Ποιοι προηγούνται στη μάχη του σταυρού στον δήμο της Ρόδου

Tέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές και κανείς υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Ρόδο δεν γνωρίζει με ασφάλεια αν εκλέγεται, δεδομένου ότι μέχρι την ώρα που γράφονταν χθες αυτές οι γραμμές δεν είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των σταυρών από το Πρωτοδικείο!

 Ωστόσο ήδη υπάρχουν οι πρώτες εκτιμήσεις και αποχρώσες ενδείξεις για το ποιοι προηγούνται σε σταυρούς (με βάση τα ανεπίσημα αποτελέσματα), τις οποίες καταγράφει σήμερα η «Ροδιακή» σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί το εκλογικό σώμα για το ποιοι φαίνεται να έχουν το προβάδισμα εκλογής στο δημοτικό συμβούλιο.

 Όλα τα παραπάνω ισχύουν με την επιφύλαξη της οριστικής καταμέτρησης των σταυρών και των ανατροπών που μπορεί να προκύψουν κυρίως μετά την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων σε κάθε Δημοτική Ενότητα, από τις άλλες- εννιά –κατά περίπτωση- εκλογικές περιφέρειες του νησιού, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συνολική εικόνα σε αυτό το πεδίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε υποψήφιος γνωρίζει τι σταυρούς έλαβε κυρίως στην εκλογική περιφέρεια που ήταν υποψήφιος, αλλά όχι πόσες ψήφους πήρε από το υπόλοιπο νησί, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις παρατείνει την αγωνία, κυρίως εκεί όπου οι διαφορές είναι μικρές και μπορεί εύκολα το αποτέλεσμα να αντιστραφεί.
 Η μόνη σταθερά στις παραπάνω «εξισώσεις», είναι ο αριθμός των εδρών που λαμβάνει κάθε συνδυασμός, σύμφωνα με το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και το νόμο της απλής αναλογικής που ισχύει σε αυτές τις εκλογές.

 Πιο συγκεκριμένα, οι έδρες κατανέμονται ως εξής: Αντώνης Καμπουράκης «Με Δύναμη για τη Ρόδο»: 20 έδρες, Φώτης Χατζηδιάκος «Ρόδος Δύναμη Πολιτών»: 15 έδρες, Στράτος Καρίκης «Νέα Μέρα Ροδίων Όραμα»: 8 έδρες, Δημήτρης Κρητικός «Ρόδος Αξιών»: 4 έδρες, Τάκης Πότσος «Λαϊκή Συσπείρωση»: 2 έδρες.
 Αναλυτικότερα ανά συνδυασμό τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουν γίνει γνωστά:

Αντώνης Καμπουράκης– «Με Δύναμη για τη Ρόδο»
Ο συνδυασμός του κ. Καμπουράκη στον πρώτο γύρο των εκλογών έλαβε  23.401 ψήφους, που κατανέμονται ως εξής ανά Δημοτική Ενότητα: Αρχαγγέλου 2.035, Αταβύρου 979, Αφάντου 2.269, Ιαλυσού 1.957, Καλλιθέας 1988, Καμείρου 980, Λινδίων 1.396, Νότιας Ρόδου 990, Πεταλούδων 2.528 και Ρόδου 8.279.

Σύμφωνα με τα παραπάνω εκλέγει δημοτικούς συμβούλους στις ακόλουθες εκλογικές περιφέρειες: Αρχαγγέλου 1, Αταβύρου 1, Αφάντου 2, Ιαλυσού 2, Καλλιθέας 1, Λινδίων 1, Νότιας Ρόδου 1, Πεταλούδων 2 και Ρόδου 9.       
Με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις στον Αρχάγγελο προηγείται ο Γιώργος Πατσάης και έχει το προβάδισμα για την έδρα, ενώ ακολουθούν οι Σάββας Πομπού και Χαράλαμπος Νικολού. Στη μονοεδρική του Αταβύρου ο Νεκτάριος Φλοσκάκης μοιάζει να έχει τον πρώτο λόγο, παρόλα αυτά εφόσον ενσωματωθούν τα αποτελέσματα από τις άλλες περιοχές του νησιού, η Άννα Κορρέ μπορεί να ελπίζει.

