Οι μειωμένοι συντελεστές παραμένουν η δική μου σημαία

Οι μειωμένοι συντελεστές παραμένουν η δική μου σημαία

Οι μειωμένοι συντελεστές παραμένουν η δική μου σημαία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 266 ΦΟΡΕΣ

Τις θέσεις του πάνω σε ουσιώδη ζητήματα για την Ελλάδα και την Ευρώπη αναλύει, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η «Ρ», ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του «ΚΙΝ.ΑΛ.», ο συμπατριώτης μας κ. Γιώργος Νικητιάδης.

«Ο ΦΠΑ παραμένει σημαία για μένα, δεν τον εγκαταλείπω και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε», διαμηνύει μεταξύ άλλων. Ακόμη, αναφέρεται στην πρόταση που έχει καταθέσει και η οποία πλέον έχει γίνει γνωστή ως «πρόταση Νικητιάδη» για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου Τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο η Ευρώπη με τα εκατομμύρια τουρίστες, να μην χαράσσει τουριστική πολιτική. Επίσης, δεν παραλείπει να επισημάνει ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος εκλογής των ευρωβουλευτών οι οποίοι θα πρέπει να εκλέγονται από τις περιφέρειες ώστε να είναι γνώστες των προβλημάτων της περιφέρειας που εκπροσωπούν και να τα μεταφέρουν στην Ευρώπη.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Νικητιάδη:

Κάνατε έναν προεκλογικό αγώνα “οργώνοντας” όλη την Ελλάδα. Τι προβλήματα εντοπίσατε εσείς; ποια είναι τα ζητήματα που απασχολούν τον τομέα του τουρισμού στη χώρα; ποιες είναι οι επισημάνσεις σας;
Η χώρα μας ολόκληρη αποτελεί, έναν ενιαίο τουριστικό προορισμό. Κάθε γωνιά της έχει τις δικές της ομορφιές και τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Τις δικές της ιστορικές μνήμες τη δική της ιστορία. Κάθε περιοχή που επισκέφθηκα έχει το δικό της ενδιαφέρον για τον τουρισμό. Αλλά πρέπει να επισημάνω ότι και τα προβλήματα πολλές φορές είναι ενιαία. Η έλλειψη ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού σε ένα στρατηγικό κλάδο για όλη τη χώρα, είναι παντού εμφανής. Η χώρα δεν έχει στρατηγικό σχεδιασμό. Ταυτοχρόνως, καμία περιοχή δεν έχει αναπτύξει το δικό της σχέδιο για να αναπτύξει τον τουρισμό της. Η θέση μου παραμένει σταθερή. Η χώρα χρειάζεται στρατηγικό σχεδιασμό για τον τουρισμό. Κάθε περιφέρεια χρειάζεται ένα δικό της στρατηγικό σχέδιο οριζοντίων παρεμβάσεων για τον τουρισμό και κάθε δήμος χρειάζεται το δικό του στρατηγικό σχέδιο. Στην περίπτωση των δήμων μάλιστα είναι ανάγκη να δημιουργηθεί φορέας στον οποίο θα μετέχουν όλοι οι τουριστικοί φορείς. Αυτός θα σχεδιάσει με επαγγελματίες, με μια εταιρία που θα χαράξει το σχέδιο για τον κάθε προορισμό, προκειμένου να αναπτύξει σωστές δράσεις και όχι απλά συμμετοχές σε κάποιες εκθέσεις όπου το αποτέλεσμα είναι άγνωστο. Εμμένω λοιπόν ότι στη χώρα υπάρχουν προβλήματα σε ότι αφορά τον τουρισμό, αλλά τα προβλήματα σε κάθε περιοχή είναι εντελώς διαφορετικά Στις Σέρρες που δυστυχώς είναι ο φτωχότερος νομός της Ελλάδας θα δεις προβλήματα σε σχέση με την αγροτική ανάπτυξη. Στη Δράμα θα συναντήσεις προβλήματα με αναπτύξεις πέρα απο τα λατομεία. Θα δεις προβλήματα για τον τρόπο που καλύτερα θα προσελκύσουν οινοποιητικό τουρισμό τον τουρισμό των οινοποιείων.
Στην Καλαμάτα επίσης θα διακρίνεις ζητήματα με την τουριστική ανάπτυξη και στη Σπάρτη θα εντοπίσεις πως θα αναπτυχθεί καλύτερα το εξαιρετικό τους λάδι, τα πορτοκάλια και η ιστορία τους. Όλη η χώρα έχει λοιπόν τα δικά της ξεχωριστά προβλήματα και για αυτό κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο νόμος εκλογής των ευρωβουλευτών θα πρέπει να αλλάξει και να έχουμε ευρωβουλευτές εκλεγμένους απο τις περιφέρειες. Μόνο τότε ο ευρωβουλευτής μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη τα προβλήματα της κάθε περιφέρειας αν δεν είναι απο κει δε γνωρίζει τα θέματα και θα επισκεφθεί την περιοχή μετά απο 5 χρόνια.

