Τι πρέπει να ξέρετε για την ιγμορίτιδα

Η ιγμορίτιδα είναι φλεγμονή που προκαλεί πονοκέφαλο, πίεση γύρω από τη μύτη, ζάλη και βήχα.

Μπορεί να είναι οξεία, η οποία συχνά οφείλεται σε λοίμωξη από μικρόβια ή να είναι χρόνια που συνήθως δεν προκαλείται από μικρόβια και δεν αντιμετωπίζεται πάντα με την καθιερωμένη θεραπεία, όπως τα αντιβιοτικά.

Συμπτώματα
Αυτά περιλαμβάνουν:
• πόνο και πίεση πάνω από τα μάτια, κατά μήκος των πλευρών της μύτης και πίσω από τα μάγουλα
• πράσινο ή κίτρινο υγρό που τρέχει από τη μύτη
• μπούκωμα
• πόνο στη μύτη ή στο λαιμό
• πυρετός
• δυσκολία στον ύπνο λόγω συμφόρησης
• συχνό φτάρνισμα

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας για την ιγμορίτιδα;
Η χρήση αντιβιοτικών σε συνδυασμό με τις ρινικές πλύσεις και τα ρινικά κορτικοστεροειδή οδηγούν συνήθως σε πλήρη θεραπεία στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών.

Ωστόσο, αν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή τότε η χειρουργική αντιμετώπιση κρίνεται απαραίτητη, εφόσον τεκμηριώνεται ενδοσκοπικά και απεικονιστικά.

Η χειρουργική αντιμετώπιση ενδείκνυται και στις περιπτώσεις της χρόνιας ιγμορίτιδας.

Αιτίες
Η οξεία παραρρινοκολπίτιδαοφείλεται συνήθως στο κοινό κρυολόγημα. Οι πιο συχνές αιτίες της χρόνιας ιγμορίτιδας περιλαμβάνουν:

• Εμπόδιο που αποτρέπει την παροχέτευση των ιγμορείων, όπως οι ρινικοί πολύποδες, οι όγκοι, καλοήθεις ή κακοήθεις,η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) ή και το στραβό διάφραγμα και η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών.

• Έκθεση σε ερεθιστικά και αλλεργιογόνα: Τα άτομα με αλλεργίες και άσθμα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνια ιγμορίτιδα ιδιαίτερα όταν εκτίθενται στο καπνό (ενεργητικό ή παθητικό) κάπνισμα, στα ρινικά αλλεργιογόνα, στα σωματίδια σκόνης, στην ατμοσφαιρική ρύπανση και άλλες πηγές ερεθισμού.

• Προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος: όπως κυστική ίνωση και λοίμωξη απότον ιό HIV.

Ο εντοπισμός και η θεραπεία της υποκείμενης αιτίας της ιγμορίτιδας οδηγεί σε στοχευμένη κα ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασθενών αυτών.

Η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Οι άνθρωποι με αυτή την πάθηση μπορεί να αισθάνονται άρρωστοι για εβδομάδες και να αγωνίζονται να συμμετάσχουν στην καθημερινή ζωή.

Σήμερα, με τις σύγχρονες εξελίξεις που αφορούν την ενδοσκοπική χειρουργική, οι επεμβάσεις γίνονται χωρίς εξωτερικές τομές και λόγω της χρήσης της κάμερας, η οποία εξασφαλίζει μεγέθυνση και ισχυρό φωτισμό, καθώς και της νευροπλοήγησης υπάρχει μεγάλη ακρίβεια και ασφάλεια στις κινήσεις του χειρουργού.

Όλες αυτές οι καινοτομίες στο χώρο της ενδοσκοπικής χειρουργικής έχουν ως αποτέλεσμα την ταχύτατη επούλωση και ανάρρωση του ασθενή, χωρίς πόνο και ταλαιπωρία, τη μειώση του απαιτούμενου χρόνου νοσηλείας και την άμεση επιστροφή του στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Πηγή: stogiatro.gr