 Στ’ Αφάντου για τις δύο έδρες που κερδίζει ο συνδυασμός έχουν ξεκάθαρο προβάδισμα οι Τάσος Σπανός και  Βασίλης Μανέττας, ενώ και στην Ιαλυσό τις δύο έδρες φαίνεται να «καπαρώνουν» οι Δημήτρης Τσίκκης και Μιχάλης Συκόφυλλος, με τουλάχιστον έναν ακόμη (σ.σ. Λάζαρος Καλημέρης) να διατηρεί όμως αρκετές πιθανότητες.

Στην Καλλιθέα ο Δώρος Κωνσταντίνου μοιάζει αυτή τη στιγμή να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα για την έδρα, αλλά με τον Νίκο Μανωλάγκα να έχει καταγράψει επίσης αρκετά καλή παρουσία και να μην μπορεί να αποκλειστεί το –έστω και μικρότερο- ενδεχόμενο της ανατροπής.

 Στη Δημοτική Ενότητα Λινδίων ο Αλέξανδρος Κολιάδης προηγείται περίπου με 80 σταυρούς του Στέφανου Παλλά και ως εκ τούτου αν και έχει το προβάδισμα ο πρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών, τα πράγματα παραμένουν ρευστά.

Στη Νότια Ρόδο ο γιατρός Σάββας Καραταπάνης προηγείται για την κατάληψη της έδρας, αλλά από κοντά ακολουθεί και η Δέσποινα Χατζηδιάκου.
Τις δύο έδρες που βγάζει ο συνδυασμός στις Πεταλούδες διεκδικούν οι Θανάσης Στάμος, Βασίλης Παπαοικονόμου, Γιάννης Αρφαράς και Αντώνης Σιγανός.

Τέλος, στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια του νησιού, τη Δημοτική Ενότητα Ρόδου, για τις εννιά έδρες που εκλέγει η παράταξη «Με Δύναμη για τη Ρόδο» το προβάδισμα εκτιμάται ότι έχουν οι εξής: Τηλέμαχος Καμπούρης, Μιχάλης Σοκορέλος, Γιάννης Ιατρίδης, Μιχάλης Σεΐτης, Κώστας Ταρασλιάς, Στέφανος Δράκος, Σουμέλα Καραχάλιου – Καμπουροπούλου, Γιώργος Τριάντος και Νίκος Καραμαρίτης.

Φώτης Χατζηδιάκος –«Ρόδος Δύναμη Πολιτών»
Ο συνδυασμός του νυν δημάρχου Ρόδου έλαβε 17.322 ψήφους που κατανέμονται ως εξής ανά Δημοτική Ενότητα: Αρχαγγέλου 1.105, Αταβύρου 820, Αφάντου 1.150, Ιαλυσού 1.291, Καλλιθέας 1.655, Καμείρου 1.267, Λινδίων 1.052, Νότιας Ρόδου 1.036, Πεταλούδων 2.337 και Ρόδου 5.609.

Με βάση τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα λαμβάνει 15 έδρες στις έξης δημοτικές ενότητες: Αρχαγγέλου 1, Αφάντου 1, Ιαλυσού 1, Καλλιθέας 2, Καμείρου 1, Λινδίων 1, Νότιας Ρόδου 1, Πεταλούδων 2 και Ρόδου 5.
Στον Αρχάγγελο εκείνος που φαίνεται να προηγείται και θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να καταλάβει την έδρα είναι ο Μιχάλης Τσακίρης. Όμως τόσο ο Γιώργος Βαρέλης, όσο και ο Δημήτρης Ζανεττούλλης που αντλεί ψήφους και από τη Νότια Ρόδο, διατηρούν αυξημένες ελπίδες.

Στ’ Αφάντου ο Νίκος Γιαννάς έχει τον πρώτο λόγο, αλλά με τον Βασίλη Τσαγγάρη να βρίσκεται στο… κατόπι του, ενώ στην Ιαλυσό γίνεται μάχη «στήθος με στήθος» ανάμεσα στον νυν αντιδήμαρχο Γιάννη Κορωναίο και στον Δημήτρη Παρασκευά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της Ιαλυσού η διαφορά τους είναι απειροελάχιστη και δεν ξεπερνά τους δέκα σταυρούς.

Στη Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας ο συνδυασμός «Ρόδος Δύναμη Πολιτών» εκλέγει δύο συμβούλους, με τους Μιχάλη Σταυρή, Μιχάλη Καφετζή και Βασίλη Ψυλλάκη να διεκδικούν τις δύο έδρες.

Στην Κάμειρο ξεκάθαρο φαβορί για την κατάληψη της έδρας είναι ο εργατικός και ακούραστος αντιδήμαρχος της παρούσας δημοτικής αρχής Αγαπητός Πάλλας. Σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Ενότητα Λινδίων ένα νέο πρόσωπο είναι επίσης ξεκάθαρο φαβορί για την έδρα και πρόκειται για τον Μανώλη Καζούλλη, ο οποίος πήγε εξαιρετικά καλά στα δύο χωριά απ’ όπου κατάγεται (Λάρδο και Απόλλωνα) και φαίνεται να έχει μέχρι στιγμής μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο που ξεπερνά τους 400 σταυρούς.

Στη Νότια Ρόδο ο Μιχάλης Παλαιολόγου καταλαμβάνει εκτός μεγάλου απροόπτου την έδρα, ενώ στις Πεταλούδες τις δύο έδρες αναμένεται να πάρουν οι Γιάννης Αφεντούλης και Μιχάλης Χριστοδούλου.

Τέλος στη Δημοτική Ενότητα Ρόδου αναμένεται να υπάρξουν οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις για αρκετά από τα μέλη της παρούσας δημοτικής αρχής. Οι έδρες που πήρε ο συνδυασμός είναι μόλις πέντε και φαίνεται να προηγούνται οι Σάββας Διακοσταματίου, Γιώργος Πόκκιας, Σάββας Καλαθενός, Γιάννης Γιαννακάκης και Δημήτρης Καρατζιάς. Συνεπώς αν επαληθευτεί το παραπάνω σενάριο αναμένεται να μείνουν εκτός ηχηρά ονόματα όπως οι Άννα Ζωάννου, Λίτσα Κρεμαστινού Ροδίτη, Τέρης Χατζηιωάννου, Μαρίζα Χατζηλαζάρου και Στέφανος Κυριαζής. Επιπλέον στην περίπτωση που στον δεύτερο γύρο ο συνδυασμός του κ. Χατζηδιάκου δεν κερδίσει τις εκλογές, τότε όπως ορίζει ο νόμος ο επικεφαλής του συνδυασμού καταλαμβάνει μια έδρα στην πρωτεύουσα του δήμου και άρα αυτή θα αφαιρεθεί από τον πέμπτο σε σταυρούς υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της παράταξης.

Στράτος Καρίκης –«Νέα Μέρα Ροδίων Όραμα»
Ο συνδυασμός του Στράτου Καρίκη έλαβε 8.496 ψήφους, που κατανέμονται ως εξής ανά Δημοτική Ενότητα: Αρχαγγέλου 581, Αταβύρου 241, Αφάντου 369, Ιαλυσού 496, Καλλιθέας 686, Καμείρου 562, Λινδίων 255, Νότιας Ρόδου 287, Πεταλούδων 1.101 και Ρόδου 3.918,
Με βάση τα αποτελέσματα αυτά λαμβάνει 8 έδρες, που κατανέμονται ως εξής: Αρχαγγέλου 1, Ιαλυσού 1, Καλλιθέας 1, Πεταλούδων 1 και Ρόδου 4.

Στον Αρχάγγελο η έδρα παίζεται ανάμεσα στον Ηλία Πετρίδη και στον Αντώνη Κολιάδη, με τον πρώτο να φαίνεται προς το παρόν να έχει ένα μικρό προβάδισμα. Στην Ιαλυσό η έδρα φαίνεται να πηγαίνει στην Κική Πάττα-Αποστολίδη, ενώ στην Καλλιθέα στον Κώστα Καρίκη.
Στις Πεταλούδες υπάρχει «ντέρμπι» ανάμεσα στον Παναγιώτη Σταμάτη και στον Φιλήμονα Καρίκη για τη μια έδρα που καταλαμβάνει ο συνδυασμός.

Αναφορικά με τις τέσσερις έδρες στη Δημοτική Ενότητα Ρόδου τη μία παίρνει αυτοδίκαια ο ίδιος ο Στράτος Καρίκης ως επικεφαλής του συνδυασμού και απομένουν τρεις τις οποίες διεκδικούν οι Βασίλης Κουγιός, Δημήτρης Αντώνογλου, Σπύρος Σπυρόπουλος, Σάββας Χριστοδούλου, Θανάσης Βυρίνης και Σταύρος Παπαβεργής.


Δημήτρης Κρητικός – «Ρόδος Αξιών»
Ο συνδυασμός του Δημήτρη Κρητικού έλαβε 4.959 ψήφους, που κατανέμονται ως εξής ανά Δημοτική Ενότητα: Αρχαγγέλου 282, Αταβύρου 181, Αφάντου 187, Ιαλυσού 307, Καλλιθέας 243, Καμείρου 695, Λινδίων 177, Νότιας Ρόδου 179, Πεταλούδων 489 και Ρόδου 2.219.
Με βάση τα αποτελέσματα αυτά ο συνδυασμός λαμβάνει 4 έδρες, και συγκεκριμένα στη δημοτική ενότητα Ιαλυσού παίρνει 1 έδρα, στη δημοτική ενότητα Καμείρου 1 έδρα και στη δημοτική ενότητα Ρόδου 2 έδρες.

Ειδικότερα τη μία από τις δύο έδρες στη Δημοτική Ενότητα Ρόδου καταλαμβάνει εκ του νόμου ο επικεφαλής της παράταξης Δημήτρης Κρητικός. Για τη δεύτερη έδρα «παίζουν» τα ονόματα του Γιώργου Πιπή, του Δημήτρη Ιωσήφ, της Κατερίνας Κουμεντή, του Θανάση Κλαδάκη, του Γιώργου Σάββενα, του Βλάσση Τσίννα και του Χρήστου Φώτου.

Τα ονόματα που ακούγεται ότι επικρατούν για την έδρα στην Κάμειρο είναι της Καίτης Μπιλιά-Παπαστεργή και του Γιώργου Σαρίκα, ενώ την έδρα στην Ιαλυσό θα καταλάβει ένας εκ των: Εκρέμ Κοτζά, Χριστίνα Κουφού, Κώστα Σάρλη, Παντελή Προυσάλογλου, Τσαμπίκα Πατινιώτη.

Τάκης Πότσος – «Λαϊκή Συσπείρωση Ρόδου»
Ο συνδυασμός του Τάκη Πότσου έλαβε 2.134 ψήφους, που κατανέμονται ως εξής ανά Δημοτική Ενότητα: Αρχαγγέλου 181, Αταβύρου 68, Αφάντου 55, Ιαλυσού 111, Καλλιθέας 108, Καμείρου 204, Λινδίων 83, Νότιας Ρόδου 74, Πεταλούδων 443 και Ρόδου 807.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά η παράταξη παίρνει 2 έδρες, μία στη Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων και μία στη Δημοτική Ενότητα Ρόδου. Ο ίδιος ο κ. Πότσος θα καταλάβει τη μία έδρα στην πόλη της Ρόδου, ενώ για την έδρα στις Πεταλούδες, «παίζουν» τα ονόματα του Σταύρου Βαρκάκη, της Τριανταφυλλιάς Κουντούρη, του Κώστα Τσουρούτη και της Δανάης Ψωμά.