Γιατί κάνατε σημαία το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά;
Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για μένα παραμένει δική μου σημαία. Είναι ένας στόχος που δεν πρόκειται να τον αφήσω καθώς πιστεύω ότι είναι εφικτός. Είχαμε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεπούλησε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για να επανέλθει το καθεστώς διότι υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά νησιά που έχουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Η κατάσταση στα νησιά μας στα περισσότερα απο αυτά είναι κατάσταση εξόντωσης των κατοίκων τους χειμερινούς μήνες. Κανένας δε τα προσέχει κανένας δε νοιάζεται. Απαιτείται λοιπόν ΦΠΑ μειωμένος σε όλα τα νησιά μας αλλά και άλλα μέτρα σοβαρότερα από αυτό που έχουν ονομάσει οι κυβερνώντες μεταφορικό ισοδύναμο. Η σύλληψη του μεταφορικού ισοδύναμου είναι ορθή. Εμείς την είχαμε πρώτοι καταθέσει. Ο σύντροφος μας, ο αείμνηστος ο Τάσος Αλιφέρης ήταν αυτός που επεξεργάστηκε αντίστοιχες προτάσεις. Δυστυχώς την τελευταία φορά που ήμασταν στην κυβέρνηση και προωθούσαμε αντίστοιχες προτάσεις με το μεταφορικό ισοδύναμο, μείναμε μόνο δύο χρόνια και έτσι δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε. Βεβαίως ο ΦΠΑ παραμένει σημαία για μένα, δεν τον εγκαταλείπω και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε.

Καταθέσατε την πρόταση για την καθιέρωση επιτρόπου Τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πείτε μας μερικά πράγματα παραπάνω για αυτό.
Θεωρώ αδιανόητο ότι η Ευρώπη που βγάζει τόσα χρήματα απο τον τουρισμό ο οποίος αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της οικονομίας της -εκατομμύρια απασχολούνται στην Ευρώπη στις τουριστικές επιχειρήσεις- να μην έχει τουριστική πολιτική. Εδώ πρέπει να προσθέσω την αίγλη που αποκτάει η Ευρώπη με τα εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται, θαυμάζουν την ιστορία, τα αξιοθέατα, επισκέπτονται τα μουσεία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα... Μοναδικά! Μοναδικά επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού που στην ουσία, στο τέλος τέλος, προβάλλουν και διαφημίζουν την Ευρώπη σε σχέση με άλλες ηπείρους. Για όλα αυτά η Ευρώπη πρέπει να χαράξει μία στρατηγική για τον τουρισμό. Να χαράξει πολιτικές και να καθιερώσει τη θέση του Επιτρόπου για τον τουρισμό που σημαίνει ότι θα έχει πια και προϋπολογισμό συγκεκριμένο για χρήματα που θα διατίθενται άμεσα για την ανάπτυξη τη συντήρηση τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Ευρώπης. Εμείς οι Έλληνες αντιλαμβάνεστε πόσο κερδισμένοι θα ήμαστε αν περάσει μία τέτοια θέση. Εγώ χαίρομαι που μια τέτοια πρόταση βρήκε ευήκοα ώτα και από άλλους πολιτικούς χώρους και η “πρόταση Νικητιάδη” όπως πλέον λέγεται και θα βοηθήσει, ώστε να καθιερωθεί επίτροπος τουρισμού στην Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος