Η Παγκόσμια ημέρα μέλισσας στη Ρόδο

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος πρωτοστάτησε και φέτος στο να τιμηθεί στη Ρόδο η μέλισσα, και η προσφορά της στον άνθρωπο και το περιβάλλον με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας. Η εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στο πολυτιμότερο έντομο στον πλανήτη μας, τη μέλισσα, έγινε στο Δημοτικό Θέατρο τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019.

Το κοινό καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Νίκος Μελισσουργός ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά της μέλισσας με τα πολύτιμα προϊόντα που μας δίνει, το μέλι, τη γύρη, το κερί, την πρόπολη, το βασιλικό πολτό και το δηλητήριό της. Η μεγαλύτερη προσφορά της μέλισσας όμως, όπως υπογράμμισε, είναι η διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας μέσω της επικονίασης των φυτών.

Τις μέρες μας, που οι πληθυσμοί των εντόμων – επικονιαστών έχουν δραστικά μειωθεί, η επικονίαση των φυτών στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις μέλισσες. Όπως τόνισε, με την εκδήλωση «Η Ρόδος τιμά τη μέλισσα», ο Μελισσοκομικός Σύλλογος στοχεύει, μαζί με τους μελισσοκόμους, να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων στο ενδεχόμενο του κινδύνου εξαφάνισης των μελισσών. Στη συνέχεια διάβασε μηνύματα που απέστειλαν, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της μέλισσας, οι επίτιμοι πρόεδροι του Μελισσοκομικού Συλλόγου, ο Καθηγητής Μελισσοκομίας Ανδρέας Θρασυβούλου και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας Αλέξανδρος Γκουσιάρης.

Την εκδήλωση προλόγισε η ψυχολόγος Μαρία Μπακαρή η οποία με ευαισθησία και ποιητικότητα συνέδεσε τη μέλισσα και τον άνθρωπο με τη γη και το περιβάλλον.
Η συνέχεια της εκδήλωσης περιλάμβανε την προβολή ενός εντυπωσιακού ντοκιμαντέρ που ως θέμα είχε τη μέλισσα και την προσφορά της στον άνθρωπο και τη φύση.

Στην εκδήλωση, εντυπωσιακή συμμετοχή είχε η βραβευμένη χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Σγουρού που παρουσίασε τραγούδια αφιερωμένα στη μέλισσα. Τη χορωδία διηύθυνε ο μαέστρος Πέτρος Τσιμπερόπουλος.  Στο χορωδιακό πρόγραμμα περιλαμβανόνταν, σε πρώτη παρουσίαση, το τραγούδι «Η μικρή Θυμέλη» τους στίχους του οποίου έχει γράψει η εκπαιδευτικός Εύη Κοτανίδου και τη μουσική ο διευθυντής της χορωδίας Πέτρος Τσιμπερόπουλος. Τα τραγούδια συνέδεε μεταξύ τους, με επίκαιρα κείμενα, αφιερωμένα στη μέλισσα, ο Γιάννης Νιωτάκης. Η εξαιρετική παρουσία των παιδιών επιβραβεύτηκε με το θερμό χειροκρότημα του κοινού που είχε γεμίσει το θέατρο.  

Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Μελισσουργός ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του αφιερώματος «Η Ρόδος τιμά τη μέλισσα». Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το Μουσείο της Μέλισσας το οποίο σκοπό έχει να γνωρίσει στα παιδιά, στο κοινό της Ρόδου και στους επισκέπτες του νησιού μας τη μέλισσα και την προσφορά της στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
                                                                                                                                                Μ.Κ.