Πλήθος κόσμου και συγκίνηση στα εγκαίνια της δωρεάς των έργων του Δημήτρη Κούκου

Πλήθος κόσμου και συγκίνηση στα εγκαίνια της δωρεάς των έργων του Δημήτρη Κούκου

Πλήθος κόσμου και συγκίνηση στα εγκαίνια της δωρεάς των έργων του Δημήτρη Κούκου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1056 ΦΟΡΕΣ

Με εξαιρετική επιτυχία, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων της δωρεάς του ζωγράφου Δημήτρη Κούκου, στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.

Τα εγκαίνια έγιναν στο Νεστορίδειο Μέλαθρο, το Σάββατο 18 Μαΐου το βράδυ και παρά την ύπαρξη και άλλων πολιτιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων η παρουσία πλήθους επώνυμου και ανώνυμου κοινού, γέμισε τον ισόγειο χώρο όπου και πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες ομιλίες.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Μουσείου ιατρός κ. Νικόλαος Φρόνας, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στο ιστορικό της γνωριμίας του με τον καλλιτέχνη πριν αρκετά χρόνια, πώς φθάσαμε στη δωρεά και τόνισε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά του ίδιου και του Δ.Σ, για την εικαστική αυτή εκδήλωση, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που καταγράφονται, στο πλούσιο ημερολόγιο των πεπραγμένων της 58χρονης ιστορίας της Δημοτικής Πινακοθήκης.


Επεσήμανε ότι με επιμονή, υπομονή και πολλή θέληση φθάσαμε στο τέλος μιας διαδικασίας που είχε ως αποτέλεσμα τη δωρεά 77 έργων που αντιπροσωπεύουν όλη την καλλιτεχνική πορεία του καλλιτέχνη και τα οποία θα φιλοξενηθούν μόνιμα στους χώρους του Νεστορίδειου Μελάθρου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ποσοτική και κυρίως ποιοτική αναβάθμιση της ήδη πολύτιμης συλλογής του Μουσείου. Αναφέρθηκε πολύ σύντομα στο βιογραφικό του καλλιτέχνη, σκιαγράφησε τον χαρακτήρα του και αναφέρθηκε στην παθολογική αγάπη του Δημήτρη Κούκου στο νησί της Ρόδου.

Η Ρόδος στην καλλιτεχνική και προσωπική του πορεία κατέχει άκρως ξεχωριστή θέση. Την πρωτογνώρισε τον γοήτευσε και την «ερωτεύθηκε» ως φοιτητής, την εμπέδωσε και την κλείδωσε για τα καλά στην καρδιά του την περίοδο της στρατιωτικής του θητείας και έκτοτε επί πενήντα συνεχή χρόνια την επισκέπτεται ανελλιπώς.

Ο κ. Φρόνας στη συνέχεια, εκ μέρους του Δ.Σ και όλων των Ροδιτών, απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δημήτρη Κούκο, τη σύζυγό του Άντα και την κόρη του Βασιλική, όλοι τους ξεχωριστοί εικαστικοί καλλιτέχνες, για την ομόφωνη απλόχερη προσφορά των έργων. Mε αυτή του τη δωρεά, όπως τόνισε, εισήλθε στο πάνθεον των μεγάλων δωρητών της Πινακοθήκης μας, μαζί με τους αείμνηστους Παναγιώτη Γράββαλο, Βάλια Σεμερτζίδη, Εμμανουήλ Ζέπο, Δημήτρη Πεζουβάνη.


Ευχαρίστησε το Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Τέρη Χατζηιωάννου θερμούς συμπαραστάτες στην υλοποίηση του εγχειρήματος. Επίσης τον Πρόεδρο της ΔΕΡΜΑΕ κ. Γιώργο Κακούλη και τα Μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου, για την ευγενική και αμέριστη συμπαράσταση καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου μας.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος έλαβε το λόγο και αφού ευχαρίστησε θερμά το ζωγράφο και το Δ.Σ της Δημοτικής Πινακοθήκης, ανέφερε ότι αφετηρία για τον ζωγράφο ήταν η έμπνευση και η αγάπη του για τη Ρόδο, με την οποία συνδέθηκε βιωματικά και εικαστικά στο ταξίδι ζωής του, στο χρόνο. Έζησε στη Ρόδο, επισκέπτεται τη Ρόδο, συνδέθηκε μαζί της και συνδεθήκαμε μαζί του.

Ένα δέσιμο πνευματικό, αφού η επιρροή της αντανακλάται στις εικαστικές δημιουργίες του, που αφήνουν μόνιμα το αποτύπωμά τους στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου και προσδίδουν προστιθέμενη αξία στις πολύτιμες Συλλογές του. Έργα, που αναβαθμίζουν εικαστικά την Πινακοθήκη μας, διευρύνουν τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό της προορισμό, ανήκουν πλέον στο κοινωνικό σύνολο και συμβάλλουν στην αισθητική διαπαιδαγώγησή του.

Στη συνέχεια λόγω απουσίας της κας. Σχινά κριτικού και ιστορικού Τέχνης, Προέδρου της καλλιτεχνικής επιτροπής, διαβάστηκε από τον Πρόεδρο κ. Φρόνα το κείμενό της που αναφέρεται στο καλλιτεχνικό έργο του Δημήτρη Κούκου.


Τέλος το λόγο έλαβε ο ίδιος ο ζωγράφος, ο οποίος βαθιά συγκινημένος αναφέρθηκε στη πρώτη γνωριμία του με τη Ρόδο, πόσο αυτή τον επηρέασε στη ζωγραφική του έκφραση, στη συνεχή ετήσια παρουσία του επί 50 χρόνια στο νησί μας, στη γνωριμία του με διάφορες οικογένειες της Ρόδου.

Αναφέρθηκε ακόμα στην αείμνηστη Πάολα Νεστορίδου την οποία γνώρισε πριν πολλά-πολλά χρόνια, όταν έμενε στο Ξενοδοχείο της στο σημερινό Μέλαθρο που έγινε η δωρεά!!. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι κάθε πρωί του πήγαινε γλυκό και του άνοιγε την ταράτσα για να ανεβαίνει να ζωγραφίζει.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Γάκης.

Μετά τις ομιλίες, οι επισκέπτες κατευθύνθηκαν στο χώρο της έκθεσης, όπου μετά το καθιερωμένο κόψιμο της κορδέλας από τον Πρόεδρο Δρ. Νίκο Φρόνα, περιηγήθηκαν στην αίθουσα όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα εξαίσια έργα και να ξεναγηθούν από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Ο χώρος σε συνδυασμό με τα υπέροχα χρώματα των έργων, το φωτισμό, τα καρτελάκια στους πίνακες, και το αναρτημένο χρονολόγιο του καλλιτέχνη, αποτελεί ένα θαυμάσιο καλλιτεχνικό αμάλγαμα που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Επισημαίνεται ότι η εκτύπωση υπέροχου δίγλωσσου καταλόγου-βιβλίου 128 σελίδων, που έρχεται να συμπληρώσει την εξαιρετική δουλειά όλης αυτής της εικαστικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, κόσμημα για τον πολιτισμό της Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα