Ξεπερνούν τους 350 οι υποψήφιοι στον Δήμο της Ρόδου

Ξεπερνούν τους 350 οι υποψήφιοι στον Δήμο της Ρόδου

Ξεπερνούν τους 350 οι υποψήφιοι στον Δήμο της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 534 ΦΟΡΕΣ

Περισσότεροι από 350 είναι οι υποψήφιοι σύμβουλοι και από τους πέντε συνδυασμούς που διεκδικούν μία από τις 49 θέσεις στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, το οποίο θα προκύψει από τη σημερινή ψηφοφορία.

Την ίδια ώρα στις Κοινότητες του νησιού μας οι υποψήφιοι συνδυασμοί ανέρχονται σε 61, και οι σύμβουλοι που «κατεβαίνουν» στις εκλογές 525, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό των υποψηφίων μόνο για το νησί της Ρόδου στους 878!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της εκλογικής αναμέτρησης όπως τα ανέλυσαν οι έγκριτοι νομικοί του νησιού μας κ.κ. Νίκος Πέρος και Δημήτρης Σαλαμαστράκης, οι οποίοι και έχουν μελετήσει διεξοδικά το νέο εκλογικό νόμο.

Όπως είναι γνωστό, τον Δήμο της Ρόδου διεκδικούν πέντε συνδυασμοί:
«Με Δύναμη για τη Ρόδο» με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Αντώνη Καμπουράκη
«Νέα Μέρα – Ροδίων Όραμα» με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Στράτο Καρίκη
«Ρόδος Αξιών» με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Δημήτρη Κρητικό
«Λαϊκή Συσπείρωση Ρόδου» με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Τάκη Πότσο
«Ρόδος Δύναμη Πολιτών» με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανακήρυξη των υποψήφιων συνδυασμών από το Πρωτοδικείο Ρόδου, το σύνολο των υποψήφιων γυναικών είναι 148, των ανδρών 205 και το γενικό σύνολο για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους είναι 353.

Σε αυτό τον αριθμό θα πρέπει να προστεθούν και οι υποψήφιοι στις Κοινότητες του νησιού μας, όπου συνολικά 61 συνδυασμοί έχουν κατατεθεί και έχουν ανακηρυχθεί από το αρμόδιο δικαστήριο. Στους συνδυασμούς αυτούς για τις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων έχουν 309 υποψήφιους άνδρες και 216 γυναίκες, δηλαδή σύνολο 510 άτομα. Στον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και οι 15 υποψήφιοι πρόεδροι των Κοινοτήτων, όπου εδώ δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα υποψήφια (είναι όλοι άνδρες), άρα το το γενικό σύνολο ανέρχεται στα 525 άτομα.

Σημειώνεται πως αν οι 878 συνολικά υποψήφιοι για όλο το νησί της Ρόδου μας φαίνονται πολλοί, τότε θα πρέπει να θυμηθούμε πως με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο, αυτός ο αριθμός (ή ακόμη και μεγαλύτερος) αφορούσε τους υποψήφιους συμβούλους με μία μόνο παράταξη!

Αξίζει να τονιστεί ότι στο νησί της Ρόδου έχουμε 43 Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων και από αυτές οι 13 έχουν ένα υποψήφιο συνδυασμό, οι 20 δύο υποψήφιους συνδυασμούς και μόνο τρεις έχουν 3 υποψήφιους συνδυασμούς οι οποίες είναι η Ρόδος, η Ιαλυσός και οι Φάνες. Από τις 13 κοινότητες που έχουν ένα συνδυασμό οι 7 Κοινότητες έχουν τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων δηλαδή μόνο 5 άτομα, κάτι που σημαίνει πως αν για τον οποιονδήποτε λόγο μετά τις εκλογές, υπάρξει παραίτηση δεν θα υπάρχει αναπληρωματικός να τον αντικαταστήσει, και τότε σύμφωνα με το εκλογικό νόμο θα πρέπει στην Κοινότητα αυτή να διενεργούν εκ νέου εκλογές με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων.
Κοινότητες με ελάχιστο αριθμό συμβούλων (5 υποψηφίους) είναι οι: Κρητηνία, Σορωνή, Λάερμα, Πυλώνα, Απολακκιά, Βάτι, και Προφύλια. Πάντως από τη σημερινή εκλογική διαδικασία στις Κοινότητες αυτές θα εκλεγεί στη θέση του προέδρου αυτός που θα έχει τις περισσότερες ψήφους. Πιο αναλυτικά, σε όλες τις κοινότητες πλην αυτών της Ρόδου Ιαλυσού και Φανών, η εκλογή του προέδρου θα γίνει από τον πρώτο γύρο (διότι είναι δύο συνδυασμοί) άρα ο ένας εξ αυτών θα πάρει το 50 +1 άρα πρόεδρος θα είναι αυτός που θα πάρει τους περισσότερους σταυρούς.

Στις τρεις κοινότητες όπου υπάρχουν τρεις υποψήφιοι, εξαρτάται αν σήμερα το βράδυ, κάποιος συνδυασμός πάρει το 50+1 τότε ο σύμβουλος από τον συνδυασμό αυτό με τους περισσότερους ψήφους θα εκλεγεί ως πρόεδρος.

Σε αντίθετη περίπτωση το «ραντεβού» δίδεται για τον Σεπτέμβρη οπότε και θα γίνει εσωτερική εκλογή μεταξύ των πρώτων σε σταυρούς από τους δύο πρώτους συνδυασμούς. Στην εκλογή αυτή θα συμμετέχουν όλοι εκλεγμένοι κοινοτικοί σύμβουλοι.

Φυσικά στην περίπτωση αυτή, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο με το νέο εκλογικό νόμο, πρόεδρος να αναδειχθεί ακόμη και ο πρώτος σε σταυρούς από τη δεύτερη σε ποσοστό παράταξη. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Ρόδος έχει 10 εκλογικές ενότητες όσες δηλαδή και οι πρώην δήμοι του νησιού μας. Η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια είναι αυτή της πόλης της Ρόδου με 21 έδρες, η Περιφέρεια Πεταλούδων με 6 έδρες, η Ιαλυσός με 5 έδρες και η Καλλιθέα με 4 έδρες. Η μεγάλη «μάχη» του σταυρού αναμένεται να δοθεί στις μεγάλες αυτές εκλογικές περιφέρειες.

Διαβάστε ακόμη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Ρόδου

Διορθώθηκαν τα λάθη στους σταυρούς

Δύο αιτήσεις για τους σταυρούς στις δημοτικές εκλογές

Συγχαρητήρια επιστολή δημάρχου Λέρου προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Ανακηρύχθηκαν από το Πρωτοδικείο οι πέντε βουλευτές της Δωδεκανήσου

Συγχαρητήρια του Χ. Κόκκινου στους νεοεκλεγέντες βουλευτές και υπουργούς για το Νότιο Αιγαίο

Ποιοι από τους υποψηφίους κυριάρχησαν σε σταυρούς στις πόλεις και τα χωριά της Δωδεκανήσου

Εκδόθηκαν από το Πρωτοδικείο τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών