Στο 44% έφθασε η αποχή στο νησί της Ρόδου στις εκλογές

Στο 44% έφθασε η αποχή στο νησί της Ρόδου στις εκλογές

Στο 44% έφθασε η αποχή στο νησί της Ρόδου στις εκλογές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 873 ΦΟΡΕΣ

Το ποσοστό της αποχής που και στο νησί μας άγγιξε το 42-44% καθώς και η απουσία εφορευτικών επιτροπών από τα εκλογικά τμήματα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Μαΐου.

Για πρώτη φορά φέτος εξαιτίας των τετραπλών εκλογών, οι ψηφοφόροι έπρεπε να περιμένουν στις ουρές δύο τμημάτων για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα περισσότερο χρόνο αναμονής, τόσο έξω όσο και μέσα στα τμήματα όπου η απουσία των μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) των εφορευτικών επιτροπών δυσχέραινε το έργο των δικαστικών αντιπροσώπων. Μάλιστα ειδικά στα τμήματα με την ένδειξη Α όπου είχαν να διαχειριστούν και τις ευρωβουλευτικές εκλογές οι δυσκολίες ήταν ακόμα μεγαλύτερες με δεδομένο ότι συμμετείχαν 40 κόμματα.


Η ψηφοφορία ξεκίνησε κανονικά σε ολόκληρο το νομό στις 7 προχθές το πρωί, πλην ενός εκλογικού τμήματος στη Λέρο, όπου ξεκίνησε ένα τέταρτο αργότερα για αυτό και παρατάθηκε η ώρα ψηφοφορίας κατά επίσης ένα τέταρτο.


Η κάλυψη των τμημάτων που δεν είχαν διοριστεί ή υπήρχε πρόβλημα με τον δικαστικό αντιπρόσωπο λύθηκε άμεσα και οι θέσεις καλύφθηκαν από αναπληρωτές δικαστικούς αντιπροσώπους, ενώ παράπονα υπήρξαν για το γεγονός ότι δεν υπήρχε αστυνόμευση σε καθένα από τα διακόσια και πλέον εκλογικά τμήματα του νησιού μας.

Ενστάσεις και προβλήματα στη Χάλκη
Ενστάσεις για το μέγεθος των ψηφοδελτίων της Χρυσής Αυγής κατατέθηκαν στη Ρόδο, ενώ στη Χάλκη υπεβλήθη μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τον αριθμό των ψηφοδελτίων του κόμματος Ελλήνων Συνέλευσις.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα ψηφοδέλτια της «Ελληνικής Αυγής για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» είχαν μεγαλύτερο μέγεθος σε σύγκριση με τα ψηφοδέλτια των λοιπών τεσσάρων υποψήφιων παρατάξεων για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις και σε αρκετά εκλογικά τμήματα να κατατεθούν ενστάσεις στους δικαστικούς αντιπροσώπους. Για την υπόθεση ενημερώθηκε η Έφορος Δωδεκανήσου, ενώ για το αν επρόκειτο να γίνουν δεκτές ή όχι οι ενστάσεις ο κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος υποχρεούνταν να αποφασίσει από μόνος του.

Αλλά και στη Χάλκη, δημιουργήθηκε θέμα με τα ψηφοδέλτια που εστάλησαν στο νησί για το κόμμα Ελλήνων Συνέλευσις το οποίο συμμετέχει στις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ψηφοδέλτια του κόμματος, υπήρχαν μόνο στο ένα από τα δύο εκλογικά τμήματα, αν και θα πρέπει να τονιστεί ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας όποιος επιθυμεί να ψηφίσει κόμμα για το οποίο δεν υπάρχει ψηφοδέλτιο, μπορεί παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου μέσα στο παραβάν, να σημειώσει στο λευκό ψηφοδέλτιο το κόμμα της προτίμησής του.

Ωστόσο η έλλειψη ψηφοδελτίων του “Ελλήνων Συνέλευσις” στο ένα από τα δύο εκλογικά τμήματα είχε ως αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος του κόμματος στο νησί να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως στη Χάλκη στο ένα από τα δύο εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε αρκετή ώρα μετά τις επτά, λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου.

Η παραλαβή των σάκων και οι καταμετρήσεις
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ψηφοφορίας αλλά και της καταμέτρησης των ψήφων από τους δικαστικούς αντιπροσώπους, οι τελευταίοι παρέδωσαν τους εκλογικούς σάκους στο Πρωτοδικείο της Ρόδου.
Η παραλαβή ξεκίνησε χθες τα ξημερώματα και μέχρι χθες το μεσημέρι συνεχίζονταν κανονικά τόσο από τους δικαστικούς αντιπροσώπους που διενήργησαν ευρωεκλογές και Περιφερειακές όσο και από αυτούς που διενήργησαν τις Δημοτικές και Κοινοτικές.

Μετά την ολοκλήρωση της παραλαβής, τα συνεργεία που έχουν συσταθεί από το Πρωτοδικείο της Ρόδου ξεκινάει την καταμέτρηση για την κάθε εκλογή ξεχωριστά, προκειμένου στη συνέχεια να γίνει και η ανακήρυξη – τις επόμενες ημέρες- των αποτελεσμάτων για την περιοχή μας.
Και βέβαια όλα αυτά σε συνάρτηση με τον λιγοστό αριθμό υπαλλήλων που διαθέτουν τα δικαστήρια της περιοχής μας έχει ως αποτέλεσμα η καταμέτρηση να γίνεται με αργούς ρυθμούς.

Πάντως όλο το προσωπικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες και εργάζεται μέχρι αργά το βράδυ προκειμένου να προλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να γίνει η ανακήρυξη των αποτελεσμάτων, καθώς υπάρχει και ο επαναληπτικός γύρος εκλογών για τον Δήμο της Ρόδου.

Ούτε σταυρός!
Το σημαντικότερο θέμα το οποίο απασχολεί τους εκατοντάδες υποψηφίους σε Δήμο Ρόδου και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι οι σταυροί προτίμησης που έχουν λάβει από την ψηφοφορία της 26ης Μαΐου και τους οποίους δεν γνωρίζουν!
Και αυτό γιατί το Πρωτοδικείο της Ρόδου προχωρεί καταρχάς στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για τους συνδυασμούς και στη συνέχεια για τους σταυρούς.
Πάντως και για αυτό το θέμα καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα όσο το δυνατόν συντομότερα.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου