των οικονομικών συγκυριών, αλλά συνάμα και με δυνατότητες πολύπλευρης υποστήριξης των συνανθρώπων μας, μέσω της αξιοποίησης των ευκαιριών. Ξεκινήσαμε με εφόδια το όνειρο και την πολλή δουλειά. Ο κόσμος αγκάλιασε τις δράσεις της Διεύθυνσης και είναι αλήθεια ότι σήμερα, μετά από πέντε χρόνια πορείας, έχω να θυμάμαι την αγάπη, την αποδοχή, αλλά κυρίως το χαμόγελο των ωφελούμενων μας, όταν κατάφερναν να σταθούν στα πόδια τους. Γιατί με τους συνεργάτες μου και τα στελέχη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρόδου έχουμε θέσει ως δείκτες επιτυχίας μας όχι μόνο την κοινωνική ένταξη, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ωφελουμένων μας».

Αν σας ζητούσα να κρίνετε τη θητεία του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, τι θα λέγατε;
«Ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος ανέλαβε τη τύχη του Δήμου σε μια κρίσιμη καμπή. Είτε τα προβλήματα θα διογκώνονταν χωρίς επιστροφή, είτε με μεθοδική δουλειά και αξιοποίηση όλων των υλικών πόρων και του ανθρωπινού δυναμικού θα έμπαινε η βάση μιας αναπτυξιακής πορείας. Ο Δήμαρχος, εργασιομανής, μεθοδικός αλλά κυρίως τελειομανής δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Η Ρόδος, μέσω της εξωστρέφειάς του, αναδείχθηκε και πάλι σε ένα σύγχρονο οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Και αυτό επιτεύχθηκε με την υιοθέτηση κι εφαρμογή από τη δημοτική αρχή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και του σεβασμού προς τον πολίτη, την ιστορία, τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Επιτελέστηκε πολύ έργο, σε όλους τους τομείς και πιστεύω ότι ο κόσμος το έχει αντιληφθεί αυτό και θα δώσει την ευκαιρία στον κ. Φώτη Χατζηδιάκο να ολοκληρώσει το όραμά του για τη Ρόδο μας».

Στα πέντε χρόνια θητείας σας ποια έργα σας θα ξεχωρίζατε;
«Σκύψαμε με πολλή αγάπη και προσήλωση πάνω από κάθε ευαίσθητη ομάδα συνανθρώπων μας. Σήμερα έχουμε εξειδικευμένες δομές με έμπειρα επιστημονικά στελέχη για κάθε ομάδα και κατηγορία, γιατί οι ανάγκες τους αλλά και η προσέγγισή τους διαφοροποιείται.

Εγκαινιάσαμε πρώτοι πανελλαδικά το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, το οποίο διεύρυνε σημαντικά τις κοινωνικές υπηρεσίες. Οι Δομές Υποστήριξης Γυναικών (Συμβουλευτικό Κέντρο και Ξενώνας Φιλοξενίας) σε επίπεδο περιφέρειας απέσπασαν τιμητική διάκριση για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που πρόσφεραν σε περίπου 600 ωφελούμενες γυναίκες.

Εμπλουτίσαμε τις παροχές του ΚΑΠΗ, του ΚΗΦΗ και του Βοήθεια στο Σπίτι, συμβάλλοντας στην φροντίδα και ενεργοποίηση της τρίτης ηλικίας. Για πρώτη φορά υποστηρίχτηκαν πολύπλευρα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ, μοιράστηκαν 112 τόνοι τρόφιμα σε 2.500 ωφελούμενους, ενώ αξιοποιώντας προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διανεμήθηκαν 128 τόνοι φρούτα σε σχολεία του νησιού.

Μέσω του προγράμματος “Στέγαση και Εργασία για άστεγους”, εξασφαλίστηκε κατοικία και απασχόληση σε 47 άτομα, Επιπλέον, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου υλοποιήσαμε δυο καινοτόμα προγράμματα: το Κοινωνικό Φροντιστήριο, που αφορά καθημερινή μελέτη παιδιών, των οποίων οι γονείς ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και το Συν–Δημιουργώ, έργο προσφοράς για την οικογένεια και το παιδί με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Συνεχίσαμε την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων σε 2.500 επιδοματούχους, που στην πενταετία μας άγγιξαν τα 44εκατ.€. Για πρώτη φορά συντονίσαμε τη δράση συλλόγων, φορέων και μεμονωμένων εθελοντών με τη δημιουργία του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που πλέον αριθμεί 68 μέλη.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος, παράλληλα με την καθημερινή μέριμνα για τους πρόσφυγες που πέρασαν από το νησί, υποστηρίζουμε το γραφείο του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης.

Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θέσαμε τη βάση για τη λύση του χρόνιου προβλήματος της μετεγκατάστασης των Ρομά του Καρακόνερου με την εξασφάλιση οικονομικών πόρων από την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης Ρομά, μετά από εκπόνηση επιχειρησιακού προγράμματος από το Παράρτημα Ρομά».

Μιας και αναφερθήκατε στη μετεγκατάσταση των Ρομά, ποιες είναι οι εξελίξεις σχετικά με αυτό το ζήτημα;
«Η κοινωνική ένταξη των Ρομά συμπολιτών μας απασχολεί την τοπική κοινωνία της Ρόδου για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Στην πορεία των χρόνων έγιναν πολλές προσπάθειες, που όμως, όλες ήταν αποσπασματικές και περιορισμένου εύρους. Από το 2015 που αναλάβαμε, δουλεύουμε μεθοδικά και με την αξιοποίηση επιστημονικών στελεχών του Δήμου θέσαμε τις βάσεις για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Για το λόγο αυτό, όπως ανέφερα, λειτουργούμε Παράρτημα Ρομά, στοχεύοντας σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για την εκπαίδευση, την υγεία, την απασχόληση και την κοινωνική μέριμνα τους.
Σε σχέση με τη μετεγκατάσταση, είμαστε πανελλαδικά, μέσα στους τρεις πρώτους Δήμους που κατάφεραν να καταθέσουν πρόταση για την προσωρινή μεταστέγασή τους.

Μέσα σε δύο χρόνια βγάλαμε 28 αδειοδοτήσεις και το επόμενο διάστημα θα πάρει σάρκα και οστά η λύση. Έτσι, 22 οικογένειες Ρομά που είναι δημότες μας, έχουν τακτοποιημένες τις φορολογικές υποχρεώσεις τους και τα παιδιά τους πηγαίνουν ανελλιπώς στο σχολείο θα μεταστεγαστούν προσωρινά στο νέο οικισμό. Εκεί δεν θα αφεθούν στην τύχη τους.

Αντίθετα, προβλέπονται όροι και κανονισμοί λειτουργίας και με την υποστήριξη των πέντε στελεχών του παραρτήματος Ρομά, αλλά και των επτά νέων ειδικοτήτων που θα προσληφθούν, θα ολοκληρωθεί η πλήρης ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό. Για τις υπόλοιπες οικογένειες Ρομά του Καρακόνερου, έχουμε εξασφαλίσει πρόγραμμα εκμίσθωσης κατοικιών, πάντα με την επίβλεψη και την παρακολούθηση των κοινωνικών μας υπηρεσιών.

Επειδή στόχος μας είναι η οριστική λύση, έχουμε επίσης, προβλέψει και σχεδιάσει ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση. Και όλα αυτά καταφέραμε να τα κάνουμε απορροφώντας στο έπακρο τους ευρωπαϊκούς πόρους για το ζήτημα των Ρομά. Χρήματα που δεν μπορούσαν να πάνε αλλού και τα οποία αν δεν αξιοποιούσαμε εμείς θα αξιοποιούνταν από άλλο δήμο πάντα για τον ίδιο σκοπό».

Τέλος, γιατί να ψηφίσει κανείς Άννα Ζωάννου;
«Για να συνεχίσουμε με δύναμη και μεράκι, αυτό που ξεκινήσαμε πριν πέντε χρόνια! Γιατί στην πορεία μας αποδείξαμε ότι μιλάμε με πράξεις. Έχουμε αξίες, ικανότητες και θέληση για δημιουργία και προσφορά. Ενωμένοι και ανανεωμένοι με Δήμαρχο τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο θα ολοκληρώσουμε το έργο μας για μια Ρόδο που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες των συμπολιτών μας».

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος